Uutiset

Työkoneet

Nestemäistä titaania moottoriöljyssä – Kendall-kenttäkokeista vahvat näytöt

Öljyn titaanimolekyylit tarttuvat voimakkaasti moottorin kuluville ja kuumille metallipinnoille muodostaen kovan suojaavan kalvon.
Kuluminen on vähäisempää ja öljy säilyttää ominaisuutensa kauemmin pidentäen vaihtovälejä.
”Voitelukalvon merkitys on se, mitä olemme aina korostaneet puhuttaessa Kendall -voiteluaineista. Erityisesti vahvaa kalvoa tarvitaan mm. nokka-akseleissa, turboahtimissa, sylintereissä, kampiakselin laakereissa ja männän renkaiden urissa. ConocoPhillips on tehnyt Amerikassa uudella öljyllä runsaasti nyt myös off road kenttäkokeita maansiirtokoneissa ja tulokset ovat enemmän kuin lupaavia”, kertovat Oy Kendall Ab:n miehet Ari Valtonen  ja Pasi Luoma.
”Amerikassa Kendallin myymästä moottoriöljystä jo 70 prosenttia on titaaniöljyä. Meillä täällä Suomessa suhde on 50-50, mutta koko ajan kiinnostus titaaniin lisääntyy”, selvittää Valtonen. Luoma näyttää Amerikassa tehtyjen Kendall Super-D XA Titaani -moottoriöljyn kenttäkokeiden tuloksia.
”API CJ-4 Kendall SUPER-D XA Titaani moottoriöljy vähentää kulumista huomattavasti enemmän, kuin API CI-4 Plus -laatuinen moottoriöljy.
Näiden kahden luokituksen välisiä eroja juuri on tutkittu viimeisimmissä kenttäkokeissa. Penkki- ja moottorikokeet antoivat jo viitteitä öljyn paremmista kulumisenesto-ominaisuuksista nestemäisen titaanin ansiosta ja kenttäkokeet vahvistivat tämän todellista käyttöä vastaavissa ajoneuvoissa, niin maantie- kuin työmaaolosuhteissakin. Testeissä tutkittiin mm. puskutraktoreissa ja isoissa kaivukoneissa käytettyjen öljyjen viskositeettia, lyijypitoisuutta ja kokonaisemäsluvun pysyvyyttä. Titaani antaa eväät kasvattaa vaihtoväliä sekä sen kulumista ehkäisevä vaikutus on sekin ilmeinen ”, kehaisee Luoma.
API CJ-4 on tuorein API -luokituksista dieselmoottoriöljyille. Se soveltuu vuoden 2007 päästörajoituksiin ja on tarkoitettu hiukkassuodattimella tai muulla pakokaasujen jälkikäsittelyllä varustettuihin ajoneuvoihin.
API CI-4 on vanhempi, vuonna 2002 esitelty luokitus vuoden 2004 päästöstandardeja varten.
”Luokitukset tiukentuvat koko ajan, mutta Kendall on aina edelläkävijä”, lupaavat Valtonen ja Luoma.

Luokitukset on, mutta ei kelpaa

Luokitusasian tiimoilta miehet ovat törmänneet erikoiseen ongelmaan. Vaikka öljyt täyttävät viimeisimmät API ja ACEA E-luokitukset, löytyy esimerkiksi Suomessa automerkkejä, joille tällainen öljy ei jostain syystä kelpaa.
”Jotkut valmistajat mainitsevat suosituksissaan niin sanotun oman öljynsä ja takaavat näin markkinointilähtöisesti oman merkkinsä myynnin. Joissain tapauksissa öljystä voidaan mainita vain oma numerokoodi, josta ei kyllä yhtään selviä, minkälaista öljyä tarkoitetaan. Harvoin kukaan auto- tai konevalmistajista kuitenkaan itse öljyjään tekee. Koneiden mukana tulevissa ohjekirjoissa mainitaan esimerkiksi vaatimuksiksi E5 ja API CJ-4, jotka laadukkaista öljyistä löytyvät. Ja tämän pitäisi riittää myös takuuaikana. Mutta tämän lisäksi on hyväksyttyjen öljyjen lista, jolle pääsyn kriteereitä on mahdoton tietää. Oikein on, että valmistaja asettaa öljylle vaatimukset, mutta mitään listaa ei saisi olla. Kaikkia öljyjä, jotka täyttävät luokitukset, pitäisi saada käyttää.”
”Olemme jopa törmänneet tapauksiin, jossa asiakasta on kielletty takuuaikana käyttämästä luokitukset täyttävää öljyä. Tavallaan kyse on vapaan kilpailun rajoittamisesta ja selvää on, että omia öljyjä suositaan markkinalähtöisesti. Totta kai asia kismittää meitä, sillä me olemme pelkästään öljy- ja voiteluainetalo”, suomii Valtonen.
”Epätietoiset asiakkaat sitten tiedustelevat meiltä, mikä asiassa on vialla? Usein on niin, että moottorivalmistaja eivät sinänsä suosi mitään öljymerkkejä, mutta joillakin autojen ja koneiden myynti-/ huolto-organisaatioilla on omat kaupalliset intressinsä. On näitä listoja, joista kukaan ei esimerkiksi tiedä, minkä kabinetin kautta niille pääsee.”
”Päämiehemme valmistaa öljyt, hankkii niihin luokitukset ja katsoo, että sen pitäisi riittää takaamaan, että ominaisuudet ovat kohdallaan”, toteavat Kendallin öljymiehet.
”Yhä useammin asiakkaat tutkituttavat meillä öljyjään. Meille lähetetty öljynäyte maksaa asiakkaalle 40 euroa. Se lähetetään Amerikkaan analysoitavaksi. Siellä näytettä verrataan esimerkiksi muihin muualta maailmasta, samoista moottoreista otettuihin näytteisiin. Asiakas saa täyden raportin öljystään ja näytteitä analysoimalla haetaan esimerkiksi oikea öljynvaihtoväli. Sen lisäksi analyysi paljastaa koneen kunnon ja auttaa ennakoimaan huollon tarpeita. Näytteen mukana tulee nykyään tarra, joka sitten liimataan seuraavaan näytteeseen. Näin se kohdistuu heti oikeaan koneeseen tai autoon. Ja näin voidaan helposti tehdä jatkuvaa seurantaa koneen kunnosta ja öljyn toimivuudesta”, lopettavat  Valtonen ja Luoma.

Internet-osoite: www.kendall.fi