Uutiset

Työkoneet

Maxpo 2015: Volvolta uusia E-sarjalaisia

Jo Mansen Mörinöillä keväällä nähtiin ensimmäinen Stage IV-päästöluokkaan päivitetty tela-alustainen EC220E (21-26 t). Maxpossa E-kirjaimella varustettuja malleja oli esillä lisää. Nyt tähän vaiheeseen on päivitetty myös mallit EC250E (25 t/159 kW) ja EC300E (34 t/179 kW).

Molemmissa on voimanlähteenä kuusisylinterinen Volvo D8J.

Volvon päästöjen rajaamisessa nelosvaiheeseen on käytössä sekä partikkelisuodatin että AdBlue-nesteen vaativa SCR. Koneiden peltien alle molemmat komponentit eli partikkelisuodatin sekä katalysaattori on sijoitettu tiiviisti samaan yksikköön. Polttoainesäiliön koko on molemmissa malleissa 470 ja AdBlue-säiliön 53 litraa.

Ennalta valittavia työalueita E-sarjalaisissa on neljä: F (hieno), G (yleinen) H(heavy) ja P (maksimi voima). Uusi ECO-tila optimoi hydraulijärjestelmää ja vähentää valmistajan mukaan virtaus- ja painehäviöitä kuitenkaan kaivutehoon vaikuttamatta. ECO-tila säästää Volvon mukaan myös polttoainetta. ECO-tila on aina käynnistettäessä päällä, mutta voidaan kytkeä myös pois päältä. Automaattinen tyhjäkäynnille pudotus on aktiivinen kaikissa työtiloissa. Aika voidaan säätää välille 3-20 sekuntia.

Kaikissa E-perheen koneissa on uusi kahdeksan tuuman LCD-näyttö. Sitä ohjataan oikean kaivuvivun vieressä olevalla ”kauko-ohjaimella”, jossa on muun muassa nuolinäppäimet navigointiin. Kuljettajan ei siis tarvitse kumartua eteenpäin ylettääkseen näytölle.

Kaivuvivun painonappiin voidaan ohjelmoida joko tuulilasin pyyhkäisytoiminto, radion mykistys tai hetkellinen maksimi voima. Bluetooth- yhteys ja hands-free toiminnot ovat koneissa vakiona.

Näytöstä voidaan ottaa esille myös keskimääräinen ja hetkellinen polttoaineen kulutuslukema. Järjestelmään voidaan edelleen ohjelmoida valmiiksi 20 eri työlaitteen tarvitsema virtaus ja paine.

Lisävarusteena koneisiin tarjotaan ilmakompressoria, joka on kätevä apu esimerkiksi ohjaamoa puhdistettaessa.

Pyöräalustaisista esiteltiin uusi malli EW180E (20 t/129 kW). Moottorina on niin ikään kuusisylinterinen Volvo D6J. Stage IV-päästörajat alitetaan samalla pakokaasujen jälkikäsittelysysteemillä kuin tela-alustaisissa. Polttoainesäiliön koko on 295 ja AdBlue-säiliön 25 litraa. Myös pyöräalustaisen hydrauliikassa on äsken mainittu ECO-tila. Ohjaamossa ja uudessa näytössä on samat ominaisuudet kuin tela-alustaisissa.

Pyöräalustaisissa on lisäksi  kolmen kameran järjestelmä, joka tarjoaa näytölle lintuperspektiivistä kuvan koneesta ja ympäristöstä.

Tehdasasenteisena on nyt tehokkaat LED-valot sekä vetopiste peräkärrylle. Alavaunussa on nyt ulosvedettävä työkalulaatikko. Ohjaamo on suojattavissa jo tehtaalla asiakkaan toivomusten mukaisesti. Saatavana on verkko etulasin suojaksi, turvaritilä katolle sekä suojakaari ohjaamon yli.

Puomissa on vakiona jousitus, joka tasaa siirtoajoa.

Tuentaan saa tuttuun tapaan eri puskulevy-/tukijalkayhdistelmiä. Kaivujarru on automaattinen. Maksimi siirtonopeus on 35 kilometriä tunnissa.

Puomivaihtoehtoja on kaksi: mono- tai kaksiosainen puomi.

Suuria pyöräkuormaajia on jo nähty aiemminkin Stage IV-vaiheeseen päivitettynä ja nyt vuorossa ovat keskikokoiset L60H (12 t/123 kW), kuvan L70H (13 t/127 kW) ja L90H (15t/137 kW). Työpaino suluissa on trukkihaarukoilla esitteestä.

Ensimmäistä kertaa nämä koneet olivat esillä kevään Intermat-näyttelyssä. Moottori on sama kuin edellä mainitussa pyöräalustaisessa kaivukoneessa EW180E. Eli kuusimukinen D6J. AdBlue-säiliiön sopii kerralla 20 litraa ureaa ja polttoainesäiliöön 222 litraa menovettä.

Voimansiirrto on nelipykäläinen Powershift momentinmuuntimella. Vaihtaminen tapahtuu täysin automaattisesti. Huippunopeus on 44 kilometriä tunnissa.

TP-aisasto yhdistää yhdensuuntais-ja Z-aisastojen parhaat puolet.

Uusi piirre on niin sanottu ECO-kaasupoljin. Kun kuljettaja ylittää taloudelliset moottorikierrokset, nousee vastus polkimessa. Kuljettaja tietää, että edelleen moottorikierosten nostaminen lisää kulutusta.Jos täydet moottorikierrokset kuitenkin tarvitaan, lisäpainallus ohittaa tämän vaiheen.

Uusia pyöräkuormaajia oavt myös kompaktit mallit L30G-L35G (5,5-6,25 t), jotka saavat tehonsa Volvon nelisylinterisestä D3.3D –dieselmoottorista (55,4 kW). Tämän tehoisissa koneissa mennään maksimissaan Stage IIIB-vaiheeseen ja sen päästörajat alitetaan ilman AdBlue-nestettä eli pakokaasujen takaisinkierrätyksen ja partikkelisuodattimen avulla.

Volvon osastolla esiteltiin myös uusia Volvo-kauhoja sekä jälkimarkkinoinnin palveluja. Volvon huoltosopimuksiin on nyt lisätty kahden vuoden tehdastakuun päälle vielä vuosi lisätakuuta voimansiirrolle. Tämä saatavana konemalleihin: L60-L350, EC140-EC210, EW140-EW210 ja A25-A40. Täystakuu on kaksi vuotta tai 4000 tuntia. Voimansiirron takuu on kolme vuotta tai 6000 tuntia.

”Lähes koko Volvo-mallisto on uusiutunut sitten viime Maxpon. Tätä vauhtia on kiihdyttänyt erityisesti moottoriteknologian kasvaneet vaatimukset päästöjen osalta”, tiivisti Volvo CE Finlandin toimitusjohtaja Hannu Hietikko Volvon messuosaston antia.

Volvon osastolla Maxpossa nähtiin useita myytyjä koneita, kuten oheinen Rudukselle matkaava pyöräkuormaaja.

Lue seuraavaksi