Uutiset

Työkoneet

Mikä meillä vakiona – se Englannissa vielä unelmana

Erilaiset automatisoidut ohjausjärjestelmätkin yleistyvät vauhdilla ja manuaalinen korkojen ja kaatojen mittaaminenkin alkaa olla meillä kohta historiaa. Se mitä on saatavilla, se myös hankitaan. Kuten kaikki tietävät, ovat Suomi ja Ruotsi tämän varustelevan joukon etunenässä ja meiltä olisi monella maalla opittavaa. Toista äärilaitaa Euroopassa edustaa varmasti patavanhoillinen Englanti, jossa asiat etenevät hitaasti.

”Täällä kauha on aika usein edelleen suoraan kiinni puomin päässä. Tosin pikakiinnitin jo löytyy, mutta esimerkiksi kallistusmahdollisuus kauhasta puuttuu pintoja ja luiskiakin muotoiltaessa”, valottaa lounais-Englannin Devonissa asuva urakoitsija Nick Drew saarivaltakunnan nykytilaa kaivavan kaluston suhteen.

Ja Nick on oikea henkilö puhumaan asiasta. Jo kahteen otteeseen mies on yrittänyt viedä lisälaitteiden ilosanomaa omille työmailleen, mutta hurmoshenkinen innostus loistaa vielä poissaolollaan. Omista kokemuksistaan mies on kertonut internetissä pitämässään, erittäin suositussa blogissa sekä myös Facebook- sivuillaan. Nick on tehnyt kyllä kaikkensa konseptin tunnetuksi tekemisessä vanhoillisessa Englannissa. Kyseessä on siis harvinaisen valveutunut engelsmanni. Vanhana jääkiekkoilijana Nickin varmasti tekisi toisinaan mieli taklata ennakkoluuloja suitsuttavat ”asiantuntijat” maata kiertävälle radalle.

”Kyllä, juuri niin. Onhan tämä ollut aika seinää päin juoksemista välillä. Kokeilin ensimmäisen kerran kauhanpyörittäjää jo vuonna 2001 SED –näyttelyssä, Engconin osastolla. Vuonna 2010 käytin Steelwristiä aika ajoin noin puolen vuoden aikana omassa Hitachi Zaxis 30 minikaivukoneessani.  Nyt kuukauden päivät olen saanut koeajaa Engconin EC15B-pyörittäjää, joka on kiinni Doosan DX140 LC –kaivukoneessa. Kone on MJL Contractors LTD –yrityksen, jolle tällä hetkellä työskentelen vuokrakuljettajana”, jatkaa Nick.

”Kyllä kauhanpyörittäjät ovat olleet täällä jo aika kauan tarjolla. Engconin ja Steelwristin markkinointi on ollut näkyvintä. Molemmilla on maahantuontiyritys täällä sekä muutama jälleenmyyjä. Myös SMP, Indexator ja NOX ovat saatavilla meillä. Näyttäisi siltä, että tällä hetkellä Engcon on täällä vahvin ja niitä näkee eniten.”

Tosin eniten ei tässä tapauksessa merkitse samaa kuin paljon.

”Täällä ollaan valitettavasti tosi haluttomia ja ennakkoluuloisia uusille ideoille. Kun asiat on tehty 35 vuotta samalla hyväksi todetulla tavalla, niin miksi muuttamaan? Urakoitsijat ovat tietoisia laitteista, mutta pitävät niitä kepulikonsteina tai leluina. Moni kuljettaja tosin tajuaa edut, mutta varsinkin vanhemman polven edustajat ovat haluttomia tutustumaan ideaan. Yritysten johtajat taas ehkä pitävät konseptia järkevänä, mutta hintoja kalliina”, filosofoi Nick Drew.

Edut havaittu

Ja vaikka Nick on tajunnut systeemin edut jo kauan, kieltäytyy työmailla moni muu näkemästä asiaa. Mieluummin tähyillään vaikka ohilentäviä kottaraisia, kuin villisti pyörivää kauhaa. Tosin on niitäkin, jotka jaksavat paneutua ja jakavat positiivisia kommentteja.

”Etuja on kyllä paljon ja ne kyllä siellä Suomessa jo tiedättekin. Kulmien ja esteiden takaa on helppo kaivaa. Kaivantojen ja putkien peittäminen onnistuu paljon vähemmällä koneen siirtelyllä ja tämä nopeuttaa työtä. Puhumattakaan esimerkiksi tietyömaalla luiskaamisesta ja pintojen kallistamisesta. Itse asiassa oman työn helpottamisen ja nopeuttamisen mahdollisuudet näyttävät rajattomilta ja kasvavat kun kokemus karttuu.”

Ja vaikka hyödyt ja edut ovat mittavat, ei Nick usko edelleenkään nopeisiin muutoksiin. Hänen mukaansa hintojen olisi tiputtava, sillä investointia ei yksinkertaisesti kannata tehdä. Tuntivelotusta ei pyörittäjän varjolla pysty nostamaan niin kauan kuin konseptin hyödyt eivät ole yleisessä tiedossa.

”Kauhanpyörittäjän avulla voisin kuvitella saavutettavan etua kilpailijaan nähden. Työ on nopeammin tehtävissä ja myös laadukkaammin. Nyt kun joudun luovuttamaan tämän pois, niin on aika raskasta palata vanhaan systeemiin pikakiinnittimellä ja jäykällä kauhalla”, huokaa Nick.

”Käyttö oli alusta alkaen helppoa, mutta kokemuksen kartuttua liikkeistä on tullut pehmeämpiä ja sulavampia. Vaikein asia oli purkaa kuormaa dumpperin lavalta kauha pistoasennossa. Kauhan kääntäminen kuokka-asentoon niin, että materiaalia ei läikkynyt, aiheutti ensin ongelmia. Tämäkin tosin onnistuu kokemuksen kasvamisen myötä. Irvileuoille täällä työmaalla jää näin vähemmän pureskeltavaa”, lopettaa Nick.

Internet-osoitteet: www.theconstructionindex.co.uk/the-digger-blogwww.mjl-ltd.com

 

Lue seuraavaksi