Uutiset

Työkoneet

Optimoidut hankinnat tuottavuuden takeena

Viime vuoden maaliskuussa Seinäjoen KTK hankki murskauslaitoksen kokonaan uusin konein. Iso investointi moderniin tekniikkaan tuo tuottavuuden pitkällä juoksulla. Yksityiskohtia on hiottu vielä hankinnan jälkeenkin, mistä hyvänä esimerkkinä toimii kaivukoneen täyssuojattu kauha.

”Hyvin on kokonaisuus vastannut odotuksia, kapasiteetti on sitä mitä suunniteltiinkin”, sanoo aseman vastaava työnjohtaja Janne Kangas. Ketjussa on esimurskaimena Metso Lokotrack 120E ja jälkipäänä 330D, syöttökoneena Hitachi 470 LCH ja altakantokoneena Cat 980K. ”Yksi tärkeä seikka meille on helppo ja nopea siirrettävyys, mikä tällä laitoksella toteutuu hyvin. Meillä on ollut tänä vuonna (elokuun alkuun mennessä) jo yhdeksän siirtoa, eli niitä on varsin usein.”

Aiemmin Seinäjoen KTK:lla ei ollut omaa murskauslaitosta, vaan myynnissä oli ulkopuoliselta toimijalta hankitut tuotteet. Uuden murskausaseman miehistö oli jo alkuun kokenutta kaartia alan töistä, joten opettelu oli lähinnä uuden tekniikan käyttämisessä ja hyödyntämisessä. Asema on pyörinyt koko ajan kahdessa vuorossa, töitä on siis riittänyt hyvin. Murskeita tehdään kaikkia normaaleita lajikkeita pääasiassa Seinäjoen KTK:n omaan käyttöön, mutta muutama kuukausi vuodesta ehditään lisäksi urakoida ulkopuolisille. Pääosa murskeista tehdään kalliosta, jonka irrotuksen ja rikotuksen hoitaa Lemminkäinen.

Kauha optimointiin

Murskausbisnes on tänä päivänä hyvin kilpailtua ja kustannusten minimointi on kannattavan toiminnan edellytys. Investoinnit ovat suuria ja sitä kautta niiden toteutuksessa oleellista on miettiä kustannukset pitkälle aikavälille. Syöttökoneen kauha on yksi merkittävässä asemassa oleva yksittäinen komponentti ketjussa ja sopivimman ratkaisun miettimiseen Kangas käytti paljon aikaa. Keskusteluja käytiin niin kauhanvalmistajien kanssa kuin kysellen kuljettajien mielipiteitä. Aiemmin käytössä oli normaali suojaamaton kauha, nyt viime kesäkuusta lukien syöttökoneessa on ollut Kestotecin täyssuojattu louhoskauha.

”Kauhan valinta on monitahoinen juttu, kompromisseja on tehtävä eri ominaisuuksien suhteen. Vertailin useampaa erilaista kauhaa ja siitä tuli varsin sitkeä projekti”, kuvaa Kangas mietintää parhaasta ratkaisusta. Se kuvaa myös sitä, että kauha on varsin merkittävässä roolissa tuotantoa.

Keskeisimpiä asioita, mihin Kangas kauhan valinnassa keskittyi, olivat vaikutus polttoaineen kulutukseen ja huoltokulujen kokonaisvaikutus. ”Polttoaineen kulutukseen on merkittävä vaikutus kauhan painolla. Suojattu Kestotecin kauha on noin 500 kg kevyempi kuin vastaavankokoinen suojaamaton kauha. Nyt on vielä kovin lyhyt otanta-aika, mutta yksi työmaa oli hyvin lähelle vastaava ja siinä kulutuslukema oli neljä prosenttia pienempi kuin ennen. Joka tapauksessa näyttää, että vähemmän polttoainetta kuluu tällä kauharatkaisulla kuin ennen.”

Toinen merkittävä seikka on kokonaishuoltokulut. ”Kulutuspalojen vaihto on nopeaa ja se onnistuu hyvin illalla murskauksen päätyttyä. Aamulla kauha on valmiina taas työhön. Kauhan korjaukseen ei nyt tarvitse suunnitella sopivia ajankohtia, se luonnistuu normaalien rutiinien joukossa”, kiittelee Kangas.

Onnistunut muotoilu

Kestotecin louhoskauha on muotoilultaan erilainen kuin tavanomainen pitkähuulinen kauha. ”Tämä uppoaa todella hyvin louheeseen. Sen muoto on myös syötinystävällinen, sillä tällä louheen voi asettaa nätisti, kun pitkähuulisella se on enemmän heittämistä. Iskuja tulee vähemmän syöttimelle, mikä lisää sen kestävyyttä.

Lyhyestä huulesta on se hyöty, että murtovoima on suurempi. Aina jotakin kompromisseja tulee, tässä muotoilun takia ylisuurten nostelu ei onnistu yhtä helposti. Tämä kauha tarvitsee hieman erilaisen tekniikan noiden ylisuurten kanssa”, kertoo Kangas vajaan parin kuukauden ja noin sadan tuhannen tonnin kokemuksista Kestotecin kauhan kanssa.

Pyöräkuormaajassa pulttihuuli

Kestotecin kulutusosajärjestelmistä oli jo kokemusta, sillä altakantokoneen kauhassa on ollut pulttihuuli, eli pultituksella kiinnitetty, vaihdettava huulilevy. Myös tässä kokonaisedullisuus on ollut ratkaisun valinnan taustalla. ”Tämän ansiosta kauhan koko pysyy vakiona, kun tavanomaisessa kauhassa tilavuus pienenee huomattavasti loppua kohti”, tietää Kangas.

”Hyvin ovat kulutuspalat pysyneet kiinni, yhtään ei ole irronnut itsekseen. Palat on myös helppo vaihtaa, siihen ei kulu kohtuuttomasti aikaa. Olemme jo vaihtaneet useammat levyt. Tarkkaa kululaskelmaa ei näistä ole, mutta näppituntumalla positiivisen puolelle tämäkin ratkaisu menee. Olemme kyllä olleet tyytyväisiä tähän”, päättää Kangas.

Lue seuraavaksi