Uutiset

Työkoneet

Maxpo 2017: Rotator laajentaa Turkuun

Rotator Oy oli rakentanut Maxpoon osaston, joka esitteli kattavasti yrityksen kone- laite ja palvelutarjontaa. Toimitusjohtaja Thomas Åhman kertoi, että tämä kuluva vuosi on on ollut menestyksekäs, sillä markkinat ovat vetäneet hyvin. Samalla mies totesi tämän Maxpon olevan viimeisensä Rotatorin toimitusjohtajan pallilla.

Hallituksen jäseneksi mies sanoo kuitenkin vielä jäävänsä.

Henry Leino.

Parhaillaan Rotatorilla on olemassa laajenemissuunnitelmat Turun talousalueelle, missä sopimus Lännen Konepalvelu Oy:n kanssa päättyy. Lietoon Tuulissuon alueelle valmistuu ensi kesäksi Rotatorin oma liiketila. Noin 1000 neliömetrin kokoiseen rakennukseen tulee nykyaikaiset tilat konemyyntiä, varaosapalvelua, huoltoa ja korjausta sekä koulutusta varten. Konemyyjäksi länsirannikolle on palkattu pitkän linjan konekauppias Henry Leino, joka siirtyy Rotatorille Fintractor Oy:n palveluksesta.

Hitacheja Maxpossa näytillä oli tietenkin runsaasti. Myyntijohtaja Sami Laitilan mukaan varsinkin malli ZX300LC-6 on osoittautunut varsinaiseksi myyntimenestykseksi. Hän kertoo, että joka kolmas Suomessa myytävä 30 tonninen kaivukone on tänä vuonna ollut Hitachi ZX300LC-6. Suomenmaan kamaralla dumpperi Bell 30E on uusi tuttavuus. Mallia 40 on jo myyty useita.

JLG:ltä hybridi

Henkilönostimien ja nostureiden myyntijohtaja Vesa Valtonen teki tutuksi muun muassa JLG-tuotteita. JLG 1850SJP on maailman korkeimmalle nostava itsekulkeva henkilönostin. Koneen maksimi työskentelykorkeus on 58,5 ja sivu-ulottuma 24,4 metriä. Koneessa on hydraulisesti levitettävät akselit, joiden kavennus- ja levennysaika on noin minuutin. Maksimi kuorma on 450 kiloa. Koneen alustaa voidaan ajaa täydestä korkeudesta. Koneen kuuden metrin pituisen jibin avulla voidaan päästä kulmien yli tai katon päälle. Kone toimii jopa viiden asteen kaltevuuksilla.

JLG H340AJ

Hybriditekniikka on tulossa kovaa vauhtia myös henkilönostimiin. JLG:n ensimmäinen sarjatuotannossa oleva hybridi sijoittuu itsekulkevien puomikoneiden matalampaan päähän. JLG H340AJ:n maksimi työskentelykorkeus on 12 ja sivu-ulottuma 6 metriä. Koska kone toimii pääasiassa akkujen avulla, voidaan konetta käyttää sekä ulkona ja sisällä. Kone on nelivetoinen ja siinä on myöskin oskilloiva akseli.

Valtonen kertoi myös, että mobiilinostureiden markkinat ovat piristymässä maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi Tadano tuplaa Saksan tehtaan tuotantonsa kuluvana vuonna.

Maxpossa oli esittelyssä Tadanon uusi nosturimalli ATF 130G-5 EM 4, jonka hydraulipuomin pituus on 60 metriä. Maksimi koukkukorkeus on vastaavasti 95 metriä. Moottorina on Mercedes- Benz (Stage IV). Kone oli myyty Nostokonepalvelu Oy:lle.

Dino 230VT.

Dinolta uutta

Loimaalainen nostinvalmistaja Dinolift Oy laajentaa tuotesorttimenttiaan nyt pieniin autoalustaisiin nostureihin. Dino 230VT on 3,5 tonnin kapasiteetin omaava suorapuominen teleskooppinostin. Maksimi nostokorkeus on 23 metriä. Ensimmäinen Dino 230VT oli Maxpoon asennettu Mercedes Benz Sprinter 314CDI -alustalle, mutta Karin Nars Dinoliftiltä kertoi, että jatkossa nostinta tullaan asentamaan muihinkin merkkeihin.

Dino 280RXT.

”Tätä saa ajaa B-kortilla, mikä on ehdoton etu. Soveltuu siis erinomaisesti myös vuokrauskäyttöön”, lisää Nars.

Puomissa on kyetty käyttämään entistä ohuempaa terästä, mikä vähentää konstruktion painoa lujuuden kärsimättä. Teleskooppisylinteri on suojassa puomin sisällä.

Toinen uutuus oli parannettu versio itsekulkevasta Dino 280RXT-nostimesta. Korikuorma on kasvanut ja ulottuvuutta on tullut lisää. Nars muistutti vielä käynnissä olevasta, Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi julistetusta, My Dino-kuvakilpailusta. Kuvia ei enää voi lähettää, mutta omaa suosikkiaan voi käydä äänestämässä osoitteessa www.mydino.fi. Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan 10 kappaletta Dino-tuotepaketteja.

Trukki akkukäytöllä

Myyntijohtaja Juha Jaakola esitteli uudistunutta kolmipyöräistä Unicarriers TX18-sähkötrukkia ja kehaisi sen olevan testien mukaan energiatehokkain markkinoilla oleva kone. Sen kapasitetti on 1800 kiloa ja nostokorkeus 4750 millimetriä.

Unicarriers TX18-sähkötrukin akkupaketti toimii vastapainona alarungossa. Se voidaan ladata paikallaan tai myös vaihtaa pumppukärryn avulla. Painoa sillä on 1 000 kiloa ja parhaimmillaan voidaan päästä jopa kahden vuoron työaikaan samalla latauksella.

”Näkyvyys eteen on parantunut reilusti, sillä sylinterit ovat nyt pienemmät ja myös letkutukset rajoittavat näköalaa entistä vähemmän. Etupanelissa on nyt myös kaksi pientä ikkunaa, joden kautta on näkyvyys piikeille. Täyteen ladattu, vastapainonkin virkaa tekevä akkupaketti kestää maksimissaan kaksikin vuoroa. Lataus voidaan tehdä 1000 kiloa painava akkupaketti paikallaan tai vaihtaa vaikka pumppukärryn avulla toiseen. Latausaika on noin kahdeksan tuntia”, jatkaa Jaakola. ”Trukkien vuokrausbisnes on meillä myyntiä suurempaa. Tyypillisesti asiakas vuokraa trukin tai trukit 3-5 vuodeksi täydellä kunnossapitosopimuksella. Ajan umpeuduttua kalusto sitten vaihdetaan uuteen.”

”Ennen huolto- ja varaosapalveluiden hinnat oli meillä erikseen ja asiakkaalle se aiheutti välillä sekaannusta, Nyt hinnat ilmoitetaan yhdessä ja se on asiakkaalle selkeämpää”, kertoo varaosatoimintojen johtaja Mikael Leppänen.

Järkevästi kootulla varaosapaketilla lisätään koneen elinikää huomattavasti

”Esimerkiksi 20 000 tuntia ajettuun kaivukoneeseen hinnoitellaan vaikkapa 2 000 euron paketti, johon kuuluvat pumput, startti, laturi ja sylinterit. Koneen elinikää se voi kasvattaa 10 000 tuntia ja siitä aiheutuu kahden euron lisäkulu per tuntia. Vaihtokoneen hinnassa sijoitus tullee aikanaan takaisin”, maalailee Leppänen.

Myös huoltojohtaja Harri Heikkilällä oli kerrottavana mielenkiintoinen innovaatio. ConSite-järjestelmään voidaan nyt kytkeä öljysensorit.

”Kun perinteisesti koneesta otettu öljynäyte lähetetään laboratorioon, niin nyt homma helpottuu huomattavasti. Nyt öljyn lämpötilaa, viskositeettia ja tiheyttä mittaamaan voidaan nimittäin asentaa niin sanotut ”online” -anurit. Tieto lähtee niiltä kerran päivässä Hitachin servereille analysoitavaksi. Mikäli ongelmia ilmenee, tieto kulkeutuu diilerille eli täällä Suomessa meille. Tämän avulla havaitaan ongelmia ennen niiden syntymistä. Suomessa on nyt kahteen koneeseen nämä asennettu, joten vielä on liian aikaista kommentoida kokemuksia. Nyt tämä voidaan asentaa kaivukonemalleihin 210 ja 350, mutta jatkossa muihinkin malleihin”, lopettaa Heikkilä.

Öljynäytteen otto ja analysointi nopeutuvat, sillä nyt tiedot lähtevät servereille kerran päivässä osana ConSite-järjestelmää. Anturit keräävät tiedon muun muassa viskositeetista ja lämpötilasta.

Lue seuraavaksi