Uutiset

Työkoneet

Metso M&J 4000S repii Vantaalla

Vantaan Energian uusi jätteenpolttolaitos on oikea superlatiivien hanke. Hulppealla 300 miljoonan euron investoinnilla on rakennettu 170 autokuormallista jätettä vuorokaudessa ja 340 000 tonnia vuodessa polttava laitos, joka tuottaa puolet Vantaan kaukolämmöstä ja kolmanneksen sähköstä. Metso M&J 4000S -jätemurskain käsittelee laitoksella noin sata tonnia lajitteluasemilta kerättyä, poltettavaa jätettä päivittäin.

”Meidän tehtävämme Metson esirepijällä on hyvin yksinkertainen. Kaikki polttoon menevä lajiteltu aines, joka voi sisältää sohvia, sänkyjä ja metallikappaleita sisältävää rakennusjätettä, on pystyttävä murskaamaan”, kertoo käyttöinsinööri Josi Laulajainen (kuvassa oik.) Vantaan Energia Oy:stä.

Metso M&J 4000S on toiseksi suurin malli hitaasti pyörivien esirepijöiden mallistossa, jotka ovat saatavilla sekä kiinteisiin asennuksiin ja liikuteltavina, pyöräalustaisina malleina. Vankassa, runsaat 23 tonnia painavassa laitteessa on patentoitu leikkuupöytä, jossa kahteen akseliin kiinnitetyt, pyörivät terät repivät jätteen pieniksi kappaleiksi.

Tarvittava voima syntyy kahdella, 160 kW:n sähkömoottorilla ja siihen liitetyllä hydrauliyksiköllä. Työskennellessä esirepijän hydraulipaineet ovat 300 baarin luokkaa.

Syöttöpöytä vaihdetaan jätelajin laadusta riippuen 5000–10 000 työtunnin välein. Pöydät tehdaskunnostetaan Metson tehtaalla Tanskassa, minkä jälkeen ne voidaan ottaa uudelleen käyttöön.

Vantaan Energian polttolaitoksella on käytössä kaksi 10 kuution kahmaria, joista toinen nostaa sekajätteen polttoarinalle vievään suppiloon. Toisella syötetään esirepijää, noin kahdeksan kuutiota yhdellä kertaa.

Murskain pyörii noin kahdeksan tuntia vuorokaudessa. ”Murskattava tuote tulee meille päiväsaikaan, joten esirepijää pyritään pyörittämään yöaikaan”, käynnissäpitoinsinööri Tuomas Salmi kertoo.

Vantaan Energian tavoitteena on kehittää esirepijän toimintaa yhteistyössä laitteita maahantuovan Several Oy:n kanssa. Toiveena on hyödyntää jatkossa enemmän M&J:n valmiita käyttöohjelmia ja laajentaa kahmarin käyttäjän kauko-ohjausmahdollisuuksia.

Kuvassa Tuomas Salmisen testaamassa murskainta syöttävää kahmaria.

”Siirrettävät ja kiinteät Metson M&J-sarjan jätemurskaimet ovat lisänneet suosiotaan vankan rakenteen, toimintavarmuuden ja hyvän tuottavuuden ansiosta myös Suomessa. Huolehdimme yhdessä Metson Tanskan tehtaan kanssa myymämme laitekannan huollosta ja varaosista”, kertoo Christopher Wegelius Several Oy:stä.

Lue myös juttu ja katso video Metso M&J 4000M-8 -mobiilirepijästä, joka kävi kesällä testattavana Lahdessa.

Lue seuraavaksi