Uutiset

Työkoneet

Metso huoltaa Aitikin kaivoksella

Metso ja Boliden ovat allekirjoittaneet jatkosopimuksen Ruotsin Jällivaarassa sijaitsevan Aitikin kuparikaivoksen huollosta. Nyt allekirjoitettuun 3+2-vuotiseen jatkosopimukseen sisältyy myllynvuorausten toimitus ja jauhatuspiirin ennakoiva kunnossapito.

Sopimus on tuotantoperusteinen, mikä tarkoittaa, että Metson palkkio perustuu asiakkaan tuotannon määrään. Tavoitteena on varmistaa jauhatuspiirin käytettävissä olo ja siten maksimoida kallisarvoisen tuotantoajan määrä. Yhteisen päämärän tavoittelu hyödyttää sopimuksen molempia osapuolia.

Pitkä kumppanuus

Aitik on yksi Euroopan suurimmista kuparikaivoksista. Vuonna 2014 kaivos tuotti 68 tuhatta tonnia kuparia ja työllisti yli 650 ihmistä.

Metso ja Boliden ovat tehneet yhteistyötä 1960-luvulta saakka. Vuonna 2007 Metso toimitti kaksi 11,6 x13,7 metrin kokoista autogeenistä jauhinmyllyä ja kaksi kuulamyllyä Aitikin rikastamon laajennukseen, ja on vastannut myllyjen kunnossapidosta siitä lähtien.

Uusi sopimus lujittaa kumppanuutta entisestään. Bolidenin tavoitteena on lisätä jauhatuspiirin käyttöastetta ja kasvattaa vuotuista tuotantoa. Tavoitteen saavuttamiseksi huoltovälejä pitää pidentää myllynvuorausten elinikää kasvattamalla. Samalla huoltoseisakkien kesto on pyrittävä pitämään mahdollisimman lyhyenä. Metsolla on pitkä kokemus ja perusteellinen osaaminen Aitikin prosessista, mikä mahdollistaa haasteeseen tarttumisen.

”Metso on ilman muuta Bolidenin pääkumppani Aitikin rikastamossa. He pitävät meidät silti jatkuvasti varpaillaan ja haastavat tavoittelemaan uusia ennätyksiä, mutta tällaisen haasteen otamme innolla vastaan”, sanoo Metson elinkaaripalveluiden aluepäällikkö Heikki Metsälä.

Megaliner nopeuttaa huoltoa

Aitikin autogeenisissa myllyissä jatketaan Metson innovatiivisen Megaliner-vuorausratkaisun käyttöä. Ainutlaatuisen, vaihtoa nopeuttavan muotoilunsa ansiosta Megaliner auttaa maksimoimaan suurten jauhinmyllyjen käyttöasteen. Koska Megaliner-vuorauspalat ovat normaalia suurempia, niitä tarvitaan vähemmän. Niissä on myös tavallisia vuorauksia vähemmän kiinnityskohtia, mikä nopeuttaa poistoa ja asennusta entisestään. Myös työturvallisuus paranee, sillä vuoraukset kiinnitetään paikoilleen myllyn ulkopuolelta käsin.

Lue seuraavaksi