Uutiset

Työkoneet

Netistä kaivettua 1

Internet, Facebook, Youtube ym. ovat tulleet osaksi muidenkin kuin colaa litkivien ja kuivunutta jauhelihapizzaa poskistaan pyyhkivien nörttien elämää. Jokainen maarakennusalalla olevakin löytää netistä runsaasti sivistävää, kouluttavaa ja viihdyttävääkin materiaalia. Konepörssi esittelee tulevaisuudessa alan ilmiöitä ja kiinnostavia asioita tällä palstalla. Vinkkejä mielenkiintoisista, Konepörssin toimialaan liittyvistä nettisivuista, henkilöistä ja tapahtumista otetaan vastaan mm. Konepörssin Facebook-sivulla.

Ei mikään puutarhajyrsin

Australian Mining Facebook -sivut

Jos meillä Suomessa onkin meneillään kaivosbuumi, niin harjoitetaan sitä sektoria muuallakin. Australiassa kaivosalalla on melkoinen merkitys jo koko kansantaloutta ajatellen. Alan liikevaihto kengurumaassa on nykyisellä tasolla yli 160 miljardia euroa. Jotta suuruusluokka hahmottuu, mainittakoon, että Suomessa vuoden 2010 kaivosalan vaihto oli noin miljardin ja vuoteen 2015 sen uskotaan kasvavan noin 2,5 miljardiin euroon.

Australian kaivosteollisuus on siis suurta ja mahtavaa ja se vastaa jo kahdeksaa prosenttia maan kansantuotteesta. Alalla työskentelee lähes 250.000 ihmistä ja kaivosalan yrityksiä maassa on rekisteröity 2500. Rautamalmi, bauksiitti, sinkki, nikkeli ja kupari vastaavat lähes puolta kaivosteollisuuden tuotteista. Öljy ja kaasu ovat vuosi vuodelta menettäneet osuuttaan.

Suuret hankkeet vaativat suuret koneet.  Ja suuret koneet kiinnostavat kansaa yli puolue- ja valtiorajojen. Vuonna 2010 tammikuussa Facebookin perustettu yhteisö ”Australian Mining Industry”  ei juuri minikaivukoneita sivuillaan esittele ja mopokuskien on turha vaivautua. Täällä kaikki on suurta ja mahtavaa ja löpöä palaa varmasti mieluummin säiliöautoittain kuin gallonoittain. Huhtikuun puolivälissä ”tykkääjiä” sivuilla oli 4291 ja kuvia esillä useita satoja. Kuvat eivät rajoitu vain Australiaan, vaan niitä jäsenet ovat lähetelleet sinne ympäri maailman. Näin siitä on tullut koko maailman kaivossivu.

Esimerkiksi  Bagger kaivupyöräkoneen kuva (katso Lisäkuvat) sivuilta löytyy ja sen kehaistaan olevan maailman suurimman kaivavan konstruktion ja käytössä Saksassa (Garzweiler). Vuonna 1978 rakennetun teräshirviön pituus on tuollaiset 240 metriä ja paino 13.000 tonnia. Yksi mies ei lähes 17.000 kilowatin teholla maata siirtävää ihmevekotinta hallitse, vaan puikoista koneen uumenista löytyy viisi operaattoria. Koneen kokoamisen sanotaan kestävän viisi vuotta ja sen arvo on noin 80 miljoonaa euroa. Entä sitten kapasiteetti? 12.000 kuutiometrin tuntisaavutus kuulostaa sora-autoilijan painajaiselta. Mutta kuten kuvasta näkyy, lastaus tapahtuu suoraan junavaunuihin, joita niitäkin pitää olla jonossa tusinaa enemmän.

Youtube -video

Minä olin urakoitsijan poika …..

Diggerland kotisivut

Ja poikamaisia kujeita voi toteuttaa parhaiten Englannin erikoishuvipuistoissa nimeltään Diggerland. Neljällä eri paikkakunnalla sijaitsevat puistot tarjoavat isille ja jälkikasvulle sekä koneista pitäville äideille normaalista Särkänniemilinjasta poikkeavaa puuhastelua. Ihan oikeita JCB -koneita pääsee kopasemaan ja adrenaliinipiikkejä luvataan mm. dumpperikisassa sekä Formula JCB rallissa. Tsekkaa netistä lisätiedot ja ei muuta kuin kesälomalle, joka saa Puuha Petenkin kateelliseksi.

Lue seuraavaksi