Uutiset

Työkoneet

Neve ja OP Suomi Infra ovat perustamassa infrasijoitusyhtiötä

Neve Arctic Infra

Napapiirin Energia ja Vesi Oy (Neve) sekä OP Suomi Infra ovat jättäneet Kilpailu- ja kuluttajavirastolle 10. kesäkuuta yrityskauppailmoituksen yhteishankeyritys Neve Arctic Infran perustamisesta. Perustettavan yhteisyrityksen on tarkoitus tehdä infrastruktuurisijoituksia lämpö-, energia-, vesi- ja tietoliikennesektoreilla Lapin, Kainuun ja Koillismaan alueella.

Yhtiön sijoitusten tavoitteena on taata Lapin, Kainuun ja Koillismaan alueen lämpö-, energia-, vesi- ja tietoliikennesektoreiden infrastruktuurin pysyminen kotimaisessa omistuksessa ja turvata laadukas operatiivinen liiketoiminta ja palvelujen kohtuullinen hintakehitys. Useiden kuntien energia- ja vesiliiketoiminnassa on tulevina vuosina ja vuosikymmeninä paljon kehittämis- ja saneeraustarpeita, eivätkä kaikki kunnat pysty vastaamaan tarvittavissa määrin tähän tarpeeseen.

”Monet kuntataloudet eivät tällä hetkellä ole kovin vahvoja, ja siksi kunnissa pohditaan missä määrin on järkevää sitoa kunnan pääomaa ja resursseja infrastruktuurin ylläpitoon. Meidän tavoitteenamme on tarjota kotimainen ja lappilainen vaihtoehto, jotta infraa ei myytäisi ulkomaalaisille sijoittajille”, sanoo Neven toimitusjohtaja Kristian Gullsten.

Yhteisyrityksessä yhdistyvät kotimainen pääoma OP Suomi Infran kautta ja paikallinen operatiivinen osaaminen Neven kautta. Neven rooli yhteisyrityksessä on taata asiakkaille palveluiden korkea laatutaso ja toiminnan jatkuva kehittäminen, johon Neven toiminta perustuu myös sen nykyisellä vastuualueellaan. Pohjoisen alueen toimijana Nevellä on myös pitkäaikaista kokemusta siitä, mihin infran toiminnan ja kehittämisen kannalta oleelliset investoinnit kannattaa suunnata.

OP Suomi Infra on OP Ryhmän hallinnoima markkinoiden ainoa kotimainen eräpäivätön infrastruktuurirahasto. Rahaston tavoitekoko on 300 miljoonaa euroa ja se on tällä hetkellä varainkeruuvaiheessa.

”Yhteistyö Neven kanssa on erinomainen esimerkki tarpeesta, johon OP Suomi Infra perustettiin. Sähkö, lämpö, vesi ja tietoliikenne ovat yhteiskunnan perustoimintoja, jotka kaipaavat taloudellisia resursseja investointeihin ja rakennekehitykseen. Haluamme kehittää suomalaista infrastruktuuria pitkäjänteisesti pitäen sen samalla kotimaisessa omistuksessa. Olemme iloisia mahdollisuudesta olla mukana rakentamassa lappilaista ratkaisua infrastruktuurin omistamiseen ja kehittämiseen”, toteaa OP Yrityspankin omaisuudenhoidon johtaja Tuomas Virtala.

OP:n määräysvallassa oleva Enontekiön Sähkö sekä Neven määräysvallassa oleva Aurora Lämpö Oy on tarkoitus siirtää Neve Arctic Infran omistukseen. Näiden yhtiöiden asiakkaille yrityskaupalla ei ole vaikusta. Yrityskaupan toteutuminen edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksynnän.

Lue seuraavaksi