Uutiset

Työkoneet

Paluumatka Etelänavalla alkoi

Maaliskuun 21. päivänä startanneen ”Maailman kylmimmän reissun”  piti alunperin olla lajissaan maailman ensimmäinen. Kahden Catin D6Ns-puskukoneen avulla retkikunnan oli määrä ylittää pohjoisesta etelään kulkevalla reitillä Etelämanner talviaikaan. Tätä ei kukaan ole aikaisemmin tehnyt ja haaveeksi se jäi nytkin.

Epäonni iski jo alussa. Idean isä ja retkikunnan johtaja Sir Ranulph Fiennes palellutti sormensa jo ennen lähtöä ja viisihenkinen miehistö starttasi vaaralliselle matkalle ilman johtajaansa. Matkanteko oli alusta pitäen hidasta ja lumen alla vaanivat railot tekivät etenemisestä totaalisessa pimeydessä ja 30-50 asteen pakkasessa vaivalloista  sekä hermoja raastavaa. Karavaani jumittui kesäkussa vain 300 kilometrin päähän rannikosta. Kolmisen kuukatta miehet ovat viettäneet pääosin majoituskonteissa. On siinä saattanut vitsit kertaantua.

Syyskuun puolivälissä, noin sadan leirissä vietetyn päivän jälkeen napa-alueen ankara talvi hellitti sen verran, että miehet päättivät aloittaa paluumatkan valmistelut. Catit ja polttoainekontit kaivettiin hangesta ja vuorokausia kestäneen koneiden lämmittämisen jälkeen käynnistys onnistui. Ihan helppoa puskukoneiden herättäminen talviunesta henkiin ei kuitenkaan ollut, sillä öisin pakkanen laski edelleen alimmillaan 50-60 asteeseen.

Juuri aloitettu paluumatka on yhtä vaivalloista kuin toiseenkin suuntaan. Maatutkan avulla paikallistetaan railoja ja konttien liikuttaminen käy ainoastaan vinssien avulla. Eteneminen voidaan huonoimmillaan laskea sadoissa metreissä per päivä.

Nyt paluumatka siis on alkanut ja miehet suhtautuvat varsin toiveikkaasti tulevaan taipaleeseen Anarktiksen keväässä.

Video kesäkuulta näyttää sen, kuinka hidasta eteneminen oli jo menomatkalla. Suurimmat railot voivat nielaista puskukoneen kuljettajineen varoittamatta.

Lue myös:

Maailman kylmin reissu

Railot viivästyttävät naparetkeä

Retkikunta jumissa Etelämantereella

Katso kuvia reissusta täältä.

Retkikunnan Facebook-sivu.

Lue seuraavaksi