Uutiset

Työkoneet

MINExpo 2016: Komatsun kiviauto ilman ohjaamoa

Parhaillaan käynnissä olevilla MINExpo-messuilla Las Vegasissa on esillä mielenkiintoinen uutuus Komatsulta. Nimittäin täysin automatisoitu, 230 tonnin kiviauto ilman ohjaamoa. Moottoriteho on 2014 kilowattia ja huippunopeus 64 kilometriä tunnissa.

Kaivokset ovat maarakennusalan niitä helpoimmin automatisoitavissa olevia kohteita työtehtävien toistuvuuden ja samankaltaisuuden ansiosta. Komatsun miehittämätön ja molempiin suuntiin symmetrinen kiviauto on tosiasia. Siinä kuorman paino jakaantuu ihanteellisesti tasan kaikille pyörille ja mitään peruuttamista tai vekslaamista ei tarvita esimerkiksi lastauspaikalle ajettaessa. Komatsu uskoo uuden innovaationsa antavan lisää tehokkuutta ja turvallisuutta kaivoksille. Matalan painopisteen omaava konstruktio tuo helpotusta liukkaille ja lumisille ajorampeille sekä sinne, missä tilaa on vähän. Mitään teknisiä yksityiskohtia ei tässä vaiheessa uutuudesta ole saatavilla.

Komatsun perinteisiä ohjaamollisia kiviautoja on jo automatisoitu louheen ajoon useissa eri kaivoksissa, etenkin Australiassa. Teknologiaa on sisään ajettu ja nyt siis tuli aika rakentaa erikoisratkaisu pelkästään miehittämättömään ajoon. Uusi konstruktio ei enää huomioi mahdollisia kuljettajan tarpeita.

Komatsun automaattisesti liikkuvat kiviautot tunnetaan nimellä Front Runner ja niiden järjestelmä hyödyntää tarkaa kaivoksen karttapohjaa. Autoissa on edelleen tarkka GPS-paikannus sekä automaattinen esteiden ja ajoneuvojen havaitseminen, joka hyödyntää tutkaa ja lasersädettä. Koneet ovat langattomassa verkossa ja operaattori näkee autojen tarkat sijainnit sekä kulkusuunnat valvomon tietokoneelta.

Valvomosta ohjataan myös autoja lastaukseen ja purkuun. Työ on eräänlaista lennonjohtoa sillä erotuksella, että kiviautot ovat tiukasti maan pinnalla. Kiviautot suorittavat automaattisesti ajomatkan niin murskalle kuin raakkukasalle.

Komatsun Front Runner -kiviautoja on käytössä erityisesti Australian suurilla kaivoksilla. Niissä yksi operaattori vastaa vuoron aikana koko kiviautolaivaston hallinnasta, kun ennen kolmivuorotyössä tarvittiin viisikin kuljettajaa per auto. Vaikka kuljettajia tarvitaan vähemmän, on henkilökuntaa kaivoksilla lisätty järjestelmien ylläpitoon sekä huoltoon. Jo viime vuoden puolivälissä Komatsu ilmoitti, että Front Runner -kiviautoilla on siirretty yhteensä jo 300 miljoonaa tonnia kiveä eri kaivoksissa. Ja mikä parasta, ilman yhtäkään onnettomuutta.

Lue seuraavaksi