Uutiset

Työkoneet

OP System Oy Finland keskittää Tuusulaan

Ruotsalainen OP gruppen ab (Olofsson-Persson AB) osti viime vuoden syksyllä pääkaupunkiseudulla hyvin tunnetun korjaamon; Vantaan Kone ja Laite oy:n. Alkuvuodesta toimintojen järjestely jatkui, kun korjaamon ja Suomen tytäryhtiön OP Jasto oy:n toiminnat yhdistettiin OP System oy Finland nimen alle. Tuusulan toimipisteessä vietettiin avajaisia toukokuun alussa.

OP System Ab on keskittänyt toimintansa Tuusulaan. Toimitusjohtaja Urho Voutilainen (oik.) oli saanut avajaisiinsa toukokuun alussa päämiehiään. Carlo Magni (kesk.) Magnilta kertoi, että yrityksensä kasvu on ollut huimaa. Varsinkin Pohjois-Amerikassa ympäripyörivien kurottajien buumi on lähtenyt lentoon. Thomas Authmann Doppstadtilta totesi, että edustamansa merkki on Suomessakin varsin suosittu. Yleismaailmallisesti murskaimien ja hakkureiden kysyntä on Authmannin mukaan vuodesta toiseen varsin tasaista.

OP gruppenilla on toimintaa Suomen ja Ruotsin lisäksi myös Norjassa ja Tanskassa. Varsinaiset konemerkkien edustukset vaihtelevat maittain, mutta kaikissa edellä mainituissa maissa Doppstadt on läsnä. Sennebogen on toinen päämerkeistä ja sen maahantuojana OP gruppen toimii kaikissa muissa maissa paitsi Norjassa. Suomessa on niin ikään edustuksia, jotka muilta puuttuvat. Mainittakoon nyt vaikka Magni-kurottajat ja uusimpana GB-iskuvasarat, joiden edustussopimus solmittiin maaliskuussa tänä vuonna. Suomessa pääkonttori on nyt siirtynyt kokonaisuudessaan Oulusta Tuusulaan ja myyntipisteet sijaitsevat Jyväskylässä ja Oulussa. Korjaamo ja varaosavarasto ovat niin ikään Tuusulassa.

Toimitusjohtajana toimii Urho Voutilainen ja hänen lisäkseen myyntiä hoitavat Jaakko Karjalainen (Oulu) ja Tero Auresto (Jyväskylä). Henkilökunnan nykyvahvuus on 26 ja suurin osa työskentelee jälkimarkkinoinnissa. Asentajia on puolet koko henkilökunnasta.

Monipuolinen korjaamo

Tuusulan korjaamo hoitaa omien merkkien lisäksi Kubota-ruohonleikkureiden ja -kiinteistötraktoreiden huoltoa ja varaosamyyntiä. Myös Weidemannin vastaavat toiminnot ovat OP System oy Finlandin vastuulla. Näiden palvelujen lisäksi korjaamolla on varsin monenlaista ja nykyaikana ainutlaatuistakin toimintaa. Korjaamopäällikkö Kai Kivelä valistaa talon tapoja.

”Muutto on vielä vähän kesken, joten kaikki tavarat eivät ole löytäneet paikkaansa. Oulusta on tuotu esimerkiksi siellä olleet varaosat tänne. Olemme juuri ottamassa käyttöön uutta varaosa-automaattia varaosille. Se säästää lattiapinta-alaa reilusti”, aloittaa Kivelä.

”Korjaamme ja huollamme täällä kaikenlaista kalustoa tärylätkistä kuorma-autoihin ja purkulaitteista sekä kauhoista tela- ja pyöräalustaisiin maarakennuskoneisiin. Emme ole merkkisidonnaisia, vaan täällä käy kaikenvärisiä koneita ja työlaitteita korjauksissa ja huolloissa.”

Mutta Kivelä tarjoilee ammattitaitoisine ja kokeneine asentajineen paljon muitakin palveluita. Esimerkiksi sylinterien korjaukset ovat arkipäivää ja penkissä on kiinni erilaisia sylintereitä jatkuvalla syötöllä. Milloin vaihdetaan vain tiivisteet, milloin taas esimerkiksi pullahtanut varsi uusitaan. Tämän kaliiperin sylinteripenkki onkin harvinaisuus.

Tuusulan korjaamon toiminta on varsin monipuolista. Jarmo Kauhanen vaihtaa tiivisteitä penkissä, johon maksimissaan sopii 350 millimetrin halkaisijan omaava sylinteri. Penkin edessä roikkuvat erikoistyökalutkin ovat itse tehtyjä. Sakari Kuusela työskentelee optisella polttoleikkurilla, jolla maksimissaan voidaan paloitella 300 millimetrin paksuista levyä. Kai Kivelä on sanan varsinaisessa merkityksessä sorvin ääressä.

”Teemme myös kokonaisia sylintereitä, jos tarve vaatii. Toki alusta asti tekemällä hinta asettuu varmaan uuden tasolle. Mutta usein mistään ei enää saa tiettyä sylinteriä tai toimitusaika voi olla päiviä tai jopa viikkoja. Säästöjä tuleekin sitä kautta, että aamulla korjaukseen tuotu sylinteri saadaan parhaimmassa tapauksessa iltapäivällä kuntoon. Ja näin toimien koneiden seisokki jää lyhyeksi. Maksimissaan pystymme penkkiin kiinnittämään 350 millimetrin halkaisijalla olevia sylintereitä”, jatkaa Kivelä.

Myös koneistus ja polttoleikkaus ovat asiakaskunnassa varsin kysyttyjä palvelumuotoja. Iskuvasaroiden ja kauhanpyörittäjien remontteja on niitäkin työlistoilla koko ajan. Kauhojen kulutusosien uusimisen lisäksi tehdään kokonaisia kauhojakin. Myös eri S- ja NTP-pikakiinnikkeet syntyvät näppärästi oikeaan mitoitukseen. Voikin sanoa, että OP System Oy Finlandin Tuusulan korjaamo on myös pienimuotoinen konepaja.

Korjaamon asentajissa on myös monta hyvää hitsaria. Toni Hyvönen hallitsee dinosauruksen hammaslääkärin hommat. Paikkaaminen hoituu ilman puudustusta.

Lue seuraavaksi