Uutiset

Työkoneet

Metsolla maailman ensi-ilta

Metso esitteli Maxpo-messuilla ensimmäistä kertaa julkisuudessa Lokotrack® ST4.10™ -mobiiliseulan. Uusi seulamalli sijoittuu kapasiteetiltaan yhtiön liikuteltavien seulojen yläpäähän. Monipuolisen käytön varmistaa laaja seulaverkkovalikoima, josta messulaitteessa esiteltiin itsepuhdistuvat Poly-Clean -verkot.

ST4.10-seulauutuus soveltuu valmistajansa mukaan erinomaisesti murskeen seulontaan osana liikuteltavaa Lokotrack-murskausketjua tai esimerkiksi soran ja hiekan tarkkaan lajitteluun yksittäisellä laitteella. Suuri, kuusi metriä pitkä ja 1,5 metriä leveä kolmitasoseula takaa Metson lupausten mukaan riittävän kapasiteetin kaikissa seulontasovelluksissa. Seulan syöttölaatikko on 600 millimetriä aiempia malleja pidempi, mikä helpottaa työskentelyä erityisesti suljetussa kierrossa. Laitteessa on vakiona myös Metso IC -prosessiautomaatio, jonka langaton yhteys monivaihelaitoksen muihin osiin ylläpitää murskaus- ja seulontaprosessin tasaisena.

Uusi maailman ensi-illassa Maxpossa esitelty Lokotrack® ST4.10™ -mobiiliseula ei ole aivan höyhensarjalainen, sillä se painaa 33 tonnia. Syöttölaatikkoon mahtuu 7,5 kuutiometriä seulottavaa ainesta. Kaksi ensimmäistä on jo myyty Kuljetus Judinille Joensuuhun ja Pärhä Oy:lle Nastolaan

Jopa viidennes lisää kapasiteettia

”ST4.10 -uutuudessa kolmitasoseulaa on pidennetty runsaalla metrillä, jolloin ylätason seulonta-ala on kasvanut yhdeksään neliömetriin. Se yhdessä suurentuneen syöttölaatikon kanssa lisää kapasiteettia jopa 20 prosentilla. Seula on tästä huolimatta kuljetusmitoiltaan kompakti ja näin helppo siirtää,” kertoi Metson mobiiliseuloista vastaava tuotepäällikkö Jarmo Vuorenpää.

”Maksimi seulontaisku on kahdeksan millimetriä ja seulan kaltevuutta voidaan vaihdella18-28 astetta, jolloin ST4.10 voidaan säätää tarkasti kaikkia seulontamateriaaleja varten. Vahva seulontaliike takaa tehokkaan lajittelutuloksen.”

Jarmo Vuorenpää painotti myös uutuusseulan huollon helppoutta:

”Seulan ylä- ja keskitasojen verkot ovat sivukiristeisiä, jolloin kiinnitettävät kappaleet ovat aiempaa kevyempiä käsitellä. Verkonvaihdon ST4.10:een voi tarvittaessa tehdä vaikka yksin.”

”Metson mobiiliseuloihin on saatavilla markkinoiden laajin seulaverkkovalikoima, joka käsittää muun muassa esijännitettyjä teräslankaratkaisuja vastaamaan tarkasti seulottavien ainesten vaatimuksia”, lisäsi Vuorenpää.

Maxpon esillä ollut ST4.10 oli varustettu itsepuhdistuvilla Poly-Clean -seulaverkoilla, joilla voidaan seuloa tehokkaasti myös kosteaa ja tahmaista materiaalia ilman verkkojen tukkeutumista. Uusi ST4.10 tarjoaa myös aiempia malleja optimoidumman materiaalin kulun sisältäen mm. kattavat säätömahdollisuudet sivukuljettimien asennoille.

Lokotrack ST4.10 on saatavilla Cat C4.4 (106 kW) Stage IV -dieselmoottorilla ja 98 kilowatin Stage IIIA -vakiokierrosmoottorilla. Lisävarusteena on saatavana taloudellinen ja ympäristöä säästävä Bi-Power -sähkökäyttö ulkoisen virtalähteen hyödyntämiseen.

ST4.10 painaa 33 tonnia, sen kuljetuspituus on 19,6 metriä, leveys 3,0 metriä ja korkeus 3,6 metriä. Syöttölaatikkoon mahtuu 7,5 kuutiometriä seulottavaa ainesta. Metson seulauutuus yhdistää erinomaisen kapasiteetin ja markkinoiden laajimman seulaverkkovalikoiman.

Metson aluemyyntipäällikkö Mikko Luopio (vas.) kätteli Jouni Koskenmäen kanssa Lokotrack® ST2.3 -mobiiliseulan kaupan sinetiksi. Tosin laitetta oli jo koekäytetty sopivuuden selvittämiseksi. Metson mobiiliseulojen tuotepäällikkö Jarmo Vuorenpää ja J.Koskenmäki Oy:n Stig Johansson seurasivat toimitusta vierestä.

Ensimmäinen ST2.3- mobiiliseula asiakkaalle

Maa- ja betonijätteitäkin jatkojalostava J.Koskenmäki Oy hankki Suomen ensimmäisen siirrettävän Lokotrack® ST2.3 -mobiiliseulan. Uutuus esiteltiin keväällä Baumassa ja niitä on toimitettu muutamia jo maailmalle.

17 tonnia paivnava Lokotrack ST2.3 sopii Metson mukaan erilaisiin käyttötarkoituksiin esiseulonnasta hienoseulontaan ja kierrätykseen. Siinä on noin 1,5 metriä leveä seula, siihen sopiva syötin ja kuljetin sekä agressiivinen, jopa 13 millimetrin isku ja 5 G -kiihtyvyys. Ratkaisu on helppo asentaa, ja seulonta voi alkaa muutamassa minuutissa. ST2.3 voidaan siirtää vaivattomasti paikasta toiseen tavallisilla laveteilla.

”Lokotrack ST2.3 on vankkarakenteinen muiden Lokotrack-ratkaisujen tapaan, ja sitä voidaan käyttää yksittäisenä laitteena tai monivaihelaitoksen osana”, kertoi Metson aluemyyntipäällikkö Mikko Luopio.

”Kokeilimme tätä seulaa jo neljän viikon ajan ja päätimme sitten hankkia sen. Kyseessä on ensimmäinen Metso kalustossamme. Vakuutuin myös Metson teknisen tuen ja huollon korkeasta tasosta ja tuntui turvalliselta panostaa tähän seulaan. Seulomme pääasiassa maajätteitä ja tämä laite viedään Hattulan Rahkoilaan maankaatopaikalle seulomaan sekalaista materiaalia”, kertoi Jouni Koskenmäki.

”Seuloimme kokeilujakson aikana aivan karikkoista maata, jossa oli juuria ja kiviä. Hyvin meni läpi ja lopputulos oli toivottua. Pulveroidusta betonistakin pystyimme erottamaan enemmän kuin puolet hienoainesta. Ja kaikki tämä henkilöautomaisella polttoaineen kulutuslukemalla”, lisäsi Koskenmäki.

”Kokeilun ajan ylhäällä oli reikälevy ja alhaalla verkot. Mitään ei vaihdettu, vaan kaikki materiaali meni samalla asetuksella. Kun nyt päästään optimoimaan seulaverkkojen koot, niin kapasitetti tulee vieläkin nousemaan”, lisäsi Luopio.

Maxpossa laitteeseen oli laitettu ylätasolle 22 millimetrin itsepuhdistuvat ja alatasolle 10 millimetrin seulaverkot. Koskenmäki kertoi, että laitetta tullaan myös vuokraamaan omien töiden ulkopuolelle.

Telamurska Oy:llä ja Metsolla on pitkät asiakassuhteet ja nyt sovittiin kaupat Lokotrack LT330D-kara -seulalaitoksesta. Toimitusjohtaja Sari Mäkitalon mukaan polttoaineen kulutus on erittäin tärkeä mittari heidänkin toiminnassaan. Uusien hankintojen on oltava pieniruokaisia. Uusin teknologia auttaa tässä asiassa. Telamurskan vuoden 2018 murskausmäärä oli reilut 2,15 miljoonaa tonnia. Murskauskohteita on vuosittain noin 60 – 70 kappaletta. Murskaustehtäviin on käytössä neljä tela-alustaista laitosta. Murskauslaitokset ovat työkohteesta riippuen joko kaksi- tai kolmevaiheisia. Metson miehet eli myyntipäällikkö Jarmo Mäkihonko (vas.) ja myynnin ja huollon johtaja Esa Berg sekä Telamurskan kunnossapito- ja turvallisuuspäällikkö Kristian Lylykorpi ja tuotantopäällikkö Tauno Nieminen seisahtuivat myös valokuvaan Sarin kanssa.

Lue seuraavaksi