Uutiset

Työkoneet

Metso mukana hopeakaivoksella

Keskellä kaunista sotkamolaista korpimaisemaa, mutkittelevan soratien päässä, avautuvat Euroopan ainoan hopeakaivoksen uudet ja siistit tuotantotilat. Sotkamo Silver on saanut tuotannon käyntiin varsin ripeästi. Kun ensimmäiset malmikivet ajettiin prosessiin maaliskuun lopussa, tähtää kaivos jo tänä vuonna yli 32 tonnin hopeatuotantoon. Monimetallikaivos tuottaa lisäksi kultaa, sinkkiä ja lyijyä.

Hopeamalmin välimurskaus tehdään Sotkamo Silverin kaivoksella Nordberg GP220 -karamurskaimella, jonka läpi menee tunnissa noin 170 tonnia syötettä.

”Kaivoksen ylösajo on hyvässä vauhdissa ja sujunut suunnitelmien mukaisesti. Rekat ajavat jo tasaiseen tahtiin hopea-lyijyrikastetta Bolidenille Rönnskäriin ja sinkkirikastetta Kokkolaan jalostettavaksi. Tähtäämme jatkossa 45 tonnin hopeatuotantoon vuodessa”, kertoo Sotkamo Silver Oy:n toimitusjohtaja Erkki Kuronen.
Metso on keskeisesti mukana kaivoksen eri prosessivaiheissa. Metson murskaimilla tehdään malmin esi- ja välimurskaus, kaksitasoseula lajittelee partikkelit, pumput kuljettavat malmilietettä prosessin eri vaiheisiin ja painesuodatin poistaa veden rikasteesta.

Kerrallaan kahden tonnin rikaste-erästä poistetaan vesi Metson painesuodattimella.

 

Ruotsalaisyhtiö, joka on suomalaisomistuksessa
Hopeakaivoksen omistaa Sotkamo Silver Ab, jonka osakkeista noin 80 prosenttia on suomalaisomistuksessa. Suurin yksittäinen omistaja on vakuutusyhtiö Ilmarinen. Sotkamon kaivoksen ohessa yhtiöllä on kultaan liittyvä hanke Tampereella, volframisuunnitelma Bergslagenissa Ruotsissa sekä sinkki-kupari-lyijykaivosprojekti Mo i Ranassa Norjassa.
Oulun yliopiston tutkijat löysivät Sotkamon hopeaesiintymän vuonna 1980, jonka jälkeen alueelle on louhittu 2,6 kilometrin vinotunneli. Vuonna 2006 kaivosoikeudet siirtyivät Silver Resources Oy:lle. Pörssiyhtiöksi Sotkamo Silver listautui 2010.
Kaivosyhtiö hallinnoi noin 25 kilometriä pitkää Tipasjärven vihreäkiviesiintymää, jossa on nykyisen kaivoksen lisäksi useita eri satelliittimalmioita. Hopeaa malmitonnista löytyy 121, kultaa 0,42 ja sinkkiä 0,89 grammaa.
Raportoitu malmivaranto on vajaat kolme miljoonaa tonnia ja sen mukainen kaivoksen elinikä seitsemän vuotta. Koeporauksissa malmion on todettu jatkuvan nykyiseltä tasolta ainakin 400–600 metrin syvyyteen ja paikoitellen jopa puolentoista kilometrin syvyyteen, joten kaivoksen todennäköinen elinikä on pidentymässä.

Hopeamalmi irtoaa 20 000 tonnin lohkoissa
Malmia irrotetaan avolouhintana sekä pengerlouhintana maan alta. Porauksesta, räjäytyksestä, malmin kuljetuksesta ja esimurskauksesta huolehtii pääurakoitsijana Tapojärvi Oy. Penkereen korkeus on 20 metriä. Yhdestä louhoksesta saadaan noin 20 000 tonnia malmia.
Esimurskauksessa Tapojärvi Oy on ottamassa käyttöön Metson kaksivaiheisen ja sähkökäyttöisen vaunulaitoksen, jossa on leuka- ja karamurskaimilla varustetut vaunut sekä neljä kuljetinta. Murskattu, kooltaan 0–70 millimetrin malmi siirtyy välivaraston kautta Metson CVB302-kaksitasoseulalle, jossa on käytössä kumiverkot. Ylätasolla reikäkoko on 50 millimetriä ja alatasolla 18. Alatasolta malmi siirtyy suoraan siiloon ja ylätasolta GP220-murskaimeen. Murskain toimii 13 millimetrin asetuksella, jolloin tanko- ja kuulamyllyihin siirtyy 0–13 millimetrin kokoista malmia. Karan läpi kulkee noin 170 tonnia syötettä tunnissa.
Rikastamossa on kolme rinnakkaista vaahdotuslinjaa, omat hopea-lyijyrikasteelle sekä sinkki- ja pyriittirikasteille. Rikasteen kuivatuksessa on käytössä Metson VPA1040-painesuodatin, joka poistaa veden kahdesta tonnista kerrallaan 15 minuutin sykleissä.

Murskausvaiheiden jälkeen jauhinmyllyihin syötettävä malmi varastoidaan omaan siiloonsa.

Rikastamon päällikkö Jarmo Huuskonen (vas.) ja Metson aluemyyntipäällikkö Sauli Pekkala seuraamassa malmin prosessointia siistissä rikastamossa.

 

Metson laitteet toimivat kuten odotettiin
Kolmen kuukauden kokemusten perusteella Sotkamo Silverin kaivokselle hankitut Metson laitteet toimivat, kuten on odotettu.
”Murskauspiiri on tuottanut myllyille riittävän määrän prosessoitavaa malmia eikä odottamattomia katkoksia ole ilmennyt. Pääosa Metson pumpuista tuli meille käytettyinä, ja kunnostuksen jälkeen niiden toiminta on ollut luotettavaa”, arvioi rikastamon päällikkö Jarmo Huuskonen. ”Murskauspiiri toimii noin 16 tuntia päivässä, joten sen kapasiteetti mahdollistaa myös nykyisen tuotannon noston. Louhittava malmi on kvartsipitoisena melko kuluttavaa.”

Toimitusjohtaja Erkki Kuronen esittelee hopeapitoista malmilohkaretta. Yhtiö aikoo jo tätä vuonna jalostaa yli 32 tonnia hopeaa.

 

Hopean kysyntä kasvussa, ympäristöasiat hallinnassa
Hopean hinta on pysynyt viime vuoden varsin vakaana. Erityisesti teollisen käytön arvioidaan kasvavan lähivuosina.
”Aurinkopaneelien ja sähköautojen käytön laajeneminen lisää hopean kysyntää, joten kaivoksen aloitus osui sopivaan hetkeen”, arvioi toimitusjohtaja Erkki Kuronen. Ympäristöasioihin ja toimintaan paikallisten yhteisöjen kanssa kaivos on kiinnittänyt erityistä huomiota.
”Panostimme hyvään hiekka- ja kemikaalisuodatuksella toimivaan vedenpuhdistuslaitokseen, ja esimerkiksi rikastushiekan rikkipitoisuus on vain 0,1 prosenttia. Vettä käyttävä prosessi toimii suljetussa kierrossa”, huomauttaa Kuronen.

Kaivos ja urakoitsija työllistävät 80–90 työntekijää. Hopeakaivos kiinnostaa ympäristöä. Äskettäiseen avoimien ovien päivään osallistui useita satoja kävijöitä.

 

LUE MYÖS: Bauma 2019: Lokotrack LT200HP-kartiomurskainlaitos uusiutui

 

 

Lue seuraavaksi