Uutiset

Työkoneet

Arkistojen aarteita: Mutapainin ystävät 1

Jokainen maarakennuskoneita työkseen muuallakin kuin kallion päällä ajanut on joskus varmasti jäänyt kiinni eli jumiin eli mennyt uppeluksiin. Allekirjoittanut ajoi Vammas-vastapainokaivuria 70- ja 80-luvuilla salaojituspelloilla (kuva yllä), myös Lapin turvemailla. Kun paino lepää taka-akselilla, humahti koko keltainen vaara joskus kerralla turpeen läpi ja hetken päästä liejua mätettiin ohjaamosta, saappaanvarresta ja korvista ulos.

Telat kun jäivät joskus laiskuuden iskiessä asentamatta alle ja silloin mentiin varoittamatta alaspäin. Tarvittiinpa sitä muutaman kerran vähän järeämpää vinssiäkin, että rauta saatiin ylös mutamontusta. Noista tilanteista ei valitettavasti kuvia ole jälkipolville olemassa.

Nyt sen sijaan internet-tarjoaa kuva- ja videomateriaalia mitä sukkelimmista tilanteista. Keräsimme niitä yhteen. Onko sinulla tiedossasi vastaavia videolinkkejä tai kuvia uppeluksista. Lähetä niitä olli.paivio@otava.fi -osoitteeseen.

Hitachille nostetta

12 tonnin painoinen Hitachi ZX 100 nousee kylvystä helposti, kun puomia kelaa sisään Liebherrin LTM 1300-autonosturi. Tapahtuma näyttää kiinnostavan porukkaa kuin vuotava pajatso Laihian Shellillä.

Kaveria ei jätetä

Näin tuumii Cat kun JCB on pulassa. Pikkasen tönimällä ja maata ympäriltä kaivamalla englantilaiskaivukone saa uuden mahdollisuuden maan pinnalla työskentelemiseen. Pehmeää on, kun kauhalle ei millään meinaa löytyä kovaa vetoalustaa.

Yhdestä tuli kolme

Tämän viedon mukaan ensin saatiin uppeluksiin yksi kone. Kaksi muuta riensivät auttamaan pulaan joutunutta aseveljeä. Lopputuloksena se, että kaikki kolme möyrivät pohjattomassa englantilaispellossa, kuka mitenkin syvällä.

Ei savua ilman vettä

Venäläinen pyöräkuormaajakusi ei luovuta, vaikka raappahousujen lahkeet taitavat jo kastua. Ei muuta kuin ponttoonien asennukseen ja takaisin uimaan. Moottori ei taida olla Stage IIIB-tasoa.

Viime viikolla tässä oli vielä silta.

Edellisen vedessäkin viihtyvän pyöräkuormaajakuskin velipojat näyttäisivät olevan kuljetusalalla. Suomessa pelastusliivejä ehdotetaan pakollisiksi soutuveneisiinkin, Venäjällä säiliöauton kuljettajillekin sellaiset pitäisi lakipykälillä pakottaa päälle.

Pomo kyttää

Cat 345 DL-kuljettajan hommissa ei välillä näyttäisi olevan mitään järkeä. No nouseehan sieltä veden alta tavaraa, mutta työnjohdolle pitäisi kertoa, että uppopumppu on keksitty. Korkoja on vaikea saada sattumaan ihan sentin tarkkudella.

Yrittänyttä ei laiteta

Painepesurilla lienee käyttöä sen jälkeen, kun tämä Cat tekee ylösnosemuksen.

Oma apu paras apu

Komatsu PC1250 on sekin käynyt uimakoulun. Kuski löytää kuitenkin kovaa maata kauhan alle ja pelastaa ajokkinsa tuotapikaa.

Lue seuraavaksi