Uutiset

Työkoneet

MerloManne Suomessa – kuukausi siinä meni

Maanantaina 26.5. Turun satamassa Viking Linen aamulaiva sylkäisi autokannelta ulos harvinaisen koneen. Lastiruumasta nimittäin karautti ulos MerloMannen vihreä kurottaja, jolla on kuukaudessa ajettu lähes 3800 kilometriä, eikä tehty yhtään taakan nostoa. Jos joku ei vielä tiedä, niin MerloManne on yhtä kuin Rotatorin kesällä eläkkeelle polkaiseva huoltopäällikkö Leo Tergujeff. Eläkepäivien kunniaksi tehtävä  ja Guinnesin ennätykseksikin rekisteröityvä reissu alkoi 28.4. Italian Cuneon tehtaalta.

Reitti kulki Italiasta Slovenian kautta Unkariin. Sieltä Slovakian läpi Tsekkeihin ja Saksaan. Tanska ja Ruotsi olivat vielä ohjelmassa ennen kotisuomeen saapumista. Kun matkan päättymisen takaraja oli juhannusviikko, niin etuajassa vauhdilla on tultu. Pisimmät päivämatkat ovatkin olleet lähes 250 kilometrin mittaisia.

”130 tuntia olen viettänyt Italiasta lähdön jälkeen kurottajan ohjaimissa ja voin sanoa, että hauskaa on ollut. Koneessa ei ole yhtä öljyvuotoa lukuunottamatta ollut mitään ongelmia. On pelannut hienosti. Renkaatkaan eivät niin hirveästi ole kuluneet”, kertoo MerloManne satamassa ja hymyilee leveämmin kuin se kuuluisa Naantalin aurinko.

Matkalla miehestä on tullut julkkis ja lehtijuttuja sekä videoita on väsätty runsaasti. Niitä Leon kelpaa sitten jälkipolville esitellä. Miehen Facebook-sivu antaa kattavan kuvan reissun kulusta.

”Yhdessä hotellin baarissakin mukavat nuorukaiset hälyttivät siltä istumalta paikallislehden toimittajan iltamyöhään haastattelua tekemään. Journalistityttö koputti oveen, kun olin jo menossa nukkumaan.”

”Liikenne oli paikoin hurjaa ja varsinkin Saksan Kielin ympäristössä oli hulina päällä. Jouduin siinä ajamaan aika isoja teitä ja alle 40 kilometrin tuntinopeudella sompailu miljoonan auton seassa oli ajoittain haastavaa. Muutama lähellä piti tilanne oli, mutta niistä selvittiin ilman kolhuja.”

Miksi sitten niin äkkiä Suomeen? Eikö matkalla olisi voinut katsella maisemia, kuumentaa makkaraa hiiligrillillä ja muutoinkin viettää vähän enemmän luppoaikaa.

”Ajamaanhan sinne lähdettiin, joten en osannut jäädä mihinkään ihmettelemään. Nyt tästä satamasta ajan PernoTransille Pansioon. Konetta huolletaan sen jälkeen Raisiossa ja huomenna vierailen RamiRentillä. Sitten ajattelin vielä kiertää Honkajoen kautta Tampereelle”, listaa MerloManne lähipäivien ohjelmaansa.

Eri maissa MerloManne vieraili tuttujensa luona eli monissa huoltokoulutuksissa tapaamiensa Merlo diilereiden luona. Kone huollettiin , mies syötettiin ja juotettiin ja taas oli hyvä ampaista liikkeelle. Diilereiden tarrat löytyvät nyt koneen kyljestä.

Merlo P25.6 –kurottaja vei matka-ajossa Leon laskujen mukaan noin 45-50 litraa sadalla kilometrillä. Sloveniassa oli reissun jyrkimmät mäet ja nopeus niille kavuttaessa tippui välillä kymmeneenkin kilometriin tunnissa.

”Ja kun tauolle pysähtyi niin kone hohkasi kuumaa monen metrin päähän”, lopettaa MerloManne tältä erää ja nousee tutun ajokkinsa ohjaamoon.

Pernotrans Oy:n miehet Mika Suomalainen ja Sami Virtanen ajoivat pari Merlo-kurottajaansa ottamaan vastaan maailman matkaajaa tämän arvolle sopivasti. Lisäksi Turun satamaan oli tullut Rotatorin paikallisia sopimushuoltajia.

Lue seuraavaksi