Uutiset

Työkoneet

Murenee se kivi pienelläkin – Evoquip Bison 120

Kivisampo esitteli Maxpossa uuden Evoquip Bison 120 -leukamurskaimen, jonka kokonsa puolesta voisi todeta asettuvan lähes höyhensarjaan. Pienestä koosta on kuitenkin etua, koska laitteella päästään ahtaisiinkin paikkoihin, esimerkiksi purkukohteissa. Näin materiaalit voidaan murskata jo purkukohteessa ja tuotos voidaan mahdollisesti hyödyntää lähellä kohdetta. Näin saadaan minimoitua kuljetuksia. Muutoinkin uusi Bison 120 on näppärä apulainen esimerkiksi kierrätyshommissa, jonka Kivisammon Sakari Rantanen sanoo olevan yksi pikku-Bisonin varteenotettavimmista sovelluksista. Murskain siirtyy helposti paikasta toiseen. Omapaino on 12 tonnia ja tela-alustaisena se kulkee ”omin avuin”.


Evoquip Bison 120 -pikkumurskain on valmistettu Italiassa. Moottorina on Isuzun diesel. Leukakoko on 680×400 millimetriä ja asetuksien säädöt tapahtuvat hydraulisesti, kuten esimerkiksi tuotoksen raekoon säätö. Poistokuljettimen päällä on korkeussäädettävä magneetti. Senkin säätö tapahtuu tietenkin hydrauliikan avulla. Murskaimen käyttö hoituu langattomalla kauko-ohjaimella, jonka avulla onnistuvat kaikki päätoiminnot. Kauko-ohjaimen mukana toimitetaan aina kaksi akkua, joista toinen on käytön aikana latauksessa itse murskaimen uumenissa toisen ollessa käytössä. Näin akkuja ei tarvitse rahdata autoon tai varikolle latausta varten. Hyvin ajateltu. Pakettiin kuuluu toki myös irtolaturi akkuja varten. Koneen sivulla on suppea valikoima kytkimiä perustoimintoja varten.

Kivisammon Pasi Karttu vierellään Evoquip Bison 120 -leukamurskain. ”Pikkuleuaksi” nimetty laite onkin varsinainen pikkujättiläinen kierrätys- ja purkuhommissa. Sillä murenee toki myös Suomen tyypillinen kivilaji, graniitti. Kitakoko on 680×400 millimetriä.

Kierrätys- ja purkutyömaiden ohella Bison 120 soveltuu myös neitseellisen kiven murskaukseen. Pienen kokonsa vuoksi se onkin helppo viedä paikkoihin, joihin perinteisillä isoilla murskaimilla ei pääse. Yhtenä esimerkkinä Rantanen mainitsee metsäautoteiden rakentamiset. Siellä pikku-Bisonilla voidaan edetä koskemattomaan maastoon ja samalla murskata väylällä, ja miksei läheisyydessäkin, olevat kivet tien pohjaksi.
Maxpo-messuilta pikkumurskain lähti kenttätesteihin Etelä-Suomeen. Evoquip-tuotteet kuuluvat Terexin brändin alaisuuteen.

 

Lue myös: Pieni, mutta pippurinen seula – Evoquip Colt 600

 

 

Lue seuraavaksi