Uutiset

Työkoneet

OK-Konehuolto korjaa koneet, rakentaa kivilavat

Järvenpäässä korjaamoa pitävä, vuonna 2016 perustettu OK-Konehuolto oy korjaa ja huoltaa kaiken merkkisiä maarakennuskoneita sekä kuorma-autojen päälirakenteita tilavassa, ennen Valmetin paperikoneiden valmistuksen käytössä olleessa hallissa. Repertuaari kattaa kaiken pienistä taajamakoneista suuriin kaivukoneisiin ja mobiilinostureista kiviautoihin. Myös erilaisia lisälaitteita kuten kauhanpyörittäjiä ja purkulaitteita korjataan. Talma-kivilavojen valmistus on kuulunut noin vuoden päivät yritykselle sen jälkeen, kun Talman Asennus oy lopetti niiden valmistuksen omistajan siirtyessä eläkkeelle.

Yrityksen toimitusjohtajana toimii Verneri Ovaska ja lavojen valmistuksesta vastaa Jari Seppä.

Toimitusjohtaja Verneri Ovaska (oik.) ja lavoista vastaava Jari Seppä takanaan viisiakselisen Ivecon päälle valmistuva 17,7 kuutiometrin kivilava. Koko lava kylkien kolarilistoja lukuun ottamatta on valmistettu Hardoxista.

”Aloitimme korjaamotoiminnan aivan tyhjästä ja tällaiset sopivat tilat löytyivät onneksi kotipaikkakunnalta. Tarvetta tällaiseen toimintaan tuntui olevan. Ensimmäinen puoli vuotta meni pienellä porukalla puuhatessa, mutta viime vuonna homma kasvoi nopeasti liikevaihtoon 2,3 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä työllistämme jo 19 ihmistä”, aloittaa Ovaska.

Koneet huolletaan korjaamolla, ja myös huoltoautot kiertävät kentällä niin korjaamassa, huoltamassa kuin hitsaamassa. Hydrauliikkaletkujen valmistus on sekin yksi palvelun muoto ja niitä on varastossakin jonkin verran. Suurin osa asiakkaista on pääkaupunkiseudulla, mutta onpa huoltokeikkoja tehty Lappiin ja Ruotsiinkin.

Nykyään korjaamon työnjohdosta, sekä varaosien hankinnasta ja myynnistä vastaa Matti Kangas

OK-Konehuolto korjaa ja huoltaa maarakennuskoneet Järvenpäässä ja huoltoautojen avulla koko maassa.

Kun OK-Konehuolto aloitti, hallissa oli kalusteina vain kaksi 40 tonnin siltanosturia, jotka takaavat sen, että raskaitakin komponentteja voidaan siirtää. Korjaamoon varusteltiin esimerkiksi työkalut, hitsauslaitteet, pesukoneet ja toimistotilat. Hitsauksella on varsin tärkeä rooli kivilavojen kokoamisessa. Yhden lavapaketin rakentamiseen kuluu aikaa keskimäärin 300 tuntia.

”Olemme erikoistuneet kivilavoihin, jotka on tarkoitettu raskaaseen maansiirtoon ja kaivoskäyttöön. Koko lava, kylkien kolarilistoja lukuun ottamatta, tehdään kivilippaa ja perälautaa myöten Hardoxista. Ainevahvuudet, laitakorkeudet, kiinnityslenkkien sijoittelu ym. valitaan aina asiakkaan toiveiden mukaan”, kertoo Jari Seppä.

Pääasiassa ainevahvuudet ovat 10/6 tai 8/5. Ensin mainittu luku on pohja- ja jälkimmäinen laitavahvuus. Myös 16/10-lavoja on valmistettu. Ensimmäisen vuoden aikana kivilavoja on tehty parisenkymmentä ja kaikkiin kuorma-automerkkeihin. Kuorma-automyyjät myyvät lavan autokaupan yhteydessä ja auto käy asennuksessa Järvenpäässä lavan valmistuttua.

”Käytämme sekä Nummi- että Nurmi-kippejä riippuen vähän siitä kumpi sopii runkoon paremmin. Myös hydrauliikkasylinterit sekä muut komponentit ja kaikki teräsosat tulevat alihankkijoilta tästä läheltä, jolloin on helppo toimia. Hitsaustyö tehdään meillä. Talmakivilavat ovat kuuluisia siitä, että yleensä se auto loppuu alta aiemmin kuin lava päältä”, kehaisee Seppä.

Vakituisesti vahvasti kotimaista valmistetta olevien kivilavojen valmistuksessa on kaksi hitsaajaa ja kolmaskin käy polttamassa puikkoa tarpeen vaatiessa.

Vuoden aikana on valmistettu parisenkymmentä kivilavaa erimerkkisiin autoihin.

Monenlaista kalustoa

Vierailuhetkellä huoltohallissa oli työn alla muun muassa muutama kaivukone ja jätemurskain, joka odotti uutta vaihteistoa. Hallissa on avaruutta joka suuntaan ja läpiajo onnistuu raskaaltakin kalustolta.

”Tällaiselle seisokille emme voi mitään, kun varaosien toimitus valmistajalta kestää. Yleensä pyrimme nopeaan palveluun, monella työmaalla, kun kiire on kova. Esimerkiksi juuri jäteasemat toimivat kolmessa vuorossa, eikä keskeytyksille ole varaa. Monet urakoitsijat suunnittelevat nykyään huoltojen ajankohdat etukäteen. Töiden väliin varataan huolto- ja korjausajat. Me pyrimme palvelemaan heti, emmekä ensi viikolla”, jatkaa Ovaska. OK-Konehuollon henkilökunta on nuorta, pääosin 80-luvun loppupuolella tai 90-luvulla syntynyttä.

”Meillä on töissä hyvät asentajat ja hitsaajat. Alalla puhutaan rajusta työvoimapulasta, mutta meillä on käynyt tuuri rekrytoinneissa”, päättää itsekin vasta 28-vuotias toimitusjohtaja.

Talma-kivilavojen hitsauksessa on jatkuvasti kaksi miestä ja tarpeen vaatiessa kolmaskin. Komponentit tulevat lähiseudun alihankkijoilta.

Lavat on tehty kestämään, rankkaan maansiirtoon.

Lue seuraavaksi