Uutiset

Työkoneet

New Holland Grand Prix’ssä mitattiin jälleen Euroopan taitavimmat maarakennuskonekuskit

Suomea kilpailussa edusti FinnMetko tapahtumassa Suomen mestaruuden voittanut Petri Perämäki Virroilta. Perämäki on voittanut maarakennuskoneiden Suomen mestaruuden Jämsässä jo neljä kertaa peräkkäin. New Holland Grand Prix’ssä Perämäki jäi täpärästi palkintopallien ulkopuolelle.

Muiden Pohjoismaalaisten karsinta järjestettiin Tanskassa, josta jatkoon selvisi kolme tanskalaista ja Viron Arvi Kaljula. Karsinassa oli mukana yli 40 kilpailijaa, pohjoismaista, sekä Baltiasta.

Tehtävät laittoivat kilpailijoiden taidot koetukselle

Kilpailuun oli valittu mukaan seitsemän eri tehtävää. Tela-alustainen kaivukone, pyöräkuormaaja, sekä Compact Line lajit, joita olivat kurottaja, liukuohjattu kuormaaja, kaivurikuormaaja, 8-tonnin kaivukone ja 3-tonnin minikaivukone. Compact Line lajien tulokset koottiin yhteen ja ne muodostivat yhden lajikokonaisuuden.

Ensimmäiseen testipäivään asti lajit pidettiin tarkasti salattuina, ettei kukaan kilpailijoista pystyisi hyötymään harjoittelusta, vaan jokaisen taito mitattiin samalta viivalta lähtien. Tämä lisäsi kilpailun jännitystä entisestään ja myös kilpailijat olivat tyytyväisiä ratkaisuun. – tämä oli hyvä ratkaisu, koska nyt kaikki lähtivät kisaan samalta viivalta, kommentoi Petri Perämäki.

Perjantaina kilpailijat ohjeistettiin lajeihin ja he saivat testata lajeissa käytettäviä koneita. Käytettävät koneet olivat samat kuin viime vuonna, mutta jokaiseen lajiin oli lisätty uusia mausteita ja vaikeustasoa hieman lisätty.

Tela-alustaisella kaivukoneella tuli kerätä maasta kolme betonilohkaretta ja kasata ne päällekkäin betonialustan päälle. Lisäpisteitä sai jos kilpailija sai kasattua kaikki kivet niiden värjätyt puolet samansuuntaisesti. Pyöräkuormaajalla lastattiin kuorma-autoon neljä täyttä kauhallista, eikä kosketuksia autoon tai lavaan sallittu.

Kurottajalla kilpailijoiden tuli nostaa korokkeiden päällä oleva tukki kyytiin ja ajaa sillä radan läpi ja asettaa tukki takaisin tarkkaan merkitylle alustalle. Kaivurikuormaajalla kilpailijoiden tuli kaataa kapeissa väleissä olevat kuusi dominopalikkaa numerojärjestyksessä.
Liukuohjatun kuormaajan radassa kilpailijoiden tuli kiinnittää trukkipiikit koneeseen ja kuljettaa kaksi lavaa rataa pitkin ja asettaa ne tarkasti auton lavalle. Tehtävän vaativuutta lisäsi lavalla ollut vesiämpäri, jonka läikkymisestä annettiin miinuspisteitä jokaista senttiä kohden.

Rangaistuslaukaus tehtävässä kilpailijoiden tuli ampua New Holland Kobelco E80MSR kaivukoneella 6 palloa pieniin jalkapallomaaleihin. Lajissa mitattiin maalinteon ohella myös nopeutta.

Kilpailun ehkä vaativimmassa tehtävässä kilpailijoiden tuli pystyttää maahan kaksi pystypilaria ja näiden välille yksi pilari vaakatasoon. Tehtävässä käytettiin apuna lisälaitetta, jolla maahan tehtiin pilareille sopiva reikä ja lisälaitteen pihdeillä ja kääntäjällä pilarit asetettiin reikiin ja yksi pilari vaakatasoon. Tehtävässä vaadittiin todellista tarkkuutta, sillä pilarit tarkastettiin tehtävän jälkeen vatupassilla.

Perämäki täpärästi palkintopallien ulkopuolelle

Compact Line sarjan voitto meni Saksan Stefan Stockelle ja tela-alustaisen kaivukoneen sarja Ranskan Josset Quentinille. Muutoin isäntämaa Italia ei osoittanut kilpailussa kovinkaan suurta vieraanvaraisuutta putsatessaan palkintopöydät. Italiaan jäin pyöräkuormaajan kolmoisvoitto, parhaan maan joukkuekilpailuvoitto ja kokonaiskilpailun kaksoisvoitto Luigi Miglietan ollessa mestareiden mestari ja Guglielmo De Julion ollessa toinen. Suomen Petri Perämäki teki tasaisen varmaa ja tarkkaa työtä kilpailussa, mutta jäi täpärästi palkintopallien ulkopuolelle.

Myös tehtaan edustajat ja paikallinen media valitsivat myös oman palkittavan. Tehtaan kriteereinä olivat koneiden puhdas ja tehokas käyttö, turvallisuus ja rehellinen kilpailu henkisyys. Media kiinnitti huomiota valinnassaan kilpailijan ulosantiin, reiluun ja iloiseen asenteeseen sekä näyttävyyteen.

Kilpailu saavuttanut suuren suosion Euroopassa

New Holland Grand Prix on saavuttanut suuren suosion Euroopassa ja kilpailijoiden määrä kasvoi huomattavasti viimevuoteen verrattuna. Tämänkin vuoden voittajat matkustavat Ferrarin F1 tallin vieraina seuraamaan Monacon Formula 1 kilpailua. Tilaisuus on niin ainutlaatuinen, että aiheuttaa suurta kiinnostusta moottoriurheilun ystävien keskuudessa.

Lue seuraavaksi