Uutiset

Työkoneet

MotoCutilla betonipaalut poikki ja pinoon

Manuaalinen, betonisten lyöntipaalujen katkaisu työmaalla on raskas ja hidas työvaihe. Uusi suomalainen, kaivukoneeseen kytkettävä MotoCut-katkaisukoura tuo helpotusta tähän perinteisesti käsipelillä tehtyyn työvaiheeseen. Timanttilaikoilla leikkaava laite katkaisee betonisen lyöntipaalun parhaimmillaan alle minuutissa. Tuotetta on testattu usealla eri työmaalla tänä vuonna ja nyt se on valmis markkinoille.

Keksinnön takaa löytyy Keravalle sijoittuva yritys MotoCut Oy ja kaksi miestä eli pääsuunnittelija Teppei Morimoto ja toimitusjohtaja Antti Mäkelä. Rahoittajina toimii vielä kaksi sijoittajaa. Erityisesti Morimotolla on pitkä, kahdeksan vuoden kokemus paalujen katkaisemisesta käsikäyttöisellä timanttileikkurilla. Myös Mäkelä on ollut leikkaamassa käsin paaluja ja yritys myykin edelleen myös katkaisupalveluja.

”Kolmisen vuotta sitten aloin rakentamaan ensimmäistä prototyyppiä autotallissa. Lähtökohtana oli kehittää helppo ja nopea menetelmä käsikäyttöisten leikkureiden tilalle. Kyseessä on ensimmäinen suunnittelemani laite, joten osin tätä hommaa on opittu kantapään kautta. Suurin haaste on ollut laitteen käyttövarmuudessa. Ensimmäisen prototyypin myötä saimme Keksintösäätiön lähtemään mukaan projektiin ja myöhemmin myös Tekesin. Ensimmäinen viiden sarja on jo toimitettu Suomeen ja maailmalle töihin, nyt rakennemme parhaillaan toista sarjaa”, kertoo Morimoto (vas.).

”Kolme laitetta on myös myyty jo Ruotsiin, jossa Allun organisaatio hoitaa markkinointia. Norjaan olemme myös aloittamassa vientiponnistuksia ja Venäjälle on solmittu jälleenmyyntisopimus. Potentiaalia löytyy lisää kaikista maanososista”,  valistaa Mäkelä.

”Keski-Euroopan vientiä haittaa tässä vaiheessa kauhanpyörittäjien puuttuminen. Skandinaviassa koneissa on lähes poikkeuksetta jo pyörittäjä valmiina. Aiomme tulevaisuudessa esitellä oman pyörityslaitteen ”Mototiltin” optioksi katkaisukouraan. Sen hinta tulee olemaan vain noin kolmannes markkinoilla olevien kauhanpyörittäjien hinnasta”, lupaa Morimoto.

MotoCutilla on voimassa yksi kansainvälinen patentti. Tunnustustakin on jo herunut. Vuonna 2012 laite voitti Laatukeskuksen järjestämän Vuoden laatuinnovaatio –kilpailun.

Maailmalla on saatavilla murskaamalla paaluja katkovia lisälaiteita, mutta timantilla leikkaaminen antaa murskaamiseen verrattuna paljon suuremman tarkkuuden ja paremman työn jäljen.

”Suuri etu laitteella on myös turvallisuus ja laitteesta onkin saatu maininta RYL:in työosioon. Nyt katkaisua tekevän henkilön ei enää tarvitse olla paalun vieressä. Laitteen kouratartunnan avulla syntyneet pätkät voidaan pinota heti kasaan tai tarpeen vaatiessa myös vaikka pätkiä jatkokäyttöä varten. Työmaan aikataulutus on sekin helpompaa, kun lisälaite on aina työmaalla saatavilla eikä aikaa kulu katkaisuporukan odotteluun. Yksi mies ja yksi kaivukone hoitavat homman”, valistavat MotoCutin miehet.

Tällä hetkellä MotoCutista on olemassa yksi, reilut 300 kiloa painava malli, joka soveltuu 5-25 tonnin kokoisiin peruskoneisiin. Optimi öljyvirtaus on 50 litraa minuutissa.

MotoCutissa on kaksi timanttilaikkaa, jotka leikkaavat kahdesta suunnasta paalua poikki. Keskelle jää leikkaamatta pieni kannas, joka katkeaa lopuksi kouralla vääntämällä.

”Kyseessä on niin sanottu joustava sahaus. Trapetsiruuvi välityksellä liikutetaan sahausyksikköä edestakaisin ja jousivoiman avulla laikat painautuvat paalun sisään. Ruuvi tavallaan kertoo laikan sijainnin ja jousi antaa sahausvoiman. Sahaustapahtumassa ei runnota mitään väkisin, mikä auttaa laikkoja kestämään kauan”, kertoo Morimoto.

MotoCutin järjestelmään kuuluu ohjaamoon asennettava näyttöyksikkö, johon voidaan esimerkiksi ohjelmoida eri sahauskuvioita. Sahata voidaan esimerkiksi molemmilta puolilta tai sitten vain toiselta puolelta paalua. Sahaustapahtuma voidaan automatisoida tai tehdä manuaalisesti ohjaamalla.

Laitteen OVH-hinta on valmistajan mukaan tällä hetkellä noin 24 000 euroa (alv 0%).

Lue seuraavaksi