Uutiset

Työkoneet

Merlo SPA vahvana eteenpäin

Italiassa on koettu raju konemyynnin romahdus vuoden 2008 jälkeen. Riippumattomuus kotimarkkinoista on kuitenkin vienyt kurottajavalmistaja Merlon läpi taantuman vähäisin kolhuin. Koska yritys pitää pääjohtajansa ja omistajansa Amilcare Merlon johdolla ihmisiä yrityksen suurimpana voimavarana, ketään yli 1200:sta työntekijästä ei ole irtisanottu.

Siitäkään huolimatta, että viime vuosien panostus automatisointiin koko tuotantoprosessissa on sekin vähentänyt manuaalisen työvoiman tarvetta. Ihmisiä on koulutettu uusiin tehtäviin, jos vanha työ on kadonnut robotisoinnin tai muun automaation tieltä.

Vuonna 1964 perustettu Merlo valmistaa kurottajia rakennuksille ja maatalouteen. Monipuolisessa mallistossa on niin jäykkärunkoisia kuin ympäripyöriviä malleja. Esimerkiksi Turbofarmer-mallisto käsittää nykyään kahdeksan mallia ja niissä maksimi nostokorkeus on noin 10 metriä. Roto-perheessä on 11 jäsentä ja maksimissaan mennään jo 30 metrin nostokorkeuksissa.

Tämän lisäksi tulevat vielä Compact, Multifarmer- ja  Panoramic-mallistot sekä suuri joukko erikoissovelluksia esimerkiksi kaivoksiin, armeijakäyttöön ja ympäristönhoitoon. Voidaankin sanoa, että Merlon mallistosta löytyy varmasti sopiva kurottaja kaikkiin eri nostotöihin ja -tarpeisiin. Maatalousmallien osuus tuotannosta on tänään jo 60 prosenttia.

Omavalmistuksen osuus on jopa 90 prosenttia. Runkorakenteet ja puomit valmistetaan itse, kuten myös akselit ja hydraulisylinterit. Esimerkiksi hydraulisylintreitä valmistetaan vuodessa 40 000 kappaletta. Yhdessä kurottajassa sylintereitä on mallista riippuen 5–10 kappaletta. Vahvaan omaan valmistusasteeseen on olemassa selkeä peruste.

”Merlon politiikkana on aina ollut pitää valmistus ja innovaatio omissa käsissä. Jos ostaa komponentteja talon ulkopuolelta, niin silloin sama teknologia on kaikkien käytössä. Oman tuotekehityksen tulokset voidaan suojata ja patentoidakin. Näin kilpailijat eivät voi kopioida ratkaisujamme. Myös laadun valvonta on helpompaa, kun kaikki tapahtuu omien seinien sisällä”, kertoo markkinointipäällikkö Mattia Bodino tehtaalla Italiassa.

”Kokoonpanosysteemimme muuttuu parhaillaan, sillä koneiden uusi konstruktio nopeuttaa ja helpottaa kokoamista tulevaisuudessa. Kun aiemmin linjalla koottiin tavallaan koko kone valmiiksi osa kerrallaan, niin nyt siirrytään hiljalleen kolmen pääkomponentin käyttöön. Moottorilohko on yksi osa, toinen on runko puomeineen ja kolmas on ohjaamokomponentti. Nämä erikseen kootut osat liitetään sitten lopussa toisiinsa.”

”Tämä sallii muun muassa eri merkkisten ja tehoisten moottorien käytön asiakkaan valinnan mukaan. Esimerkiksi uusiin TF-malleihin saa joko 120 tai 150 hevosvoiman moottorin. Ensi vuonna 2/3 osaa kokoonpanolinjoistamme toimii jo näin”, jatkaa Bodino (kuva).

Toinen merkittävä lähiaikojen investointi on uusi varaosapakkaamo ja -lähettämö. Täysin automaattinen linjasto toimii tietokoneelle tulleen tilauksen jälkeen ilman ihmiskäden kosketusta. Automaattinen osahaku, pakkaus ja tarrojen liimaus sujuu nopeasti ja vierailupäivänä puoleen päivän mennessä oli hallista lähtenyt ulos jo satoja lähetyksiä.

”Järjestelmän tiedossa on jo kuriiri, jolla paketti lähtee eteenpäin. Tarra-automaatti kiinnittää pakettiin loppuosoitteen lisäksi myös esimerkiksi DHL:n tarran. Pakettia hakemaan tulevan kuljettajan ei tarvitse edes tulla sisään halliin. Hän näppäilee paketin koodin ja saa sen kuljetinta pitkin ulos autoon pakattavaksi. Uusi linjasto/varasto on lisännyt nimikkeitä ja nopeuttanut toimituksia. Pystymme toimittamaan 99 prosenttia tilauksista samana päivänä”, lupaa Bodino.

Kaikkiaan 90 prosenttia Merlon tuotannosta menee vientiin. Suurin vientimaa on Ranska, joka vastaa 29 prosenttia. Seuraavina ovat Saksa (18 %), Englanti (13 %) ja muu Eurooppa (12 %). Euroopan ulkopuolelle menee 18 prosenttia valmistuvista koneista, mutta tämä osuus on koko ajan lievässä kasvussa.

Vielä kolme vuotta siten kotimarkkinoiden osuus oli lähes 30 prosenttia ja on nyt siis pudonnut kymmeneen prosenttiin.

Merlolla on on omat tytäryhtiöt Ranskassa, Saksassa, Espanjassa, Englannissa, Puolassa ja Australiassa. Jälleenmyyjiä on yli 600.

Viime vuoden Agritechnica-näyttelyssä Saksassa Merlon uusi Turbofarmer 40.7 hybridikurottaja voitti yhden kultamitaleista.

Kyseessä onkin maailman ensimmäinen hybridikurottaja. Voimanlähteenä kurottajassa on 30 kilowatin lithiumakkupakkauksen lisäksi 75 kilowatin tehoinen dieselmoottori eli paljon kokoluokan dieselmoottoria pienempitehoisempi.

Koneella voidaan työskennellä äänettömästi ja päästöttömästi täysin akkukäyttöisenä esimerkiksi sisätiloissa. Tällöin valmistaja lupaa kahden tunnin työskentelyajan. Toinen vaihtoehto on valita niin anottu Eco-alue, jolloin myös dieselin teho on osittain käytössä. Tällöin akkujen lataus kestää nelisen tuntia, minkä jälkeen akut voidaan ladata maasähköllä.

Merlon markkinointipäällikkö Mattia Bodino (vas.), Rotator Oy:n huoltopäällikkö Leo Tergujeff (MerloManne), Rotatorin myyntijohtaja Jorma Puhakka sekä Pernotras Oy:n toimitusjohtaja Mika Suomalainen ja kuljetuspäällikkö Sami Virtanen tutustuivat Merlon tehtaaseen keväällä.

Samalla potkaistiin MerloManne Euroopan turneelle Italiasta Suomeen.

Lue koko artikkeli tulevasta Konepörssistä 7/2014 (ilmestyy 12.6.)

Lue seuraavaksi