Uutiset

Työkoneet

Merlo TF35.11 TT-145 tarjoaa tehoa maatiloille

Rotator Oy:n edustamat Merlo-kurottajat ovat vakiinnuttaneet asemansa maataloudessa, ja niistä on tullut haluttuja työkoneita kaikenlaisiin käsittely- ja varastointitoimintoihin. Myyntijohtaja Jorma Puhakan luettelemien etujen eli tarkkuuden, helppokäyttöisyyden ja huippuluokan suorituskykyvyn ansiosta ne sopivat mainiosti myös rakennus- tai kunnossapitotoimintaan. Tämänkaltaisten tehtävien jatkuvan lisääntymisen vuoksi ei olekaan erikoista, että tukijaloilla varustettuja Merlo-kurottajia käytetään maatiloilla, vaikka kone on alkujaan luotu rakennusalalle.

Jorma Puhakka

Tämän kasvavan markkinasuuntauksen johdosta Merlo onkin suunnitellut uuden konemallin, jossa yhdistyvät maatalouskurottajan ja rakennuskoneen suorituskyky. Voimakkaampi moottori, maataloustraktorin tyyppihyväksyntä ja 40 kilometrin ajonopeus tekevät siitä maahantuoja Rotatorin mukaan todellisen maatilojen monitoimikoneen.

Tukijaloilla varustetut ja maatalouskäyttöön tehdyt kurottajat on suunniteltu varmistamaan paras mahdollinen vakaus ja tarkkuus. Mallisarjan nostokyky on jopa 3 500 kilogrammaa ja suurin nostokorkeus 11 metriä. Moottoritehoa on 105 kilowattia (143 hv), ja niinpä vedettävän perävaunun paino voi olla peräti 24 tonnia (varustelun mukaan). Lisäksi koneen erityyppisten henkilökorien avulla voidaan nostaa tekijät korkeallakin oleviin kohteisiin. Näiden ominaisuuksiensa ansiosta se on Rotatorin mukaan erityisen sopiva maatiloille ja kuntien käyttöön, kun tarvitaan rakennusten tai korkeiden rakenteiden kunnossapitoon sopiva ajoneuvo.

Lisävarusteena kurotajaan saa ASCS-digitaalinäytön, joka optimoi asiakkaalle ilmoitettavat tiedot.

Keskeisimmät ominaisuudet:

  • Tarkka ja tehokas hydrauliikka, kuormantunteva ja virtauksenjakava teknologia
  • EPD-voimansiirto, suurin nopeus 40 km/h
  • Moottoriteho 105 kW/143 hv

Puomin sivuttaissiirto: Tämä järjestelmä on osa koneen rungon rakennetta, ja se sallii teleskooppipuomin siirron sivusuunnassa, minkä ansiosta kuorman paikka on tarkasti aseteltavissa ilman ylimääräistä koneen siirtelyä. Näin säästetään aikaa ja hermoja koneen tuottavuuden parantuessa.

Henkilökori: Kaikki tukijalalliset mallit voidaan varustaa henkilökorilla. Tämä ratkaisu varmistaa paremman aktiivisen ja passiivisen turvallisuuden korkeissa työkohteissa ja lisää koneen monipuolisuutta.

EPD ja kiihdytystoiminnan tarjoava ohjaussauva: Varustukseen kuuluu innovatiivinen EPD-voimansiirto (Eco Power Drive) ja moottorin ohjausjärjestelmä. EPD valvoo ja säätää moottorin käyntinopeutta automaattisesti käyttöolosuhteiden mukaan. Sen ansiosta kulutus on jopa 18 prosenttia pienempi ja Rotator lupaa säästöä kertyvän tuhansia euroja vuodessa (käyttötunteja 1 000 ja polttoaineen hinta nykytasolla).

Lisäksi EPD ohjaa moottorin käyntinopeutta suhteessa ohjaussauvan kallistukseen (suurempi kallistus antaa korkeamman käyntinopeuden). Tämä ominaisuus optimoi kulutusta vielä lisää pitäen moottorin joutokäynnillä pidempään ja maksimoimalla toimintaherkkyyden materiaalinkäsittelyssä.

TF35.11 TT-145 on varustettu innovatiivisella kapasitiivisella, elektronisella ohjaussauvalla, joka tarjoaa kiihdytystoiminnon. Kapasitiivisen anturinsa avulla ohjaussauva havaitsee kuljettajan käden, jolloin erillistä kytkintä ei tarvita (kuolleen miehen kytkin) hydrauliikan liikkeiden käyttämiseksi. Ohjaussauvalla voi hallita kaikkia koneen ja kytkettyjen laitteiden kaikkia tärkeimpiä hydraulisia ohjauksia, kun kytketyssä laitteessa on vakiona enintään neljä erillistä liikettä.

Jatkuva tuotto: Koneet voidaan varustaa järjestelmällä, joka säätää ja antaa lisälaitteille jatkuvan öljyvirran. Tällä ratkaisulla on mahdollista tarkasti säätää virtaus erikseen nollasta maksimiarvoon jokaiselle puomin päässä olevista neljästä hydrauliikan ulosotosta.

ASCS-turvajärjestelmä: (Adaptive Stability Control System) on uusi teknologia, jonka luvataan entisestään parantavan kurottajien turvatasoa. ”Se on järjestelmä, joka perustuu aiempiin kahteen järjestelmään yhdistäen ja soveltaen ne eri tuotemallistoihin, jolloin saadaan tehtyä edistyksellinen ratkaisu kunkin koneen ominaisuuksiin sopivaksi”, kerrotaan Rotatorilta. ASCS varmistaa kuormia käsiteltäessä täydellisen, koneen etusuuntaan kaatumisen riskin eston.
Järjestelmä säätää liikkeen nopeutta ja maksimikulmaa kolmen toimintaparametrin perusteella:

  • Käsiteltävä kuorma: nostettavan kuorman paino (kg)
  • Kuorman paikka: kurotuspituus, puomin pidennys ja alustan kääntö
  • Kytketty laite: ASCS tunnistaa laitteen automaattisesti.

Kun vakausraja lähestyy, järjestelmä hidastaa ensin liikettä ja pysäyttää sen sitten kokonaan. Tässä tilanteessa kaikki turvallisempaan suuntaan ohjaavat liikkeet ovat sallittuja. Näin kurottaja ei siis koskaan pysähdy täysin liikkumattomaksi.

ASCS voidaan varustaa 10,1 tuuman kokoisella värinäytöllä, jolta kaikkia toimintaparametrejä voi seurata reaaliajassa. Sisäänrakennetun anturin avulla näyttö osaa säätää kirkkautensa automaattisesti valaistusolosuhteiden mukaan. Näin varmistetaan valmistajan mukaan vakaustietojen vaivaton seuranta kuormituskaaviosta, joka päivittyy reaaliajassa käsiteltävän kuorman ja kytketyn laitteen mukaan.

”Asiakas voi milloin tahansa nähdä, missä kohdassa turvajärjestelmä laukeaa. Jokaisen hydraulisen liikkeen erillinen ohjaus antaa mahdollisuuden tunnistaa mahdollisesti epäturvalliset liikkeet, kun ASCS on keskeyttänyt käytön. Tällaisessa tilanteessa ponnahdusikkuna kertoo käyttäjälle sallitut liikkeet, jotka eivät vaaranna koneen vakautta. Lisäksi näytöllä on jatkuvasti kallistusmittari, jonka avulla on helppo maksimoida koneen turvallinen käyttö”, päättyy Rotatorin tiedote.Lue seuraavaksi