Uutiset

Työkoneet

Pajakulmasta Vammas-edustaja

Heinäkuun alussa 2010 Hagie Manufacturing Company myi Vammas-tuotelinjan (lentokenttien lumenraivauskalusto) ja Skiddometer-kitkanmittauslaitteiston markkinaoikeudet. Ostaja, Fortbrand Services Inc on toiminut Vammas-laitteiden dealerina Pohjois-Amerikan markkinoilla vuodesta 1998. Osana tuoteoikeuksien ostoa Fortbrand oli neuvotellut valmiiksi Pajakulma Oy:n kanssa Vammas-tuotteiden jälleenmyyntisopimuksen koskien Suomen ja Ruotsin markkina-aluetta. Skiddometer-kitkamittauslaitteistojen tuoteoikeudet Fortbrand myi Moventor Oy:lle.

Pajakulman Sastamalan yksikön päällikkö Timo Toijonen kertoo, että lentokenttäaurojen ja harjapuhaltimien edustus sopii hyvin Pajakulmalle. ”Yritysten välillä on ollut jo pitkään tiivistä yhteistyötä. Hinattavien harjapuhaltimien vetoautot on varusteltu tiekunnossapitovarustuksella ja -hydrauliikalla sekä vetopöydällä Pajakulman toimesta. Jatkossa tämä kokonaisuus tulee entistä suuremmalta osalta Pajakulmalta. Laitteet valmistetaan edelleen täällä Sastamalassa, kuten ennenkin, ja vetoautojen varustelut tehdä muissa Pajakulman toimipisteissä.”

Toimipiste jatkaa Sastamalassa Patrian tiloissa entiseen tapaan. ”Meillä on tässä hyvä sijainti niin maantieteellisesti, että tilojen ja yhteistyökumppaneiden suhteen. Useat lentokentät ovat tästä lähellä eikä Helsinki-Vantaallekaan ole kahtasataa kilometriä pidempi matka.”

Palvelu pelaa

Laitteiden huoltovastuu tarkoittaa käytännössä, että asentajat ovat valmiita lähtemään myös kentälle tekemään tarvittavia huolto- ja korjaustöitä. ”Meille voi tulla esimerkiksi Vantaalta soitto aamulla avun tarpeesta. Asentaja ottaa varaosan tästä mukaan ja ajaa kentälle, jolloin helpohkossa tapauksessa kone on taas iltapäivällä käytössä. Merkittävänä apuna meillä on tällä Sastamalassa sijaitseva varaosavarasto.”

Varaston kattavuus on hyvä. Se on mahdollista sillä, että samoissa tiloissa toimii sekä Pajakulma, Fortbrand Service, Moventor sekä Hagie Europe, jolle toistaiseksi jäi valtaosa tuotannon ja varaosien varastosta. Varaosamyynti kuuluu Pajakulmalle myös Baltian osalta.

Harjan käyttö kuluttaa luonnollisesti harjoja. Niiden kustannus onkin varsin merkittävä osa kokonaiskuluissa, Toijonen kertoo sen olevan lähes polttoainekulun luokkaa. ”Harjoissa edustamme laadukasta ruotsalaista Mase Brush -merkkiä.”

Yksi merkittävä toimintalinja ovat käytettyjen koneiden peruskunnostukset. Näissä kone puretaan ”atomeiksi”, esimerkiksi moottori peruskorjataan, kaikki hydrauliikkaletkut uusitaan, kuluneet komponentit korvataan uusilla ja niin edelleen. Ohjaamo puretaan täysin ja modernisoidaan ja lopuksi kone saa uuden maalin pintaan – toimenpiteen jälkeen konetta ei helposti erota uudesta. ”Nämä ovat isoja projekteja emmekä ota kuin yhden tällaisen vuodessa. Omien kahden asentajamme lisäksi näissä projekteissa käytetään useita Komasilta ’lainattuja’ asentajia”, sanoo Toijonen.

Vammas-laitteet

Vammas-tuotemerkillä valmistetaan lentokenttien lumenraivauskalustoa. Aurauslaitteissa on edessä vinoetuaura, keskellä harjalaite ja työ viimeistellään puhaltimella. Suurimmat laitteet ovat yleensä itsekulkevia ja niitä käytetään suurilla lentokentillä. Tällaisia laitteita ei Suomessa ole kuin Vantaalla ja Oulussa. Yksi suurimman 5500-mallin kone on tehty myös kuorma-autovetoisena Baltiaan. Tyypilliset Suomessa käytettävät aurauslaitteet ovat kuorma-autolla vedettäviä SB 4500 -laitteita, yleensä vetopöydällä, mutta myös nokkapyörällinen versio on mahdollinen.

Edellä mainituilla aurauslaitteilla lumi siirretään kiitoradalta lamppurivin tuntumaan. Siitä kauemmas lumi voidaan siirtää Vammas B 400 -lingolla, joka on tarkoitettu 18-tonnisen pyöräkuormaimen lisälaitteeksi. Liukkaudentorjuntaan käytettävää kemikaalilevitintä tarjotaan päämiehen Hagien valikoimasta.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi