Uutiset

Kuljetuskalusto

Neljän Soosanin voimalla

Ylöjärveläinen Räjäytys Kaksikko oy on erikoistunut nimensä mukaisesti louhimaan kiveä murskaimille mutusteltavaksi. Poraus, panostus, räjäytys ja rikotus ovat yrityksen kiveen hakatut teesit. Työmaat ovat laajalla alueella, pääosin kuitenkin Etelä-Suomessa. Tärkeimmät työnantajat ovat Hämeen Moreenijaloste oy, Pärhä oy, Jokioisten Maanrakennus oy ja Kreate oy. Myös pienempiä kohteita kuten omakotitalon pohjia käydään louhimassa. Ylisuuria rikotaan pelkästään Soosan-iskuvasaroilla, muita vasaramerkkejä ei ole. Soosan-vasarat maahantuo ja myy MRK-rent oy, huollosta vastaa Marakon oy.

Hämeen Moreenijaloste oy murskaa kiveä Vierumäellä kesäkuussa 2018. Räjäytys Kaksikko oy on hoitanut louhinnan ja ylisuurien rikotusta tehdään Cat 336EL -kaivukoneella ja sen puomin päässä olevalla, uudella Soosan SQ140 -iskuvasaralla. Hämeen Moreenijalosteen vuoden tuotanto on lähes miljoona tonnia ja työkohteet pääasiassa Etelä-Suomessa.

Toimitusjohtaja Marko Martiskainen kertoo, että yrityksensä Räjäytys Kaksikko elää kiireisiä aikoja. Työmaat vaihtuvat jatkuvasti ja kalustoluetteloon kuuluvalla kuudella Sandvik-poravaunulla reikää syntyy jatkuvalla syötöllä. Elokuun alussa louhintaa oli käynnissä muun muassa Lahdessa, Heinolassa ja Jyväskylässä. Pääkaupunkiseudulla on myös jatkuvasti toimintaa.

”Tekevälle löytyy töitä ja meillä työllisyystilanne on ollut hyvä jo monta vuotta. Kiviainekselle on kysyntää erityisesti nyt kun rakentaminen on kiivasta. Kultamunia ei tältäkään alalta löydy, sen sijaan järkevällä työn hinnoittelulla kilpailukyky säilyy ja sitä kautta työllisyys”, filosofoi Martiskainen aluksi. Yrityksensä työllistää 10–15 henkilöä työtilanteesta riippuen.

Martiskainen kertoo, miksi juuri korealainen Soosan on valikoitunut yrityksen vasaramerkiksi?

”Onhan meillä ollut muitakin vasaramerkkejä, mutta Soosan vakiintui jo vuosia sitten päämerkiksi. Nyt kiviä rikotaan kolmella SQ120-vasaralla ja uusin SQ140 on järein. Hinta-laatusuhde näissä on ehdottomasti kohdallaan. Muihin päämerkkeihin verrattuna hankintahinta on reilusti alempi. Kestävyydessä ja tehokkuudessa emme ole havainneet kuitenkaan eroa. Marakon hoitaa huollot samoin kuin Rammereissa eli nopeasti ja ammattitaidolla. Ja Marakonilta saan aina varavasaran käyttöön huoltojen ajaksi eli tuotanto jatkuu keskeytyksettä.”

Arto rikkoo

Arto Hämäläisellä on vuosien kokemus eri vasaramerkeistä. Soosan saa mieheltä täydet pisteet. Kestää raavaan miehen nojaamisenkin.

Kesäkuun alussa yhden Räjäytys Kaksikon kaivukoneen puikoissa hääri Vierumäellä Arto Hämäläinen. Miehellä on yli 10 vuoden kokemus vasarahommista ja monista eri merkeistä. Cat-kaivukoneessa oli kiinni uusin hankinta eli Soosan SQ140. Montulla oli tehty räjäytys Hämeen Moreenijalosteelle, joka toimittaa kiviainesta lähellä sijaitsevalle betonitehtaalle.

”Olen käyttänyt vuosien varrella varsin monia vasaramerkkejä. Soosanissa en näe mitään eroa muihin. Iskutaajuus on ehkä keskivertoa harvempi, mutta oman kokemukseni mukaan nopeampi isku ei ole sen tehokkaampaa. Roiskeita tulee myös vähemmän. Jos vasara lyö kuin konekivääri, terä pomppii pois kiven päältä herkemmin. Tämä vasara on myös erittäin huoltoystävällinen”, aloittaa Hämäläinen.

Esimerkin huollon helppoudesta hän ottaa paineakuista, joita on helppo mitata itse ja tarpeen vaatiessa myös täyttää työmaaoloissa. Rakenne Soosaneissa on umpinainen ja vakiovarusteena on melu- ja tärinävaimennus.

Kivi Vierumäellä ei ole Hämäläisen mukaan mitään superkovaa, mutta sen sijaan erittäin sitkeää.

”Kova kivi tosin menee helpommin rikki kuin tällainen sitkeälaatuinen”, toteaa Hämäläinen.

Räjäytys Kaksikon Catissa on hyvä suojaus niin ohjaamon tuulilasin edessä kuin hydrauliikkasylintereissä. Hämäläinen antaa lopuksi tunnustusta työnantajalleen.

”Martiskainen on järkevä johtaja ja tosissaan näissä hommissa. Hän kehittää aina jotain uutta. Tähänkin koneeseen on nyt tulossa Hammerglass-lasi eteen. Se kestää muutaman kilon dynamiitin räjäytyksen koneen edessä. Välillä kun hakkaa pohjia, voi löytää ehtaa räjähdysainetta. Turvallisuutta ei voi koskaan liikaa korostaa näissä töissä.”

SQ-vasarat

Soosanin SQ-perhe käsittää yhdeksän erikokoista hydraulista iskuvasaraa. Pienin malli SQ60 soveltuu peruskoneisiin 15–22 tonnia. Suurin SQ-perheen malli SQ180 esiteltiin viime vuonna Maxpossa. Sen peruskoneeksi tarvitaan jo 50–90 tonnin painoinen kone. Terän halkaisijakin on jopa 197

SQ-malliston järein eli 50–90 tonnin painoisiin peruskoneisiin soveltuva SQ180 esiteltiin viime vuonna Maxpossa.

millimetriä. Kyseessä on siis isojen poikien järeä työkalu.

Räjäytys Kaksikon käytössä oleva SQ120-vasara painaa 2 671 kiloa ja sopiva peruskone on painovälillä 28–35 tonnia. Iskuluku on lyhyellä iskulla 430–580 ja pitkällä 300–450.  Uusin SQ140 painaa 3 169 kiloa ja peruskoneet 30–45 tonnia käyvät sen voimanlähteeksi. Pitkän iskun iskuluku on 200–350 ja lyhyen 300–500.

Räjäytys Kaksikolla on SQ120:n peruskoneina kaksi Hitachi ZX300LC-6 -kaivukonetta ja yksi Hyundai 290LC. Ja kuten tämän jutun kuvista näkee, on SQ140 kiinni Cat 336EL -kaivukoneessa. Toinen mallisarja eli SB lähtee peruskonepainosta 800 kiloa ja päätyy 55 tonniin saakka. MRK-Rent oy:n vuokrakalustossa on useita eri vasarakokoja. Hinnasto löytyy nettisivuilta www.mrkrent.fi.

Esimerkiksi vasaran SQ120 päivävuokra on nollaverolla 300 ja viikkoveloitus 1 500 euroa.

Lue seuraavaksi