Uutiset

Työkoneet

Maxpo 2017: Marakon ja Rammer – Yhdessä jo 36 vuotta

Vuonna 1978 toimintansa aloittanut, hydraulisten iskuvasaroiden valmistaja Rammer täyttää ensi vuonna 40 vuotta. Lähes yhtä kauan, eli vuodesta 1981 lähtien, Rammerin Suomen edustajana on toiminut Marakon Oy, jonka toimitusjohtaja Tomi Veijalainen kertoi Maxpossa, että jo yli 3 000 Rammer-vasaraa on myyty Suomeen.

“Alussa keskityimme vain vasaroihin, mutta nykyään Rammer-tuotevalikoima on paljon laajempi. Filosofiamme on aina ollut tietysti myydä, mutta myös tarjota ammattitaitoista palvelua varaosien ja huollon osalta. Varastoimme nykyäänkin varaosia omiin tiloihimme runsaasti, vaikka tehdas on vieressä. Lähes 90 prosenttia kaikista toimittamistamme varaosista lähtee omasta varastostamme, ja nopeasti”, aloittaa Veijalainen.

Marakon toimittaa edelleen osia myös erittäin vanhoihinkin vasaroihin. Esimerkiksi suositun vasaramallin 52 valmistus loppui vuonna 1986, mutta varaosia siihen luvataan

Sandvik Mining and Constructionin myyntipäällikkö Jouni-Pekka Hiltunen (vas.) sekä Marakonin toimitusjohtaja Tomi Veijalainen kertovat, että Suomessakin käytettävien iskuvasaroiden koko kasvaa koko ajan. Rammer 9033 -vasara on malliston suurin ja nyt kaikki isot vasarat näyttävät ulkoapäin samalta. Se painaa seitsemän tonnia ja soveltuu peruskoneisiin haarukassa 60–120 tonnia. 9033 korvaa menestyksekkään mallin 7013, joita Suomessakin on käytössä viisi kappaletta.

Lahdesta edelleen löytyvän.

“Arvelisin, että noin 1 600–1 800 myymäämme vasaraa on edelleen aktiivisessa työkäytössä. Loppuja käytetään enemmän tai vähemmän tilapäisesti. Itse olemme romuttaneet vasta noin 100 vasaraa”, jatkaa Veijalainen. Varsin pitkäikäisestä hyödykkeestä on siis kysymys. Ja Marakonin arvostetulla huollolla on tietenkin ratkaiseva osa tässä asiassa. Käytössä onkin niin sanottu 24 tunnin huolto- ja varaosatakuu. Se tarkoittaa sitä, että jos asiakkaan laitetta ei saada kuntoon vuorokauden sisällä, niin töihin annetaan Marakonin varavasara.

Rammer 9033 aina 120 tonnisiin saakka

Malliston suurin iskuvasaramalli, varsin menestyksekäs Rammer 7013 siirtyy historiaan ja tilalle astuu uusi Rammer 9033. Siihen on tehty runsaasti tärkeitä muutoksia ja parannuksia. Monet niistä tuttuja jo pienemmistä vasaramalleista.

Seitsemän tonnia painava Rammer 9033 on tarkoitettu peruskoneisiin 60–120 tonnia. Pitkällä iskuasetuksella enimmäisiskutaajuus on 520 iskua minuutissa (aiemmin 450), ja suurin öljyvirtaus 460 litraa minuutissa (aiemmin 400). Ottoteho on 22 prosenttia suurempi kuin edeltäjässä 7013 eli nyt 138 kilowattia (185 hv) ja ennen 113 kilowattia (152 hv).

Rammer 9033 -mallin iskun pituus ja tyhjän iskun esto on helppo säätää eri käyttötarkoituksiin sopivaksi. Pitkällä iskuasetuksella iskutiheys on pienempi, mikä tuottaa paremman rikotustehon koville materiaaleille, esimerkiksi graniitille ja teräsbetoniperustuksille. Lyhyt iskuasetus tuottaa suuremman iskutiheyden, mikä sopii erityisesti pehmeämmille materiaaleille, kuten kalkkikivelle. Tyhjän iskun eston päälle/pois-säätimen avulla käyttäjä voi helposti säätää toimintatilan estämään tyhjät iskut.

Uudessa mallissa on erikoisteräksestä valmistetut Vidat-sidepultit. Ne parantavat Marakonin mukaan luotettavuutta ja pienentävät käyttökustannuksia.

Rammer 9033 -mallissa on valittavissa kolme käyttöikää pidentävää voiteluvaihtoehtoa: manuaalinen keskusvoitelu, peruskoneeseen asennettava Ramlube I -automaattivoitelu tai iskuvasaraan asennettavaan patruunaan perustuva Ramlube II, joka tuottaa automaattisesti optimaalisen tason ja suojaa siten laitetta kulumiselta sekä pidentää sen käyttöikää. Lisäksi uuden mallin varustukseen kuuluu Rammerin Ramdata II -huoltoilmaisin, jonka avulla käyttäjät ja huoltohenkilöstö voivat valvoa ja kirjata tärkeitä huolto- ja ylläpitotoimia sekä lyhentää käyttökatkoksiin kuluvaa aikaa. Rammerin järeä L-sarja kattaa neljällä erikokoisella vasaralla peruskoneet 26–120 tonnia.

Rammer-purkulaitteiden mallisto on sekin kokenut viimeaikoina perusteellisen muodonmuutoksen. Italialaiset VTN-purkulaitteet ovat nykyään myös vahva osa Marakonin tuotevalikoimaa.

1. Hyvin kulutusta kestävästä HB 400 -teräksestä valmistetut Rammer-teräsleikkurit (RSS-mallisto) on tarkoitettu 2–60 tonnin peruskoneisiin. Niin näissä kuin Rammerin leikkurimurskaimissa on muun muassa suojattu hydraulinen pyöritys, lämpökäsitellyt saranatapit ja holkit sekä hydrauliikkasylinterit ilman hitsaussaumoja. Leukojen uusi muotoilu helpottaa materiaalin putoamista ja lisää näin tehoa. Kaikkien laitteiden leikkausterissä on neljä käyttökelpoista särmää, jotka voi kääntää esiin. Kärjet on vaihdettavissa ilman hitsausta. Myös leikkurimurskaimien RCC-perheestä on saatavilla mallit 3–130 tonnin peruskoneisiin.

2. RPV-sarjan pyörivät pulveroijat on tarkoitettu 10–45 tonnin peruskoneisiin ja nekin on valmistettu HB 400 -teräksestä. Holkit ja saranatapit myös pulveroijissa on lämpökäsitelty. Malliston leuat on muotoiltu siten, että materiaalin poistuminen on jouhevaa, mikä estää tukkeutumia, vähentää huoltotarvetta ja lisää tuottavuutta. Leikkuuterät ja muut kulutusosat ovat vaihtokelpoisia. Pulttikiinnityksen lisäksi terissä on ohjainnastat kestävyyden parantamiseksi. Kiinteitä pulveroijia ilman pyöritystä on saatavilla 1,5–45 tonnin peruskoneisiin. Niissä on kaikki edellä mainitut ominaisuudet, mutta pyöritys puuttuu.

1. Marakon edustaa myös italialaisia VTN Europen purkutyölaitteita. Kaikki HP-sarjan betonileikkurit on nyt varustettu niin sanotulla ”powerboosterilla”, joka antaa sen viimeisen voimapiikin tarvittaessa. Sitä tarvitaan, sillä kolmijäseninen mallisto on tarkoitettu pieniin peruskoneisiin painoluokissa 2–13 tonnia. Laitteen sylinterin paine on rajoitettu 500 baariin, millä saadaan maksimiteho. Koska powerbooster kykenee jopa viisinkertaistamaan paineen, saadaan maksimissaan 120 baarin paineen tuottavasta peruskoneestakin vielä käyttöön tuo 500 baaria. Rakenne on Hardoxia. Sylinterit on suojattu hyvin ja vakiona on 360-asteen pyöritys.

2. Myös 360 astetta pyörivä VTN CK -leikkurimallisto on uusittu. Se käsittää viisi mallia 7–50 tonnin kaivukoneisiin. Yhteen runkoon voidaan kiinnittää käyttökohteen mukaan kahdeksan erilaista leukamallia betonia, metallia, puuta ym. varten. Vaihtoon menee tehtaan edustajan mukaan viitisen minuuttia ja sen luvataan olevan helppo tehdä työmaaolosuhteissa. Laitteiden paino on pyritty pitämään mahdollisimman alhaisena.

Lue seuraavaksi