Uutiset

Työkoneet

Mia Kaarakainen – koulutuksen kautta ammattiin

Nurmijärveläinen Mia Kaarakainen (32 v.) päätti heinäkuussa 2014 TTS:n rakennusalan perustutkinnon ja suuntautui maarakennuskoneen kuljettajaksi erikoistuen kaivukoneisiin. Opiskelun aikaisesta työssäoppimispaikasta löytyi heti lomasijaisuus ja parin lyhyen pestin jälkeen Mia aloitti Aihema Oy:n leivissä tänä keväänä. Voi sanoa, että alalle koulutetulle naiselle löytyi helposti töitä. Mia muistuttaa, että tutkinnon jälkeen voi hakea myös korkeakouluihin, jos haluaa opiskella lisää.

”Työskentelin autoalalla yli kymmenen vuotta korjaten ja lopulta myyden autoja. Taustalla pyöri ajatus uudelleen kouluttautumisesta. TE-toimistolta näytettiin vihreää valoa ja hakeuduin työvoimapoliittiseen aikuiskoulutukseen. Koulutuksessa en kokenut mitään isompia sukupuolisia rajotteita. Koulutus sopii naisillekin hyvin”, kertoo Mia aluksi.

Yhden koulutuksen aikaisen eron hän kuitenkin keksii.

”Telan päältä me tytöt ei suostuttu pissimään.”

Alalla Mia on otettu hyvin vastaan.

”Mielestäni minut on palkattu samoilla kriteereillä kuin miehetkin. Olen kertonut rehellisesti taustani ja taitoni. Minua on kannustettu ja tuettu eteenpäin. Olen jo aikuinen, joten mitään tyttö-poika –vertailua ei ole ollut kuin ehkä joissain vitseissä. Työnjohto ei vitsejäkään viljele.”

Tällä hetkellä Mia työskentelee Yanmar VIO72, vajaat kahdeksan tonnia painavalla minikaivukoneella. Kauhanpyörittäjällä ja kolmella erilaisella kauhalla varustetulla koneella Mia täyttää pääasiassa kaapelikaivantoja ja muotoilee nurmikonpohjat, ylitetyt ojat ym. kuntoon. Ahtaissa paikoissa Mia tekee myös kanaalin kaivun ja perämiehen kanssa kaapelin asennuksen.

”Aika vähän tarvitsen perämiestä, sillä kanaalin paikka siivotaan koneella entiselleen. Pyrin työmaalla olemaan puheissa työjohdon ja työkavereiden lisäksi myös maanomistajien kanssa, jotta lopputulos olisi kaikkien kannalta mahdollisimman hyvä”, valistaa Mia.

”Työn parhaita puolia on ulkona työskentely ja jatkuva kehittymisen mahdollisuus. Saan tehdä omassa maisemakonttorissa mielekästä työtä, jonka lopputulos on heti nähtävissä. Työajatkin ovat sellaiset, että konttoritöitä tekevien liikenneruuhkat eivät häiritse. Ei tähän voi olla kuin tyytyväinen”, ylistää Mia.

Maarakennusala on Mian mielestä täysin irti sukupuolirooleista. Tosin joissain tehtävissä alalla tarvitaan raakaa voimaa, mutta naiset tai heikot miehetkään eivät tällaisiin tehtäviin hakeudu. Koneiden käyttö ei poweria vaadi.

”Maarakennustyömalla on kaikkien edun mukaista myös opastaa sitä, jolla homma ei vielä suju. Aina täytyy uskaltaa kysyä, sillä kukaan ei ole seppä syntyessään. Tiimityöskentelyn taitoja tarvitaan.”

Alalle voi hakea, vaikka koneista ei olisi mitään kokemusta. Koulutuksessa asiat oppii ja tärkeää on opiskelun aikana etsiä aktiivisesti työssäoppimispaikkaa. Nämä koulutuksen aikaiset työjaksot ovat referenssejä, kun valmistumisen jälkeen hakee töitä.

Kuva vuodelta 2014, jolloin Mia TTS:n koulutuksessa harjoittelee 3D-järjestelmän käyttöä.

”Rakennusala ei tule pysähtymään koskaan kokonaan ja ammattitaitoisille kuljettajilla tulee olemaan jatkossakin töitä”, povaa Mia.

Oheisessa videossa Mia on TTS:n koulutuksessa vuonna 2014.

Lue seuraavaksi