Uutiset

Työkoneet

Muistatko tämän? Baumasta kotiin pyöräkuormaajalla

Ensi maanantaina ne sitten alkavat. Viikon kestävät rautabakkanaalit, johon vaeltaa ihmisiä kaikkialta maailmasta. Bauma 2019 on jo järjestysnumeroltaan 32 ja sen maine maailman suurimpana rakennuskonealan näyttelynä tunnustetaan. Kukaan kilpailijoista ei ole edes lähellä. Viikon aikana valtava määrä ihmisiä vaeltaa Munich-Riem-messukeskukseen osallistumaan maailman suurimpiin rautaorgioihin.

Lederhosen ja vuosi 2010.

Helpoin tapa hoitaa itsensä messuille ja takaisin on aina ollut juna keskustasta. Majoitus lähellä keskusrautatieasemaa on paras vaihtoehto, sillä sieltä junamatka messuille hoituu puolessa tunnissa. Junia kulkee messujen aikaan todella tiheään, mutta ovat varsinkin aamuisin erittäin täynnä. Kyllä sinne vaunuun toki sisälle sopii, ainakin jos ottaa vähän vauhtia, eikä pelkää kontaktilajeja. Lentokentältä on messujärjestäjien bussikuljetukset suoraan messuille ja takaisin. Bussit liikennöivät 20 minuutin välein pysähtyen molempien terminaalien, 1 ja 2, edessä. Matka yhteen suuntaan kestää noin 45 minuuttia ja maksaa yhdeksän euroa per suunta. 15 eurolla saa meno-/paluulipun.

Edellisen Bauman eli vuoden 2016 luvut kertovat mitä on odotettavissa:

Näyttelyala: 605 000 neliömetriä.

Näytteilleasettajat: 3 425 kappaletta (58 maata), joista 684 edusti kaivosalaa.

Kävijämäärä: 583 736 (219 maata).

Ja nämä pannaan nyt vieläkin paremmaksi. Pinta-ala on 61,4 hehtaaria (614 000 neliömetriä) ja siitä halleissa on noin kolmannes eli 20 hehtaaria. Messujärjestäjät sanovat 3 500 näytteilleasettajan rajan rikkoontuvan nyt ja uskovat kävijämäärän myös ylittävän maagisen 600 000 rajan.

Näkymä Baumasta vuodelta 1992. Paikka on Theresienwiesen (Theresienhöhe). 

Tulivuori tuprutti

Bauman historiahan ulottuu 50-luvulle, jolloin Bauma oli oikeastaan vain Bauman poikanen. Ensimmäinen näyttely pidettiin Theresienwiesessä, minne näyttely palasi vuonna 1967 takaisin eri paikoissa aikansa kierrettyään. Tuon ensimmäisen näyttelyn tarvitsema pinta-ala oli vaatimattomat 20 000 neliömetriä ja näyttely järjestettiin alussa vuosittain. Vuosi 1995 oli viimeinen, jolloin messut pidettiin edellä mainitulla Theresienhöhen alueella. Kyseessä on sama paikka, missä syksyisin pidetään kuuluisat Münchenin Oktoberfestit. Vuonna 1998 pidetty Bauma oli ensimmäinen uudessa messukeskuksessa (Munich-Riem).

Baumassa on nyt 22 metriä korkea ”selfietorni”. Kiipeä yläilmoihin ja tägää itsesi osaksi rautabakkanaaleja.

Vanha messupaikka oli tosiaan keskellä kaupunkia ja siellä ehdin itsekin vierailla muutaman kerran. Keskustan hotelleilta oli kävelymatka messuportille. Ensimmäiset matkat Suomesta Baumaan taittuivat allekirjoittaneelta sen aikaisen Suomen Maarakentajien Keskusliiton (SML) järjestämillä reissuilla. Tuolloin Liebherr ja toinen saksalainen mahtivalmistaja eli O&K (Ornstein & Koppel)  kilpailivat siitä, kummalla on suuremmat koneet ja mahtavimmat osastot. O&K on merkkinä jo poistunut konekartalta, mutta Liebherr pullistelee Baumasta toiseen itsensä suurimmaksi ja mahtavimmaksi.

Nyt tuleva Bauma on allekirjoittaneelle jo järjestyksessään kymmenes tai yhdestoista. Mieleenpainuvin näyttely omalta kohdaltani on vuodelta 2010, jolloin islantilainen tulivuori päätti sabotoida näyttelyä tuprauttamalla ilmaan lentoliikenteen halvaannuttavan tuhkapilven. Tulivuori, jonka nimeä ei kukaan pysty lausumaan eli Eyjafjallajökull pienensi kerralla Bauman lentoliikenteen hiilijalanjälkeä, mutta taisi itse pölläyttää hiukkaspäästöjä ilmakehään aika monen lentokoneen edestä.

Moni jätti menemättä koko kinkereille ja moni meni omalla autolla. Itsekin suuntasin kaverini kanssa Turusta Tukholmaan lautalla ja siitä suorinta tietä muutaman kahvipaussin taktiikalla suoraan Müncheniin. Ja takaisin loppuviikosta samaa reittiä. Menomatkalla takapenkillä hoilotti sujuvasti Hurriganesin biisejä Tukholmasta kyytiin otettu ruotsalaiskollega. Lauluääni punnittiin etupenkin raadin toimesta ja takaisinpäin ei miestä enää kyytiin otettu.

Vuoden 2010 näyttelystä on jäänyt myös erityisesti mieleen Esa Niemen tempaus, johon liittyi varsin omintakeinen kotimatka. Hän nimittäin päätti ajaa 18 tonnin pyöräkuormaajan Münchenista Rostockiin, jossa tapahtui laivaus Suomeen. Matkaa kertyi peräti 1 000 kilometriä.

Baumasta ajettiin kotiin vuonna 2010 erilaisilla menopeleillä.

Saksassa saa ajaa työkoneella vain 20 kilometriä tunnissa, mutta Niemi kertoi kyllä päästelleensä täysiä koko matkan. ”Yhden kerran poliisit pysäyttivät, kun alamäessä tuli kait ajettua lähes viittäkymppiä. Viittoilin vain kädellä horisonttiin ja hoin Finland Finland. Pääsin jatkamaan matkaa ilman sakkoja. Poliisit jäivät sinne pudistelemaan päitään”, muisteli Esa yhdeksän vuotta sitten koti-Suomeen palattuaan.

Vuoden 2010 Baumaan suurimman vaikutuksen teki Islanti. Tulivuorenpurkaus sekotti koko Euroopan lentoliikenteen. Urakoitsija Harri Nylund etsi internetistä pakettiautoa hotellihuoneessaan Münchenissa. Se löytyi ja sillä mies huruutteli takaisin koti-Suomeen.

Hotellit ryöstävät

Suurimmat Bauman ongelmat liittyvät paitsi liikenteeseen myös majoituksen saamiseen. Jokainen siivouskomeron omistaja nousee kammioidensa hämäristä eurojen kuvat silmissä vilkkuen. Sellaista käsitettä kuin huokea majoitus ei messujen läheisyydessä tai vähän kauempanakaan tunneta. Joskus 90-luvun lopulla matkustin Baumaan ilman mitään tietoa majoituksesta, paljon ennen internetin varausjärjestelmiä. Jotain kumman kautta majoitus löytyi alppikylästä Garmisch-Partenkirchenin läheltä.

Junamatka messuilta hotellille kesti ainakin puolitoista tuntia. Saavuin ensimmäisenä iltana pilkkopimeässä kylän asemalle, ei ristinsielua missään. Matkalaukkua kiskoen sitten ramppasin kylän keskeltä kulkevaa kylätietä pitkin ja löysin kuin löysinkin hotellin. Huoneen koko oli sanalla sanoen koirankopista seuraava ja avoinna olevasta ikkunasta leijaili sisään sianpaskan haju. Ja leijaili edelleen, vaikka suljin ikkunan. Nahkahousukansa hoilasi alakerran baarissa yömyöhään. Pyhästi päätin olla lähtemättä ikinä enää messuille ilman hotellivarausta. 

Toimittaja on löytänyt edullisen majoituksen vuoden 2016 Baumassa.

Tällä kertaa varasin itse hotellin noin 60 kilometrin etäisyydeltä messukeskuksesta ja poispäin keskustasta. Pieni maalaiskylän hotelli tarjoaa neljän yön majoituksen kahdelle 400 euron hintaan. Keskustasta sillä hinnalla saa huoneeseen vessapaperit, ei tosin neljäksi päiväksi välttämättä. Toki kulkeminen vaatii nyt vuokra-auton ja aamuruuhkassa voi palaa kyllä aikaa. Sen näkee sitten ensi viikolla.

Sanyn osaston henkilökuntaa vuodelta 2010.

Näyttelyä varten sekä AppStoresta että Google Play -kaupasta on ladattavissa Bauma-sovellus. Siitä löytyy muun muassa näytteilleasettajien lista, hallien pohjapiirrokset sekä messujen ohjelma-aikataulut. Uutta on myös pohjoiselle ulkoalueelle pystytetty, 22 metriä korkea ”selfietorni”. 54 neliömetrin kokoiselle tasanteelle sopii useampikin kuvaaja kerralla. Bauma-organisaatio haluaa nähdä tornista otettuja selfieitä mahdollisimman paljon ja pyytää merkitsemään niitä sosiaalisessa mediassa hästägein: #baumaofficial #bauma #bauma2019 ja #bebauma.

Liebherr on aina dominoinut Baumaa mahtiosastollaan. Kun tänä vuonna ensi-iltansa saavat Generation 8 -kaivukoneet, esiteltiin vuonna 1989 vasta toisen sukupolven koneita. Paikka on Theresienwiesen.

Bauma on auki messuvieraille maanantaista perjantaihin kello 09:30-18:30, lauantaina 08:30-18:30 ja sunnuntaina 09:30-16:30. 

Alla oleva diaesitys palaa kolmen vuoden takaiseen Baumaan:

Lue seuraavaksi