Uutiset

Työkoneet

Maxpo 2022 – Kuvia kuvien jälkeenkin


Artikkelin kuva: Vesa Koivunen


Maxposta on jo yli kuukausi aikaa, mutta tässä vielä hieman messujen antia:

RealMachinery Oy:n osastolle oli saatu tuoreeltaan alkuvuodesta markkinoille tuotu, 11 tonnin painoinen pyöräalustainen Doosan DX100W-7. Kokoluokka on uusi korealaisvalmistajan mallistossa. Uutuudessa on 1 350 kilogramman painoinen, uudelleen muotoiltu vastapaino. Se, täydennettynä taittopuomilla ja pitkällä kauhanvarrella antaa valmistajan mukaan markkinoiden parhaimpiin kuuluvan vakauden täydellä 7 820 millimetrin ulottuvuudella. Neljän metrin etäisyydellä voi nostaa 2 700 kilogramman taakan. Voimanlähteenä on neljäsylinterinen ja 75 kilowatin tehoinen Doosan D34 G2 -dieselmoottori ja päästöluokka on sanomattakin selvä eli Stage V. Päästöt minimoidaan DOC/DPF+SCR-järjestelmillä.

Wihuri Oy Tekninen Kauppa oli tuonut koeajettavaksi täyssähkökäyttöisen Bobcat E10e -minikaivukoneen. Se on varustettu huoltovapailla litiumioniakuilla. Kun niitä ladataan muutaman päivittäisen tauon aikana, niin luvattu työskentelyaika on jopa kahdeksan tuntia eli täysi työpäivä. Ulkoista pikalatausta käyttämällä saadaan valmistajan mukaan tunnissa ladattua 80 prosenttia akkujen kapasiteetista. Kone painaa 1 201 kilogrammaa ja akkujen kapasiteetti on 12,7 kilowattituntia. Alavaunu on levitettävä ja koneen leveys on näin välillä 710–1 100 millimetriä.

Täyssähköisyys valtaa alaa. Merlo eWorker 25.5-90 painaa 4 950 kilogrammaa ja sen alakerrassa on 960 ampeeritunnin lyijyakut. Valmistaja lupaa kertalatauksella kahdeksan tunnin työpäivän, joskaan ei jatkuvaa tauotonta käyttöä. 220 voltin latauksella vaaditaan yhdeksän tunnin rupeama johdon nokassa. Maksimi kapasiteetti on 2 500 kilogrammaa ja nostokorkeus 4,8 metriä. Merlot myy Rotator Oy.

Talhu Oy:n osaston paraatipaikalla komeili tela-alustainen henkilönostin Hyrax 27.12. Se on 2 750 kilogrammaa painava ja 360 asteen alueella operoiva malli. Työskentelykorkeus on 12,6 metriä ja sivuttaisulottuma kahdeksan metriä. Sallittu korikuorma on 270 kilogrammaa. Nostin on varustettu Kubotan dieselmoottorilla, mutta käyttö onnistuu myös kytkemällä kone sähköverkkoon. Tehtaalta on saatavilla myös litiumioniakuilla varustettu täyssähkökäyttöinen malli.

Green Master Oy:n uusi edustus on italialainen Venieri, joka palaa nyt muutaman vuoden tauon jälkeen Suomeen. Maxpossa esillä oli malli 4.63H. Se painaa työkunnossa 5 400 kilogrammaa ja se kykenee maksimissaan nostamaan 4 600 kilogramman taakan. Perusversion hydrostaattisen voimansiirron antama huippunopeus on 30, mutta saatavana on myös 40 kilometriä tunnissa kulkeva versio. Moottorina on Yanmarin 53 kilowatin tehoinen diesel.

Marakon Oy:n osaston Rock Rodeossa haettiin kovinta kivenrikkojaa. Päivittäin simulaattorissa parhaiten rammeroinut palkittiin. Kerrottakoon, että alemmassa kuvassa esiintyvä toimittaja ei sijoittunut kärkikaartiin.


Lue seuraavaksi