Uutiset

Työkoneet

Osamaksu, rahoitusleasing vai vuokraus – vaihtoehtoja on monia

Kun yrityksellä koittaa kone- tai laitehankinnan aika, on yleensä hankittava lisärahoitusta. Harvassa ovat ne isäntämiehet, jotka marssivat setelitukko takataskussa koneliikkeeseen eli tekevät kaupat ilman lisärahan tarvetta tai vaihtokonetta. Toki heitäkin vielä löytyy. Korkojen ollessa alhaalla ja inflaation laukatessa, ei käteismaksussa liene oikein järkeäkään. Perinteisen osamaksukaupan vaihtoehdoiksi ovat viime vuonna nousseet erilaiset rahoitusleasingpalvelut, joita tarjoaa jo useampi yhtiö Suomessa. Omistamisen pakko on hellittänyt Suomessakin. Myös vuokraaminen on suosiossa.

Oma yrittäjäisäni käveli hattu kourassa paikalliseen Osuuspankkiin vuonna 1961. Tarkoituksena oli ostaa salaojakone, jolla aloitettaisiin oma yritystoiminta. Käsiraha lainattiin tarkasta taloudenpidosta tutulta tädiltä. Siitä se lähti, ja 70–80-luvuilla muistan nähneeni myös paikallispankista hankittujen vekselien käyttöä käyttöpääoman tuojana.

Tuolloin vitsailtiin, että jollain yrityksellä koneet vetävät taka-akselilla, kun taas joillain toisilla telat ja pyörät liikkuvat vekselivedolla. Raha-asioita hoidettiin yleensä tutun pankinjohtajan kanssa kotikylässä, eikä vaihtoehtoja paljon edes tutkailtu. Joka pitäjässä oli ainakin Osuus- ja Säästöpankki. Toisin ovat asiat nyt. Kone- ja laiterahoitusta tarjoavia tahoja on runsaasti ja paikallispankit ovat harvassa.

80-luvun lopussa, niin sanottuina hulluina vuosina, lainaa sai helposti, liian helposti. Kun tyhjätaskuinen, toisen palveluksessa työskennellyt nuori marssi pankkiin hakemaan pelimerkkejä esimerkiksi omaa kaivukonetta varten, tyrkytti pankinjohtaja korkeakorkoista lainaa myös vaikkapa auton ostoon. Pitihän toimitusjohtajalla olla Mersu ja ehkä muskelivenekin lähirannassa. Vakuudet olivat mitättömiä ja varttuneempi väki muistaakin seuraukset.

90-luvulla lainojen korot huitelivat korkeimmillaan reilusti 15 prosentin pahemmalla puolella. Rahaa siis sai kantaa ulos luottolaitoksista, mutta se oli kallista. Ennen täydellistä lamaan vajoamista yrittäjille tarjottiin valuuttalainoja, joihin moni myös tarttui.

Markan devalvointi Iiro Viinasen johdolla johti vuonna 1991 siihen, että markka jäi kellumaan ja sen arvosta putosi kerralla reilusti. Se auttoi vientiä elpymään, mutta ulkomaan lainoihin sortuneet joutuivat äärimmäisiin vaikeuksiin ja konkursseja tuli. Sekä monenlaisia henkilökohtaisia tragedioita koettiin. Se siitä historiasta, sillä nyt ollaan aivan toisenlaisessa tilanteessa.

Luottoluokitus

Nyt tuo edellä kuvailtu aika kuulostaa monen nuoremman korvaan varmasti uskomattomalta, sillä Euribor-korot ovat nyt miinusmerkkisiä. Esimerkiksi pankkien tarjoamien asuntolainojen marginaalit ovat tällä hetkellä jopa alle 0,5 prosenttia ja konerahoitustakin saa tällä hetkellä korolla, joka liikkunee alimmillaan kahden prosentin molemmin puolin.

Vakuusvaatimuksetkin ovat varmaan eri tasolla kuin 30 vuotta sitten. Pankit ja rahoituslaitokset pyrkivät minimoimaan riskinsä ja varmistamaan saatavansa kunnon vakuuksilla.

Kannattaa muistaa, että pelkkä peruskorko ei kerro koko totuutta. Todelliseen vuosikorkoon vaikuttavat muun muassa laskutuslisät, avausmaksu sekä käsittelykulujen ja tilinhoitomaksujen suuruus. Luoton kokonaiskorko kannattaa siis selvittää kaikkine kuluineen.

Luottoluokitus kertoo yrityksen tilanteen. Sitä määritettäessä otetaan huomioon muun muassa yrityksen vastuuhenkilöiden henkilökohtaiset luottotiedot ja yritysyhteydet sekä yrityksen tilinpäätökset, maksukäyttäytyminen, toimiala ja ikä.

Suurimmat luottoluokittajat, Standard & Poor’s, Moody’s ja Fitch ovat amerikkalaisia yksityisiä yrityksiä.

Luottoluokituksen tasosta kertovat symbolit AAA (erinomainen), AA+, AA, A+, A, B ja C (heikko). Selvää on, että kolmen A:n yritys saa helpommalla ja edullisempaa luottoa kuin toisen ääripään tekijä.

C-luokkaan kuuluvalla on 50 prosentin todennäköisyys joutua konkurssiin seuraavan vuoden aikana, kun se toisessa ääripäässä on vain prosentin luokkaa.

Luottoluokittajia on kritisoitu joskus jälkijunassa toimimisesta eli, että ne eivät reagoisi tarpeeksi nopeasti luotonhakijoiden taloudessa tapahtuviin muutoksiin.

Yritysten ja yksityishenkilöidenkin luottotiedot voi tarkistaa luottotietoyhtiöiltä, joita ovat esimerkiksi Suomen Asiakastieto Oy ja Bisnode Finland Oy.

Osamaksu

Osamaksulla ostaminen lienee edelleen se yleisin ja tunnetuin tapa rahoittaa konehankinta. Suomessa esimerkiksi Nordea, OP ja Danske Bank ovat tunnettuja konekauppojen rahoittajapankkeja.

Osamaksulla hankittu, uusi tai käytetty kone, toimii itsessään vakuutena eli käsirahana. Lisävakuuttakin toki toisinaan vaaditaan, mutta usein kaupankäynnissä omistajaa vaihtava vaihtokone riittää kattamaan vaaditun 20–30 prosentin omarahoitusosuuden. Käsirahan suuruus riippunee sekin hankintoja tekevän yrityksen taseesta, maksuhistoriasta että -kyvystä.

Pitkällä asiakassuhteella ja luotetuilla suhteilla käsiraha voi olla edellä mainittuja pienempikin. Kun kaikki erät on suoritettu, siirtyy osamaksukaupassa omistusoikeus ostajalle. Osamaksulla hankittu kone tai laite liitetään aina yrityksen omaan taseeseen ja siitä voi tehdä normaalit poistot. Hintaan sisältyvä arvonlisävero voidaan vähentää heti toimitushetkellä. Tyypilliset osamaksusopimusten pituudet vaihtelevat konekaupoissa yleisimmin 3–5 vuoden välillä.

Koneen myyvä koneliike voi myös kilpailuttaa rahoituksen tarjoukset eri pankeilta ja yhdessä asiakkaan kanssa sovitaan osamaksukaupan yksityiskohdista. Hyväksyttyään rahoitushakemuksen pankki maksaa konemyyjälle kaupan kohteen ja asiakas saa laskut maksettavakseen. Toki monilla urakoitsijoilla on jo pitkät ja suorat pankkisuhteet olemassa ja rahoitus taattu hyvien asiakassuhteiden ja järkevän taloudenpidon ansiosta.

Suurimmilla konemaahantuojilla on niin ikään omat rahoituspalvelunsa, jotka palvelevat omia asiakkaita.

Rahoitusleasing

Pankkien ja joidenkin maahantuojien tarjoaman osamaksurahoituksen vaihtoehdoksi on tullut viime vuosina pelkästään rahoitusleasingpalveluja tarjoavia yrityksiä. Toki myös pankitkin tarjoavat nykyään leasingvaihtoehtoja. Siinä asiakas saa koneen tai laitteen käyttöönsä ilman omaa pääomaa tai merkittävää käsirahaa hyvällä menojen ennustettavuudella.

Leasingyhtiö järjestää jälleenrahoittajilta rahoituksen koneliikkeeltä hankittavaan kohteeseen. Asiakas maksaa sovitun vuokrakauden ajan tasasuuruista kuukausierää, joka yleensä on pienempi kuin osamaksukaupassa.

Leasingkauden pituus sovitaan rahoittavan kohteen kanssa ja asiakasyritys voi tapauksesta riippuen palauttaa koneliikkeelle, hankkia ostajan tai lunastaa itse koneen leasingrahoituksen tarjonneelta taholta kauden jälkeen. Leasingkautta voidaan toki myös jatkaa.

Leasinghankintaa ei kirjata yhtiön taseeseen, vaan maksuerät kirjataan vuokrakuluiksi tuloslaskelmaan. Vuokramaksut ovat verotuksessa alv-vähennyskelpoisia.

Yleensä koneelle on asetettu myös jäännösarvo, jota ei kannata jättää liian suureksi. Se on summa, mikä pitää maksaa pois, kun sopimuskausi päättyy. Mitä suurempi jäännösarvo on, sitä alhaisempi on tietenkin vuokraerän suuruus.

Vaarana on, että liian korkeaksi asetettu jäännösarvo on pienempi kuin koneen jälleenmyyntiarvo. Leasingsopimuksessa ensimmäinen erä voidaan tietenkin asettaa seuraavia suuremmaksi. Tavallaan käsirahaksi ja jälleenmyynnin taloudellisen onnistumisen takeeksi.

Tarjolla rahoitusleasingsopimukseen on joissain tapauksissa myös erilaisia huoltoleasingratkaisuja, joista asiakas myös maksaa kuukausittain sovitun summan. Varsinaisia takuuajan jälkeisiä rikkoontumisia ei näihin sopimuksiin sisälly vaan asiakas kaivaa omaa takataskuaan, kun remontin tarvetta ilmenee.

Vuokraus

Kone- ja laitevuokraus on yleistynyt Suomessa lähes räjähdysmäisesti viimeisen 10 vuoden aikana. Vuokraustoimintaa harjoittavilla yrityksillä kone- ja laitekannan kierto on nopeaa. Suora vuokraus on suosituinta lyhytaikaisessa käytössä. Tilapäiset konetarpeet on helppo täyttää vuokraamalla, eikä kallista kalustoa tarvitse seisottaa tyhjän panttina töiden ollessa vähissä. Kun ennen vuokrattiin ainoastaan pienempää kalustoa, on nyt saatavilla jo järeitä maansiirtokoneitakin. Monet konemaahantuojat harjoittavat myös vuokraustoimintaa.


Haastattelimme useita konerahoitusalan toimijoita. Seuraavassa kooste niistä.


Qred Oy

Qred auttaa yrityksiä ratkaisemaan erilaiset rahoitustarpeet nopeasti ja joustavasti. Se myöntää yrityslainaa kaikkiin yrityksen rahoitustarpeisiin, olipa tarve sitten kassavajeen paikkaus, varaston kasvattaminen tai kaluston hankkiminen. Yrityslainaa voi hakea jokainen yritys sen koosta, iästä tai toimialasta riippumatta.

Merkittävä osa Qredin asiakkaista toimii aloilla, joissa toimiva konekanta on olennainen osa yrityksen menestystä. ”Rahoitamme runsaasti uusien laitteiden tai koneiden hankintaa joko kokonais- tai osittaisrahoituksena. Leasingrahoituksessa käsirahan osuuden rahoittaminen on myös erittäin yleistä ja meillä on tästä hyviä kokemuksia useiden leasing-yritysten kanssa. Tarjoamme myös varastorahoitusta esimerkiksi autoliikkeille”, aloittaa Qredin Suomen maajohtaja Antti Sarviharju.

Lainojen hakuprosessi on nopea ja helppo ja rahat saa tilille parhaimmillaan jo saman päivän aikana. Lainalla ei ole sitoutumisaikaa tai piilokuluja.

”Tarjoamme asiakkaillemme yksinkertaista ja joustavaa rahoitusta. Yrityslainoillamme ainoa kustannus on yrityskohtainen kiinteä kuukausikulu. Lainan voi maksaa takaisin ennenaikaisesti ja tällöin säästää myös kuluissa”, Sarviharju jatkaa.

Qred panostaa toiminnassaan erityisesti asiakaspalvelun laatuun. ”Henkilökohtainen, ystävällinen ja yrittäjää ymmärtävä palvelu on toimintamme kulmakiviä. Asiakaspalautteemme perusteella uskallamme väittää, että meillä on Suomen tyytyväisimmät asiakkaat”, lopettaa Sarviharju.

Auto-Rasku Oy

Auto-Rasku Oy tarjoaa asiakkaille sekä osamaksurahoitusta että rahoitusleasingiä.

”Pienen talon nopea palvelu on monelle yrittäjälle tärkeää. Meillä luottopäätökset tekee ihminen, ei tietokone”, aloittaa toimitusjohtaja Jussi Rasku.

”Käsirahan määrä on yleensä 30 prosenttia, mutta erilaisilla vakuusjärjestelyillä vähemmänkin. Leasingsopimuksissa 48 kuukautta on yleisesti käytettävä pituus. Sekä tasaeriä että suurempia aloitus- ja lopetuseriä on käytössä. Rahoitamme myös maarakennusyrittäjien keskenään tekemiä kauppoja sekä myös tuontikoneita, vaikka ne olisivat vielä ulkomailla.”

Suomi Leasing Oy

Leasingrahoitusta tarjoava Suomi Leasing Oy kertoo olevansa uusi toimija, joka lupaa erottua joukosta nopealla palvelulla ja edullisuudella. Yritykselle on tärkeää, että asiakkaan leasingsopimuksessa ei ole sudenkuoppia. Konekauppa on yksi rahoitettava segmentti. Muita ovat muun muassa talotekniikka, sähköautojen latausinfra, aurinkovoimalat yms.

”Tarjoamamme sopimukset ovat 12–72 kuukauden pituisia ja niissä on aina kiinteä kuukausimaksu sopimuksen loppuun. Myös vaihtokoneen hinnoittelu kauppaan onnistuu ja silloin lasketaan väliin jäävälle pääomalle leasingrahoitus. Pyrimme aina siihen, ettei alussa ei ole isompaa erää ja lopussa on aina helppo yhden prosentin lunastusmahdollisuus. Tyypillinen rahoittamamme maarakennuskalusto kalusto koostuu kaivukoneista, dumppereista, nostimista, lisälaitteista, perävaunuista, trukeista ym. Asiakkaat ovat pääsääntöisesti maarakennuksen tai logistiikan toimialoilta”, kertoo Suomi Leasing Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Leinonen.

”Osamaksukaupassa on aina isompi käsiraha, jota leasingissa ei ole. En näe suurta eroa osamaksusopimukseen, koska leasingsopimuksemme tähtäävät omistukseen lunastuksen muodossa”, listaa Leinonen osamaksukaupan ja leasingrahoituksen eroja.

Tehdyn sopimuksen voi lunastaa kesken kauden ja tarvittaessa voidaan myöntää lyhennysvapaata.

Yrityksellä on käytössä myös leasingmalli käytetyille koneille. Myyjän sekä ostajan on aina kuitenkin oltava yritys- tai toiminimistatuksella.

”Meillä jopa 20 vuotta vanhoihin koneisiin voidaan tehdä leasingsopimus.”

Suomi Leasing kertoo karsineensa kaikki piilokulut asiakkaan hyväksi. Näitä ovat muun muassa käsittelymaksu, avausmaksu tai laskutuslisät.

”Niin kauan kuin leasingsopimuksia on ollut, niihin on rakennettu sisälle tuottokomponentteja rahoittajan hyväksi. Normaalisti näytetään pientä kuukausierää, mutta lopussa saattaa odottaa tähtitieteellinen lunastussumma. Sopimukset menevät automaattisesti jatkovuokralle, jos niitä ei irtisano kolme tai kuusi kuukautta etukäteen. Pahimmillaan voi joutua maksamaan 12 kuukauden lisävuokraa ”ei mistään”. Suomi Leasing on karsinut nämä pois asiakkaan hyväksi. Sopimus on turvallinen, mutta silti edullinen”, lupaa Leinonen lopuksi.

Danske Finance Oy

Danske Finance Oy rahoittaa muun muassa maarakennuksen ja kiinteistönhoidon koneita, kuljetus- ja lastinkäsittelykalustoa, traktoreita, metsäkoneita ja teollisuuden koneita. Danske tarjoaa osamaksu- ja rahoitusleasingratkaisuja myyjäliikkeiden kautta ja suoraan ostajille. Huoltoleasingratkaisut ovat saatavilla myyjäliikkeen kautta.

”Käsiraha muodostuu osamaksukaupassa usein vaihtokoneesta. Suorakaupassa käsiraha vaihtelee 10–30 prosentin välillä. Sopimuskauden pituus on 24–72 kuukautta, yleisin on 60 kuukautta. Asiakkaan maksama korko on aina yksilöllinen. Siihen vaikuttaa sopimuskausi, kaupan rakenne ja asiakkaan luokitus”, aloittaa Danske Finance Oy:n rahoituspäällikkö Anne Ristamäki.

”Leasingsopimusten vuokra-aika on sama eli 24–72 kuukautta. Mikäli vuokralleottajalla on antaa myyjälle vaihtokone, muodostuu siitä leasingsopimuksen ensimmäinen erä. Mikäli vaihtokonetta ei ole, niin ensimmäinen erä on käteissuoritus. Toisinaan leasing toteutetaan tasasuurina maksuina ilman suurempaa ensimmäistä erää.”

Vuokrakauden päättyessä vuokralleottajalla on kolme mahdollisuutta:

  • jatkaa vuokrausta sopimusehtojen mukaisesti
  • hankkia kohteelle ulkopuolinen ostaja, esimerkiksi myyjäliike
  • lunastaa kohde itselleen kun sopimukseen sisältyy osto-optio ominaisuus

”Leasingrahoitus on lisääntynyt. Sen soveltuvuudesta omaan toimintaan kannattaa keskustella meidän ja oman kirjanpitäjän kanssa”, tähdentää Ristamäki.

”Leasing on vuokraamista, joten vuokrat ovat kokonaisuudessaan vähennyskelpoisia menoja. Leasing ei tähtää koneen omistukseen, vain määräaikaiseen käyttöön. Osamaksu tähtää koneen omistamiseen viimeisen maksuerän jälkeen. Valinta näiden välillä ei ole yksiselitteinen ja siitäkin kannattaa keskustella kirjanpitäjän kanssa”, pohtii Ristamäki vaihtoehtojen eroja.

”Sopimusta solmittaessa on mahdollista valita lyhennysvapaat kuukaudet etukäteen. Suosittelemme vahvasti valinnan tekemistä, mikäli suinkin arvelee niitä tarvitsevansa. Sopimuskauden aikanakin maksuohjelmaan voi toki hakea muutoksia.”

Danske rahoittaa käytettyjä koneita sekä osamaksu- että leasingrahoituksella. Iäkkäiden kohteiden rahoitus päätetään yksilöidysti, muun muassa peruskunnostus vaikuttaa asiaan.

”Danske Finance Oy on vakavarainen ja pitkään alalla toiminut rahoittaja. Olemme osa suurta pohjoismaista pankkikonsernia. Edistämme rahoituksen keinoin ympäristöteemoja, yhteiskuntavastuuta ja hyvää toimintakulttuuria. Tunnemme alan toimijat, valmistajat ja myyjäliikkeet. Meiltä saa asiantuntevaa neuvontaa ja asiakaslähtöisiä ratkaisuja. Tarjouksemme ovat yksilöllisiä, kulloiseenkin konekauppaan sovitettuja. Meiltä kannattaa aina pyytää tarjous”, päättää Ristamäki.

Ikano Bank Ab

Ikano tarjoaa leasingrahoitusta monelle eri segmentille ja moniin eri kohteisiin kalusteista ja teollisuuslaitteista raskaaseen kuljetuskalustoon ja tietysti työkoneisiin. Ikano kertoo olevansa Suomessa vielä melko tuore ja pienehkö, selkeästi haastajan asemassa oleva rahoittaja. Työntekijät ovat Ikanon mukaan asiantuntijoita, joilla on laajaa kokemusta alalta. Palvelun luvataan olevan henkilökohtaista. Ikano rahoittaa itse kohteensa.
”Mitä kauemmaksi alkulähteeltä lopulta mennään, sitä kalliimmaksi lysti käy”, todetaan Ikanolta.

”Ikano on melko kaikkiruokainen, jolloin rahoitettavat summat vaihtelevat hyvinkin paljon muutamasta tuhannesta satoihin tuhansiin euroihin. Tällä hetkellä pääpaino on erilaisissa ja erikokoisissa maarakennuskoneissa, kuten pyörä- ja tela-alustaisissa kaivukoneissa, pyöräkuormaajissa, porakalustosta, kompressoreissa, tärylätkissä sekä muissa moottorityökoneissa. Rahoitamme myös raskasta kuljetuskalustoa kautta linjan”, aloittaa Joel Liski (Head of B2B) Ikano Bank Ab:stä.

Ikanon palvelukonsepti pitää sisällään muutaman eri leasingvariaation.

– rahoitusleasing, jossa jäännösarvovastuu asiakkaalla

– vuokra, jossa jäännösarvovastuu myyjällä

– käyttöleasing, jossa käyttöetutermi tarkoittaa myyjän tuottamaa ja Ikanon rahoitussopimuksella läpilaskuttamaa palvelua rahoitettavan kohteen lisänä. Voidaan puhua myös huoltoleasingistä.

– käyttövuokra, jossa käyttöetutermi tarkoittaa myyjän tuottamaa ja Ikanon rahoitussopimuksella läpilaskuttamaa palvelua rahoitettavan kohteen lisänä. Voidaan puhua myös huoltovuokrasta.

”Tällä hetkellä sopimuspituudet vaihtelevat meillä välillä 12–72 kuukautta. Keskimääräinen sopimusaika asettuu 40 kuukauden tienoille. Myyjän, jolta Ikano ostaa kohteen, vastaanottama vaihtokone voidaan käsitellä rahoitettavaa määrää pienentävänä käsirahana. Asiakas voi maksaa sekä suosituimmissa tasaerissä että myös suuremmissa erissä. Leasingissä on aina kuitenkin tietyn suuruinen jäännösarvo eli ”suurempi viimeinen erä”. Se kuvaa oletettua markkinahintaa vuokrakauden päättyessä”, lisää Liski.

”Rahoitusleasingissä asiakas vastaa jäännösarvosta ja etsii kohteelle ostajan, jonka Ikano hyväksyy tai hylkää. Viime kädessä asiakkaalla on siis vastuu lunastamisesta. Vuokrassa myyjä vastaa jäännösarvosta ja lunastaa kohteen.”

Ikanolta kerrotaan, että tyypillinen asiakas täyttää seuraavat ominaisuudet: kannattava liiketoiminta, kelpo luottoluokitus (A ja siitä ylöspäin), tehtävä investointi on liiketoiminnan kokoon nähden sopiva.

”Päätökseen rahoitustavasta ja -ehdoista vaikuttavat monet asiat. Haluaako asiakas omistaa vai vuokrata, tarvitaanko ensimmäistä suurempaa erää, käytetäänkö käsirahaa vai ei ym. Joissain tapauksissa asiakas haluaa itsekin pienentää maksueriä antamalla suuremman ensimmäisen erän/käsirahan/vaihtokoneen. Myös kirjanpidolliset erot vaikuttavat. Kuten tasevaikutus, poistot, ja arvonalenema. Päätökset tehdään asiakaskohtaisesti”, jatkaa Liski.

Ikanollakin asiakkaalla on tapauskohtaisesti mahdollista hakea lyhytaikaista kevennystä maksuihin.

”Tällä hetkellä emme rahoita urakoitsijoiden välisiä konekauppoja, mutta käytettyjä koneita kyllä.”

Secto Automotive Oy

Secto Automotive Oy on oman ilmoituksensa mukaan suurin kotimainen leasingtoimija. Sectolla on yli 4 500 yritysasiakasta ja yli 10 000 kohdetta. Erilaisten työkoneiden ja raskaan kuljetuskaluston leasing tuli mukaan liiketoimintaan noin viisi vuotta sitten, kun asiakaskunnalta alkoi tulla kasvavassa määrin kyselyitä raskaamman kaluston leasingiin liittyen. Konerahoitus on Sectolle laajentuvaa liiketoimintaa ja yritys on määrätietoisesti jatkanut palvelujen hiomista asiakaskuntaa kuuntelemalla.

”Meillä sopimuksen maturiteetti (kesto) voi vaihdella 12–72 kuukauden välillä. Jäännösarvotaso vaihtelee konekategorian, maturiteetin ja käyttöasteen mukaan. Voimme tarjota kohteen valmistusvaiheen aikaista rahoitusta (projektirahoitus), jolloin maksamme valmistuksen aikaiset maksupostit toimittajalle ja vuokralleottaja maksaa korkokulut. Varsinainen leasingsopimus käynnistyy, kun kohde on valmistunut, ja asiakas hyväksynyt toimituksen. Secto voi tarjota vuokralleottajalle myös painotetut leasingerät, mikäli vuokralleottajan liiketoiminta on kausiluonteista. Myös tuontikoneiden rahoitus on mahdollista”, aloittaa Secto Automotive Oy:n liiketoimintajohtaja Juha Qvick.

”Vaihtokone huomioidaan usein koneen myyjäliikkeen toimesta, mutta voidaan huomioida myös leasingsopimuksen ensimmäisenä suurempana eränä. Useimmiten sopimukset tehdään tasaerin. Joissain tapauksissa rahoituksen ehtona on ensimmäinen suurempi vuokraerä. Joskus taas asiakkaan liiketoiminta on kausiluonteista, jolloin suunnitellaan painotetut leasingerät yhdessä asiakkaan kanssa (esimerkiksi täydet erät kesäkaudella ja talvikaudella 30 prosentin kuukausierät). Suurempi erä on luonnollisesti jäännösarvo. Jäännösarvo taas riippuu kohteen iästä, tyypistä, käyttöasteesta ja -arvosta. Asiakasyritys voi halutessaan lunastaa kohteen leasingkauden päätteeksi tai osoittaa kohteelle ostajan. Useimmiten asiakas joko lunastaa kohteen tai se menee vaihdossa uuteen koneeseen.”

Tyypillinen Secton asiakas on yrittäjävetoinen kasvava yhtiö. Suuri osuus Secton rahoittamista kohteista on vähän käytettyä kalustoa.

”Nyt kun käytettyjen koneiden markkinat ovat olleet kuumimmillaan, on kohteita tuotu kasvavassa määrin myös ulkomailta. Secton asiakas tyypillisesti arvostaa asiakaslähtöistä tapaamme palvella ripeästi ja ammattitaitoisesti. Sopimuksen pituus, kuukausierät ja jäännösarvo räätälöidään vastaamaan parhaiten asiakkaan tarpeisiin. Secto on joustava kumppani myös hankintavaiheessa, mikäli kohteesta tulee maksaa ennakkomaksuja tai valmistuksen aikaisia maksuposteja”, jatkaa Qvick.

”Leasing sopii yhtiöille, jotka haluavat pitää taseen kevyempänä ja välttää velkaa, mutta toisaalta varsinkin kasvavan yhtiön on tärkeä pystyä näyttämään positiivista operatiivista tulosta ja kassavirran tulee pysyä vahvana. Osamaksuvelka ei vaikuta yhtiön tulokseen, mutta raskauttaa tasetta ja heikentää muun muassa omavaraisuusastetta. Mielestäni jokaisen yhtiön kohdalla on tärkeää tarkastella tulos- ja tasevaikutukset suurempia hankintoja tehdessä ja suunnitella hankintoja vuosia etukäteen. Näin yhtäkkiä ei nouse rahoitusten osalta seinä vastaan, kun tärkeät urakat ovat edessä. Secton ammattilaiset auttavat mielellään erilaisissa rahoitusjärjestelyissä.

Lyhennysvapaat kuukaudet tai vähintään maksukevennykset ovat pääosin mahdollisia kesken sopimuskauden. Järjestelyt tosin pidentävät varsinaista sopimusaikaa.

”Yrittäjävetoisena yhtiönä Secto ymmärtää, että asiakkaillemme saattaa ajoittain osua vaikeita tilanteita ja pyrimme aina löytämään ratkaisuja, jotka edesauttavat pääsemään vaikeiden aikojen yli. Se miten paljon sopimuksella on joustovaraa, riippuu rahoitetusta kohteesta ja jo hankintavaiheessa on tärkeä käydä läpi erilaisia tilanteita, joita sopimuskaudella saattaa tulla vastaan. Näin rahoitusta järjesteltäessä osataan jo ottaa huomioon erilaisia asioita ja riskitasoa voidaan madaltaa.”

Secton avulla hankittu kohde voi olla uusi tai käytetty. Käytetylle kohteelle on olemassa tiettyjä kriteereitä, jotka vaihtelevat konekategorian mukaan. Secto pidättää oikeuden valita rahoitettavat kohteet. Urakoitsijoiden välisen kaupan rahoittaminen onnistuu myös.

”Secto on kotimainen ja luotettava toimija. Asiakkaamme saa aina nimetyn yhteyshenkilön, joka on helposti tavoitettavissa ja oppii ymmärtämään asiakkaan tarpeet. Osaamme tarjota kullekin asiakkaallemme selkeän ja liiketoimintaan soveltuvan ratkaisun. Hinnoittelumme on läpinäkyvää”, lupaa Qvick lopuksi.

Nordea

Nordea Rahoitus on suurimpia konekaupan rahoittajia Suomessa ja suurin Pohjoismaissa. Kone- ja laitekauppa on erittäin tärkeä osa Nordea Rahoituksen liiketoimintaa. Rahoituspalvelu toteutetaan pääsääntöisesti joko Nordea Pankin tai myyjäliikkeen kautta. Yleisimmät rahoitustuotteet konekauppoihin ovat rahoitusleasing ja osamaksu, mutta myyjäliikkeiden kanssa toteutetut huoltoleasingratkaisut ovat selkeästi kasvava alue.

”Nordea Rahoitus on vakaa ja monipuolinen rahoittaja ja meiltä asiakas löytää sopivat tuotteet yrityksensä rahoitustarpeisiin. Pitkän kokemuksemme tuoma erittäin syvä osaaminen yritysten rahoitustuotteista ja -tarpeista auttaa asiakkaitamme menestymään liiketoiminnassaan. Tarjoamme laajan valikoiman kohdevakuudelliseen rahoitukseen sekä myynnin että myyntisaatavien rahoitukseen liittyviä ratkaisuja. Jokainen yritys ja toimiala on erilainen – mikä sopii yhdelle ei välttämättä käy toiselle. Siksi haluamme auttaa asiakkaitamme löytämään juuri hänelle sopivat palvelut ja tuotteet”, toteaa yksikönjohtaja Kari Ollikainen.

”Useimmissa tapauksissa vaihtokoneesta saatava hyvitys luetaan osamaksukaupassa käsirahaosuudeksi. Käsirahan suositeltu määrä on yleensä vähintään 20 prosenttia uuden kohteen myyntihinnasta. Osamaksukaupassa normaalit luottoajat vaihtelevat 4–6 vuoden välillä. Korkotaso vaihtelee aina asiakaskohtaisesti ja korko voi olla joko vaihtuva tai kiinteä. Tällä hetkellä elämme pitkästä aikaa nousevissa koroissa. Vallitsevassa markkinatilanteessa koneiden toimitusajat ovat pitkiä ja investointeja suunniteltaessa onkin hyvä varautua siihen, että lopullinen korko voi olla rahoitusvaiheessa korkeampi kuin tarjousta laadittaessa. Rahoitussopimuksissa sovelletaan pääsääntöiseksi rahoitushetken vallitsevia pohjakorkoja”, jatkaa Ollikainen.

Nordealla voidaan huomioida vaihtokoneesta saatu hyvitys uutta leasingsopimusta tehtäessä ensimmäisenä suurempana vuokraeränä. Leasingsopimukset tehdään niin ikään yleensä 4-6 vuoden mittaisiksi.

Rahoitusleasingin sopimuskauden päättyessä asiakas osoittaa kohteelle ostajan, joka tekee kohteesta ostotarjouksen rahoitusyhtiölle. Useassa tapauksessa ostaja on alkuperäinen myyjäliike.

”Leasingsopimuksissa ensimmäinen vuokraerä on yleisesti noin 10–20 prosenttia kauppahinnasta, mutta tapauskohtaisesti rahoitus on mahdollista toteuttaa myös tasaerin. Viimeisenä eränä toimii kohteelle rahoitushetkellä määriteltävä, realistiselle tasolle asetettu jäännösarvo, joka on kohteen ennustettu arvo vuokrakauden jälkeen. Mikäli kohdetta on pidetty hyvin ja siitä saadaan jäännösarvoa suurempi hinta kauden jälkeen, saa asiakas vuokranpalautuksena jäännösarvon ylittävän osuuden takaisin itselleen. Mikäli ostotarjous alittaa jäännösarvon tulee vastaavasti erotus maksaa rahoitusyhtiölle”, kertoo Ollikainen.

Vuokrakauden päättyessä asiakkaalla on myös mahdollista jatkaa vuokraamista erikseen sovittavaksi ajaksi, yleisimmin vuodeksi tai kahdeksi.

Nordean mukaan tyypillinen leasingrahoitusasiakas on kannattavaa liiketoimintaa harjoittava yritys, joka säännöllisesti päivittää kalustoaan pitäen ylläpitokulut tällöin hallinnassa. Myös asiakkaan vastuullinen liiketoiminta alkaa olla erittäin merkityksellistä, jolloin konekannan vaihtaminen säännönmukaisesti vähäpäästöisemmäksi voi jatkossa melkeinpä olla edellytys rahoituksen saatavuudelle.

”Osamaksu sopii asiakkaalle, joka tietää pitävänsä kohdetta hyvin pitkään tai syystä tai toisesta haluaa kohteen yrityksensä omistukseen. Esimerkiksi ELY-keskuksen maksamat tuet edellyttävät kohteen omistamista. Leasing taas on kohteen pitkäaikaista vuokraamista ja sopii sellaisille yrityksille, jotka uusivat kalustoaan määrävälein ja haluavat pitää kalustoon sitoutuneen pääoman matalana. Leasingrahoitukset keventävät yrityksen tasetta ja parantavat tunnuslukuja vaikka yritysten liiketoiminnan kannattavuutta ja vastuita arvioitaessa ne toki tällöin huomioidaankin. Leasingvuokrat kirjataan kuluiksi yhtiön tuloslaskelmaan ja ne voidaan vähentää sellaisenaan verotuksessa. Leasingrahoitukset tehostavat yrityksen pääomankäyttöä, sillä yritys maksaa vain käytöstä, ei kohteen omistamisesta”, sanoo Ollikainen.

Osamaksurahoitussopimukseen on Nordeallakin mahdollista tehdä joustavia muutoksia kesken sopimuskauden. Sopimuksen voi myös maksaa loppuun kesken kauden. Leasingsopimuksen luonteen ja ennalta määritellyn jäännösarvon vuoksi siihen ei lähtökohtaisesti ole mahdollista tehdä muutoksia kesken sopimuskauden. Leasingsopimus voidaan kuitenkin poikkeustapauksissa purkaa kesken sopimuskauden esimerkiksi jos kohde halutaan vaihtaa toiseen, joka sopii paremmin yrityksen liiketoimintaan.

”Voimme tapauskohtaisesti rahoittaa kahden urakoitsijan välisiä kauppoja, mutta tämä edellyttää asian sopimista erikseen meidän kanssa. On hyvä kuitenkin muistaa, että normaalisti myyjän vastuu esimerkiksi koneen toimivuudesta tai kunnosta ei välttämättä ole yhtä selvää kuin myyjäliikkeen myymällä koneella”, lopettaa Ollikainen.

OP Yrityspankki Oyj

Paikallinen asiantuntijuus, yrittäjyys ja osuustoiminnallisuus muodostavat ryhmän, jossa pankin ja sen asiakkaiden edut kohtaavat. Pankki ja sen asiakkaat toimivat samassa yhteisössä, joten OP sanoo tuntevansa asiakkaansa ja paikalliset olosuhteet.

”Olemme Suomen johtava konekaupan rahoittaja sekä luotettava ja kotimainen vaihtoehto vuosikymmenien kokemuksella. Rakennamme yhteistyötä asiakkaiden ja myyjäliikkeiden kanssa pitkäjänteisesti. Olemme OP Ryhmässä osa OP Yrityspankki Oyj:tä, joka on yksi Euroopan vakavaraisimmista pankeista ja rahoituksen markkinajohtaja Suomessa”, aloittaa myyntijohtaja Toni Halme.

”Meillä on kokonaisvaltainen finanssitarjooma myös paikallisesti: pankki-, vahinkovakuutus- ja varallisuudenhoitopalvelut. OP on usein yksi kunnan suurimmista työnantajista ja veronmaksajista. Rahoitamme uusia sekä käytettyjä ajoneuvoja, koneita ja laitteita. Tuemme logistiikan, teollisuuden, infrarakentamisen sekä maa- ja metsätalouden investointeja kuluttajien pienkoneiden rahoituksen ohella.”

OP Yrityspankki tarjoaa asiakkailleen osamaksua, leasingiä sekä vakuudettomia

kertaluottoja esimerkiksi huoltojen rahoittamiseen.

”Investointirahoitus on yrityksille tarkoitettua osamaksurahoitusta. Perustana on yksittäinen osamaksusopimus. Rahoitusaika on tyypillisesti 12–72 kuukautta. Rahoituksen pääasiallisena vakuutena on rahoitettava kohde. Omarahoitusosuus eli käsiraha on tyypillisesti 10–30 prosenttia. Vaihtokone voidaan katsoa käsirahaksi. Korko on asiakaskohtainen ja perustuu asiakkaan luottoluokitukseen ja sopimuskauden pituuteen”, jatkaa Halme.

Leasingsopimuksissa vuokra-aika on pääsääntöisesti 24–72 kuukautta ja vuokrien maksuväli yksi kuukausi. Käytössä on tasaeräleasing tai ensimmäinen suurempi vuokraerä, joka yleensä on 10–30 prosenttia kohteen hinnasta.

Sopimuksen loppuun määritellään jäännösarvo, joka yleensä kohteesta ja vuokra-ajasta riippuen on 1–30 prosenttia hankintahinnasta. Vuokrakauden jälkeen on Halmeen mukaan olemassa kolme vaihtoehtoa:

– kohteelle hankittava uusi ostaja vuokralleottajan toimesta

– jatkovuokraus (vuodeksi kerrallaan)

– vuokralleottaja lunastaa kohteen rahoittajan määrittämällä hinnalla, vähintään kuitenkin jäännösarvon verran

”Molemmat tuotteet, osamaksu ja leasing ovat hyviä rahoitustuotteita investointeihin. Asiakkaan kannattaa valita itselleen sopiva tuote riippuen omasta tilanteesta ja koneen käyttötarkoituksesta”, jatkaa Halme.

”Maksuohjelmaan voidaan hakea muutoksia sopimuskauden aikana. Lyhennysvapaata on mahdollista hakea esimerkiksi tilapäisen maksuvaikeuden takia. Rahoitamme myös käytettyjen kauppaa sekä urakoitsijoiden välistä kauppaa.”

”Sähköinen rahoitusprosessimme säästää sekä asiakkaiden että myyjäliikkeiden aikaa ja vaivaa, sekä parantaa asiakaskokemusta. Vastuullinen rahoittaminen on meille tärkeää. Haluamme edistää asiakkaidemme ja toimintaympäristömme kestävää sekä taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia”, lopettaa Halme.

DLL De Lage Landen Finans AB

Rabobank Groupin tytäryhtiö DLL on maailmanlaajuinen kumppaniyhteistyöhön keskittynyt rahoitusyhtiö. Yritys on perustettu vuonna 1969 ja sen pääkonttori on Hollannissa. DLL tarjoaa rahoituspalveluja eri liiketoimintasektoreihin. Konekaupan rahoitus on yksi näistä sektorista ja edustaa selkeästi suurinta sektoria liikevaihdon näkökulmasta, niin Suomessa kuin muuallakin. DLL-kumppaniverkosto koostuu pääasiassa globaaleista valmistajista ja heidän jälleenmyyntiverkostoistaan yli 30 maassa.

DLL sanoo rahoittavansa käytännössä kaikkia maarakennuksessa käytettäviä koneita ja laitteita. DLL:n ollessa kumppanirahoitukseen keskittyvä rahoitusyhtiö, valikoituu asiakaskunta suoraan kumppaniverkoston kautta.

”DLL-rahoitustarjonta kattaa käytännössä kaikki rahoitustuotteet, kuten osamaksu, rahoitusleasing sekä operatiivinen leasing”, aloittaa Päivi Lindqvist (Country Sales Manager, CT&I Nordic).

Lindqvistin mukaan tyypillisin tilanne on, että vaihtokone käytetään osamaksukaupassa uuden koneen käsirahana. Koska osamaksukaupassa ostettavasta kohteesta vähennetään ALV heti ostohetkellä, on käsirahan osuus lähtökohtaisesti noin 20 prosenttia. On kuitenkin aina pidettävä mielessä, että asiakkaan taloudellisella tilanteella on iso merkitys kaupan rakenteeseen. Uusissa kohteissa sopimuskaudet ovat luonnollisesti pidempiä, koska investointi on suurempi. Yleisesti liikutaan kuitenkin 48–72 kuukauden välillä.”

“Korot ovat pysyneet pitkään hyvinkin matalalla, mutta nyt on selkeästi nähtävissä, että ne lähtevät vähitellen loivaan nousuun. Luonnollisesti suurimmat vaikutukset tulevat nimenomaan pidempiin sopimuksiin, kun korkotasoon sitoudutaan pitkälle tulevaisuuteen. Verrattuna muihin Pohjoismaihin Suomessa käytetään myös lähtökohtaisesti aina kiinteää korkoa, joka tuo asiakkaalle lisäturvaa ja ennustettavuutta kustannuksiin. Korko elää myös niin rahoitettavan kohteen kuin asiakkaan taloudellisen tilanteen myötä”, jatkaa Lindqvist.

“Rahoitusleasing ja osamaksu hankitaan lähtökohtaisesti samoihin kohteisiin, vaikka eri toimialoilla on selkeästi nähtävissä enemmän tottumusta osamaksuun kuin toisilla. Tämä myös tarkoittaa, että sopimuskaudet ovat lähtökohtaisesti samanmittaisia. Vaihtokoneen hyvityshinta hyödynnetään leasingsopimuksissa usein myös ensimmäiseen suurempaan vuokraerään. Osamaksussa tämä on käsiraha.”

”Koska leasing on pitkäaikaista vuokrausta eli sen ensisijainen tarkoitus ei ole päätyä kohteen omistajaksi kuten osamaksussa. Rahoitusleasingsopimuksissa on aina jäännösarvo sopimuksen lopussa. Jäännösarvon suuruus riippuu taas ennen kaikkea rahoitettavasta kohteesta ja sen arvon alenemasta käytön ja iän myötä.”

”Rahoitusleasingissä asiakas kantaa aina jäännösarvoriskin. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakkaan tulee osoittaa kohteelle ostaja sopimuskauden päätteeksi. Mikäli kohteesta saadaan jäännösarvoa parempi hinta, saa asiakas itselleen vuokranpalautuksena tämän loppuosuuden. Usein se käytetään sitten uuden kohteen ensimmäisenä suurempana vuokrana”, kertoo Lindqvist.

”Suurin ero osamaksu- ja leasingsopimuksien kohdalla muodostuu nimenomaan ALV-käsittelystä. Osamaksukaupassa kohteesta vähennetään ALV kokonaisuudessaan ostohetkellä, kun taas rahoitusleasingissä ALV vähennetään sopimuskauden aikana vuokrista. Koska vuokra sisältää myös korkoa, on saatu ALV-etu itse asiassa asiakkaalle suurempi rahoitusleasingissä. Yleensä tähän vaihtoehtoon päätyvätkin hieman suuremmat yritykset, jotka suunnittelevat enemmän talouttaan. Monesti osamaksuun päädytään myös, kun yritys on aikeissa käyttää kohdetta selkeästi pidempään kuin 72 kuukautta. Vastaavasti jos yritys uusii kalustoa jatkuvasti noin viiden vuoden välein, valikoituu toimintatavaksi useammin rahoitusleasing.”

Lindqvist kertoo, että muutokset sopimuksiin ovat lähtökohtaisesti mahdollisia, mutta ne katsotaan aina tapauskohtaisesti. Tässäkin asiakkaan taloudellinen tilanne ja maksukäyttäytyminen ovat avainasemassa.

”DLL Suomessa yhdistyy globaali palvelutarjonta sekä paikallinen organisaatio. Se tekee meistä toisaalta erittäin luotettavan toimijan, mutta myös hyvinkin ketterän ja joustavan. DLL tarjoaa myös operatiivista leasingiä vaihtoehtona. DLL kantaa näissä tapauksissa rahoitettavan kohteen jäännösarvoriskin, jolloin asiakkaan ei tarvitse kirjata kohdetta taseeseen eikä myöskään huolehtia kohteen markkina-arvosta kauden päätyttyä”, lopettaa Lindqvist.

Suomen Kalustoratkaisut Oy

Kalustoratkaistut on keskittynyt työkoneiden ja hyötyajoneuvojen rahoitukseen ja käytön aikaisiin palveluihin. Fleet-asiakkaille Kalustoratkaisut tuottaa koko kaluston hallintaan liittyviä palveluita. Asiakkaat ovat pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka käyttävät toiminnassaan työkoneita ja raskaita ajoneuvoja.
”Palvelemme asiakkaitamme asiakaslähtöisesti ja merkkiriippumattomasti. Tarjoamme rahoitusratkaisuja, joilla on kasvot”, aloittaa toimitusjohtaja Timo Peltonen.

Kalustoratkaisujen rahoitustuotteet ovat rahoitus- ja huoltoleasing sekä osamaksurahoitus.

”Osamaksurahoituksessa käsiraha voidaan sopia asiakkaan luottoaseman mukaisesti. Usein käsiraha on 20–30 prosentin välillä. Vaihtokonetta kannattaa usein käyttää käsirahan maksussa. Osamaksusopimuksen kaudet vaihtelevat meillä 6–72 kuukauden välillä.”

”Pohjakorot ovat alhaiset ja vaihtuvakorkoiset Euriborit ovat jopa negatiiviset. Kiinteät korot ovat viime viikkojen aikana kohonneet positiivisen puolelle. Kiinteä viiden vuoden korko on nyt 0,5 prosenttia. Kiinteiden korkojen nousu enteilee, että myös Euribor-korot tulevat nousemaan seuraavan 12 kuukauden aikana yli nollan. Korkomuutoksista huolimatta korkotaso on historiallisen alhainen”, jatkaa Peltonen.

”Leasingkausi on meillä 12–84 kuukauden välillä. Vaihtokoneen asiakas voi hyödyntää leasingin ensimmäisen korotetun vuokran maksussa, jolloin kuukausimaksu laskee suoraan vaihtokoneen arvon verran. Iso osa leasingsopimuksista tehdään tasaerin, mutta myös korotettuja ensimmäisiä vuokria voidaan käyttää esimerkiksi vaihtokoneen takia.”

”Rahoitusleasingsopimuksissa asiakas vastaa jäännösarvosta. Kauden jälkeen asiakas osoittaa kohteelle ostajan tai ostaa kohteen itse. Kauppahinnan ja jäännösarvon erotus kuuluu asiakkaalle. Huoltoleasingissä laite palautuu meille. Asiakas voi myös haluta jatkaa käyttöä kuukauden irtisanomisajalla”, toteaa Peltonen.

Kalustoratkaisujen tyypillinen maarakennusalan asiakas on omistaja/yrittäjä, joka tietää, mitä haluaa ja tarvitsee kalustoltaan ja siihen liittyviltä palveluilta.

”Osamaksu on laitteen omistamista, jonka maksu tapahtuu sopimuksen mukaisesti. Leasing on laitteen pitkäaikaista vuokraamista. Osamaksu näkyy asiakkaan taseessa omaisuutena ja velkana. Leasing näkyy liitetiedoissa leasingvastuuna.”

”Tapaamisissa käymme asiakkaan kanssa vaihtoehdot läpi selkokielellä. Kun ymmärrämme asiakkaan tilanteen ja tulevaisuuden tarpeet, osaamme suositella sopivinta vaihtoehtoa. Meille rahoitustuotteet ovat tasavertaiset”, valistaa Peltonen.

”Useilla meillä on vielä hyvin muistissa kevät 2020, jolloin koronaepidemia laittoi yritysten suunnitelmat uusiksi. Sopimuksia voidaan kauden aikana muuttaa yhteisellä sopimuksella suuntaan jos toiseenkin. Käytettyjen koneiden rahoittamiseen voidaan käyttää rahoitusta ja leasingiä. Mikäli kone on kovin iäkäs, painottuu tuote enemmän osamaksurahoitukseen.

Rahoitamme myös kahden urakoitsijan/yrittäjän välisiä kauppoja.”

”Nyt uusien tuotteiden toimitusajat ovat pitkät ja käytettyjen koneiden kauppa käy vilkkaana. Tähän kannattaa varautua kaupoille lähdettäessä. Usein kannattaa ottaa meihin yhteyttä ennen kuin kone on valittu. Näin tiedetään etukäteen rahoituksen saatavuus ja vaihtoehdot. Rahoitamme myös ulkomaan hankintoja”, lopettaa Peltonen.

Järvileasing Oy

Rahoitusleasingpalveluita tarjoava Järvileasing toimii konekaupan parissa myyjäliikkeiden ja yritysten välisissä kaupoissa. Myös ulkomailta hankittavat kohteet onnistuvat Järvileasingin avustuksella. Konekauppa on yksi Järvileasingin suurimmista liiketoiminta-alueista.

”Rahoitusleasing on yleisin konehankintojen rahoitusmuoto. Kuukausikulut ovat tarkasti tiedossa, eikä rahoituskohteen arvon alenema jää rasittamaan tasetta. Sopimuskaudet vaihtelevat yleensä 24–72 kuukauden välillä. Liisattava kohde toimii vakuutena, jolloin ensimmäistä isompaa erää ei välttämättä tarvita. Vaihtokone voi myös toimia isompana ensimmäisenä eränä. Leasingsopimuksia tehdään jaettuna tasaeriin, tai käytetään edellä mainittua suurempaa ensimmäistä erää. Viimeinen erä on yleensä aina suurempi. Koneiden ja laitteiden kirjo on mittava, kuorma-autoista maarakennuskoneisiin, puimureista metsäkoneisiin sekä korjaamolaitteista vaikkapa toimistokalusteisiin”, aloittaa Vesa Eskonheimo.

”Kone- ja laiteinvestoinneissa pääomaa sitoutuu erityisen paljon. Hankkimalla koneet ja laitteet leasingsopimuksella voidaan keventää tasetta ja saada pääoma tuottavampaan käyttöön. Kun kohde on vakuutena, vakuudet säästyvät muuhun käyttöön. Parhaimmillaan asiakas rahoittaa investoinnin leasingrahoituksella 100-prosenttisesti. Leasingvuokrat ovat myös verotuksessa vähennyskelpoisia.”

Järvileasingin kaupan kohde voi olla uusi tai käytetty. Urakoitsijayritysten väliset kaupat onnistuvat. Myös lyhennysvapaista on mahdollista neuvotella.

”Järvileasing on kumppani kaikissa leasinghankinnoissa työsuhdeautoista koneisiin ja laitteisiin. Kiinteän kuukausihinnan sisällään pitävän rahoituksen lisäksi meiltä saa ammattitaitoisen asiantuntijajoukon avukseen aina leasingsopimuksen päättymiseen saakka”, lopettaa Eskonheimo.

Siemens Financial Services AB

Maarakennuskoneiden rahoitus on Siemensille hyvin tärkeä sektori ja yritys tarjoaa konekauppoihin Siemens-vaihtoehdon. Tärkeimmät saatavilla olevat rahoitusvaihtoehdot ovat rahoitusleasing ja perinteinen osamaksurahoitus.

”Sopimuskaudet ovat meillä yleensä 24–72 kuukauden mittaisia. Vaihtokone käy käsirahaksi ja myyjäliike hinnoittelee sen arvon. Käsirahan osuus ja korkotaso määräytyy asiakkaan tilanteen mukaan. Suuri merkitys on niin sanotulla reittauksella, johon taas vaikuttavat muun muassa asiakkaan taloustilanne, maksukäyttäytyminen jne. Käsittelemme jokaisen asiakastapauksen omana yksittäisenä päätöksenään”, aloittaa myyntijohtaja Arto Taipola.

Taipolan mukaan rahoitusleasingissä sopimukset ovat samanpituisia kuin osamaksukaupoissa. Ja siinäkin myyjäliikkeen hinnoittelemaa vaihtokonetta käytetään tarjousta laskettaessa.
”Rahoitusleasingissä on aina jäännösarvo eli isompi viimeinen erä. Sen suuruus määräytyy sopimuskauden pituuden ja koneen käytön mukaan. Voimme rahoittaa koneen tasaerilläkin, mutta kyseessä on luottopäätös, johon liittyy vahvasti asiakkaan taloudellinen tilanne.”

”Rahoitusleasingissä asiakkaan vastuulla on osoittaa kohteelle ostaja sopimuskauden jälkeen. Sopimukseen voidaan myös tehdä 12 kuukauden jatkokausi. Koneen vaihtotapauksissa voi uuden koneen myyjäliike maksaa myös jäännösarvon meille. Kaikenkokoiset suomalaiset maarakennusyritykset käyttävät jo rahoitusleasingiä kaluston rahoittamiseen”, jatkaa Taipola.

”Suosittelen että yrittäjä keskustelee aina rahoitusvaihtoehdoista oman kirjanpitäjän/tilitoimiston kanssa. Sieltä pitäisi löytyä tieto siitä, kumpi rahoitusmuoto sopii juuri sillä hetkellä omalle yritykselle.”

Siemensilläkin sopimuksiin on mahdollista tehdä muutoksia sopimuskauden aikana. Esimerkiksi lyhennysvapaita kuukausia on mahdollista saada. Siemens rahoittaa myös paljon käytettyjen koneiden sekä maarakennusyritysten välisiä kauppoja.

”Onneksi asiakkailla on useimmiten vapaus valita heille ja kyseiseen hankkeeseen sopiva rahoituskumppani. Meidän toiveenamme on, että saamme olla mukana kertomassa meidän vaihtoehtomme. Varsinkin käytettyjen rahoituspäätöksissä korostuu päätöksen nopeus ja paperityön sujuvuus. Näissä olemme olleet ja olemme ihan hyviä”, päättää Taipola.





Lue seuraavaksi