Uutiset

Työkoneet

Nosturiyrittäjät seminaarimatkalla Alpeilla

Liebherrin puolelta vierailua isännöivät Suomen myynnistä vastaava Jouko Tyrkäs, suomalaisille tutumman Ehingenin tehtaan Pohjoismaiden myyntipäällikkö Tommy Borgring sekä Nenzingin tehtaan myyntipäällikkö Johannes Rhomberg. Itävallan tehdas valmistaa Liebherrin ristikkopuomiset ja tela-alustaiset nosturit kokoluokissa 50–350 tonnia ja niitä on Suomessakin käytössä mm. syvätiivistyskoneina. Keski-Euroopassa pienemmän pään ristikkonostureita käytetään eri varustein mm. kaivinpaalukoneina sekä laahakauha- ja kahmarikäytössä. Lisäksi Nenzing tuottaa runsaasti erilaisia satama- ja laivanostureita ja banaanipuomisia konttikurottajia.

Tehdasvierailuun käytettiin matkasta perjantain aamupäivä ja vastassa ollut myyntipäällikkö Rhomberg esitteli Jouko Tyrkäksen tulkkaamana vuonna 1976 perustetun tehtaan tilat ja toiminnan. Nenzingissä työskentelee yhteensä 1600 henkilöä ja vuosituotanto on nykyisin noin 400 erilaista konetta. Perheyhtiö Liebherrin toimintapolitiikkaan kuuluva voittojen investoiminen tuotekehitykseen ja tehtaisiin nähtiin täälläkin, sillä juuri käyttöönotetun todella ison satamanostureiden kokoonpanohallin vieressä kaivettiin pohjaa jo seuraavalle laajennukselle.

Lounaan jälkeen palattiin Schrunsiin Hotelli Löwenin kokoustiloihin matkan seminaariosuutta varten ja kuultiin lisää Liebherristä Jouko Tyrkäksen ja Tommy Borgringin esittelemänä. Muut luennoitsijat ja yhteistyökumppanit matkalla olivat Pohjola Pankin rahoitusjohtaja Juri Ruohola, Työeläkevakuuttajat Tela ry:n tiedottaja Lea Ala-Mononen, Vianorin myyntipäälliköt Jouni Honkaluoma ja Oscar Linqvist, Nosturiexperttien nosturitarkastaja Taisto Rintamaa sekä Infra ry:n oma lakimies Kimmo Laukkanen, joilla kaikilla oli kerrottavanaan ajankohtaista asiaa omilta sektoreiltaan. Erityisesti Taisto Rintamaan esitystä vuoden vaihteessa voimaan tulevan käyttöasetuksen muutoksista määräaikaistarkastuksissa kuunneltiin kiinnostuneina ja siitä keskusteltiin vielä epävirallisestikin paljon matkan
aikana.

Lauantaina oli ohjelmassa tutustuminen lähellä Saksan rajaa sijaitsevassa Dornbirnin kaupungissa maailman suurimpaan Rolls Royce -museoon. Jokivarressa vesivoimalaitoksen kanssa samalle tontille vanhaan kutomoon sijoitetun museon kokoelma olikin hämmästyvä kokemus. Yli 40 vuotta Rolls Royceja harrastaneet Hilde ja Franz Vonier perustivat tämän museon vuonna 1999 ja hoi-tavat sitä edelleen perheen voimin neljän poikansa avustamana. Oppaana nosturiryhmälle toimi pojista toiseksi nuorin, 32-vuotias Johannes Vonier.
Ennen toista maailmansotaa valmistettuja vintage-aikakauden Rollsseja oli paikalla kymmenittäin ja tyypillisesti kaikki eri koritehtaiden korittamia. Mukana oli useita todellisia harvinaisuuksia, mm. Englannin kuningasperheen käytössä olleita yksilöitä. Lisäksi Vonierit kunnostavat rakennuksessa sijaitsevassa pajassaan näitä autoja muille keräilijöille, myyvät purkuosia ja tarvittaessa vaikka valmistavat kokonaan uuden varaosan. Perheyrityksen liiketoimintaan kuuluvat myös kokous- ja koulutuspalvelujen tarjoaminen, matkamuistomyymälä ja RR-ajelut halukkaille.

Lauantai-iltana vietettiin matkan päätöstilaisuus todellisessa kylä-kuppilassa ylhäällä vuorella ja heti menomatka oli elämys kun hissin asemasta ylös mentiin pikkuruisella nelivetobussilla. Tirolilaistyyppiseen asuun pukeutunut naiskuski veteli kapealla serpentiinitiellä ja sumun keskellä huimaa vauhtia rempseästi toisella kädellä kännykkää näpytellen. Loistavan aterian jälkeen esiintymislavalle nousi paikallinen humppaorkesteri ja tanssihalukkaat pääsivät kokeilemaan jalan nousua. Illan päätteeksi täällä muistettiin vielä kaikkia yhteistyökumppaneita ja palattiin tyytyväisin mielin omaan hotelliin. Paluumatka tapahtui sunnuntaina jälleen Zürichin kautta ja Helsinkiin päästiin alkuillasta.

Lue seuraavaksi