Uutiset

Työkoneet

Murskausta Savossa – Soraliike Ikola Oy

Tammikuussa järjestetyillä Infran kiviainespäivillä Sandvik Mining and Construction Finland Oy luovutti uuden Sandvik UJ440i -esimurskausyksikön vieremäläiselle Soraliike Ikola Oy:lle. Konepörssi kävi muutamia viikkoja myöhemmin paikan päällä katsomassa mihin uusi murskain on päätynyt.

Kuva: Kaluston uusinta jäsentä Sandvik UJ440i -esimurskainyksikköä ollaan tässä sovittelemassa uudelle työmaalle Tyrnävällä. Muutaman viikon ikäisellä koneella oli jo tuolloin jauhettu 40 000 tonnia kiveä.  

Pasi Ikolan vetämän Soraliike Ikola Oy:n toiminta alkoi jo vuonna 1960, jolloin Pasin isä Eero Ikola aloitti koneurakoinnin. Silloin vasta 17-vuotias pojankoltiainen päätti pihapelien sijaan ryhtyä urakoitsijaksi. Etukuormaajalla varustetun Fordson Super Majorinsa kanssa hän teki töitä sen aikaiselle TVH:lle Ylä-Savon alueella. Koneurakoinnin ohella Eero aloitteli samalla soran myyntiä ja toimituksia, jotka olivatkin toiminnan perusta aina 80-luvulle asti.

Kuva: Suomen ensimmäinen Cat 988K hoitelee hommia vieremäläisen Soraliike Ikolan Oy:n työmaalla Iisalmen kupeessa. Nyt pari vuotta vanha ”kasipari” käsitteli viime talven aikana yli 150 000 tonnia eri murskelajikkeita. Toimitusjohtaja Pasi Ikola antaa hyvin mittasuhteet tälle 50 tonnin järkälemäiselle koneelle.

Vuonna 1982 Eero hankki ensimmäisen murskaimen. Käytettynä hankitulla Lokomo 63 -murskaimella tehtiin murskaustöitä alussa vain kesäaikaan. Väkeä yrityksessä oli tuolloin yhteensä kolme henkeä. Alussa toiminimellä operoinut yritys muuttui kommandiittiyhtiöksi vuonna 1982 ja edelleen osakeyhtiöksi vuonna 1996.

Kuva: ”Kasiparin” hytissä riittää pideltävää, vaikka ohjauspyörä puuttuukin. Ison pyöräkuormaajan hallinta tapahtuu sauvaohjauksella. Catin omien hallintalaitteiden lisäksi hytistä löytyy murska-aseman käyttöön tarvittavat ohjaimet ja monitorit. ”Kuljettaja pystyy näin hallitsemaan koko murskausprosessia pyöräkuormaajan ohjaamosta poistumatta”, kertoo Pasi Ikola.

Pasi Ikola liittyi joukkoon opiskelujensa jälkeen 1997 ja on siitä lähtien toiminut yrityksen toimitusjohtajana. Pasi myöntää murskauksen olevan hänen lempilajinsa ja sorantoimitukset ovatkin loppuneet kokonaan 2000-luvun alussa. Vuonna 2003 hankittiin toinen tela-alustainen murskain ja nyt yritys on kasvanut neljän murskauslaitoksen toimijaksi.

Työmiehiä Ikolan kiviainestyömailla häärii nykyisin noin 25. Yrityksellä on tilava huoltohalli Vieremällä. Isotkin koneet mahtuvat sisätiloihin, joten remontit ja huollot sujuvat tehokkaasti hyvässä valossa ja tuiskulta suojassa.

Pasi pyrkii pitämään kaluston uutena ja nykyaikaisena mahdollisuuksien mukaan. Nyt hankittu Sandvikin esimurskain lisää murskaimien määrän yhdeksitoista. Hyvät kokemukset yrityksen jo aikaisemmasta Sandvikin murskaimesta vakuuttivat Pasin lisäinvestointiin. Työmailla kiveä hajotetaan myös Metson koneilla.

Pyöräkuormaajia on kymmenkunta, joista mainittakoon vuonna 2014 hankittu Cat 988K. Se oli silloin ensimmäinen Suomeen toimitettu K-mallinen ”kasipari”. Jutuntekohetkellä Pasi odotteli jo innoissaan uuden Cat 980M -kuormaajan saapumista. Kaivukoneita on neljä, jotka toimivat louheen syötössä eri murskauslaitoksilla.

Vasarahommia hoidetaan pääosin Volvo EC360:een kiinnitetyllä Furukawa FXJ375 -iskuvasaralla, joka sekin on vielä uutuuden karhea. Siirrot tehdään kaikki itse kahdella omalla lavettiautolla. Viime vuonna murskaimien siirtoja tuli 90.

Soraliike Ikola suorittaa rahtimurskausta Itä-Suomen läänin alueella. Toiminta keskittyy murskelajikkeiden tekoon ja esimerkiksi kaikki louhinta teetetään alihankintana. Myös valmiin tuotteen eli kiviainesten kuljetukset hoitavat asiakkaat itse tai ulkopuoliset kuljetusyritykset.

Mainittavimpia asiakkaita ovat lähialueen KTK-yritykset Savon Kuljetus ja Iisalmen Autotilaus sekä Destia. Murskeita tehdään toki myös muille tilanteen mukaan, pienemmillekin tarvitsijoille.

”Työmaat ovat aina hajallaan pitkin maakuntaa, joten autossa istumista tulee paljon”, tuumaa Pasi Ikola. Kesällä Pasi yhdistää työn ja harrastuksen, kun hän liikkuu työmailla BMW:n matkaenduropyörällään.

Kuva: Juuri alkamassa olleella Tyrnävän työmaalla murskaimen syöttöä hoitaa Volvo EC380EL -kaivukone.

”Viime vuosien aikana olemme tehneet erittäin paljon mursketta asfalttiraaka-aineeksi”, jatkaa Pasi. Myös betoniteollisuus käyttää runsain mitoin Ikolan jauhatusta. Pasi uskoo, että heidän kykynsä tuottaa tasalaatuista materiaalia on vaikuttanut näihin kontakteihin.

Koko yrityksen kuluvan vuoden murskaustavoitteeksi Pasi on asettanut kaksi miljoonaa tonnia. Sen hän uskoo vakaasti toteutuvan.

Lue seuraavaksi