Uutiset

Työkoneet

Maxpo 2015: Lisätehoa pulveroijaan

Hansa Machines laajentaa ja päivittää tuotevalikoimiaan aktiivisesti ja yleensä messuilla toimitusjohtaja Tero Tommilalla on lehdistölle asiaa. Ja niin tälläkin kertaa. Yritys palvelee laajalla sorttimentilla erityisesti purku-urakoitsijoita.

Ensi kertaa esillä olivat purkutyömaille tarkoitetut LGR-magneetit, joita on saatavana hydrauli- ja sähkökäyttöisenä. Kokoluokkia on useita. Kuvan hydraulinen versio (HMG 1300) on tarkoitettu peruskoneeseen painoluokassa 26-32 tonnia. Se ottaa öljynsä peruskoneen hydrauliikasta. Sähköinen mallisto (EMG) tarvitsee generaattorin peruskoneeseen. Pieniin peruskoneisiin on olemassa akkukäyttöiset mallit (BMG 12 ja 24 v)  ja repimiseen soveltuvat kaksipuolisilla hampailla varustetut mallit ovat myös tämän italialaisvalmistajan valikoimissa. Tutustu maahantuojan sivuilla eri malleihin.

Trevi Bennen keskikokoisiin pulveroijiin on saatavana niin sanottu buusteri, joka on asennettu voimanlähteeksi rungon sisälle. Se kasvattaa leukojen voimaa parisenmymmentä prosenttia, mutta mikä parasta: leukojen nopeus nousee jopa 40 prosenttia.

”Se tietää aika paljon enemmän murskattua betonia päivässä, jos työsaavutus kasvaa 30 prosenttia. Buusterin ansiosta voidaan käyttää pienempää ja huokeampaa pulveroijaa kuin ilman sitä. Tarvittava öljyvirtaus on pienempi ja polttoaineen kulutuskin vähenee. Ja tietysti lämmön kehittyminen on vähäisempää. Buusterilla varustettu malli lisää pulveroijan hintaa noin 10000 euroa, mutta haukkuu hintansa äkkiä takaisin”, lupaa Tommila.

Maahantuojan Trevi Benne mallisto.

Darda-purkusaksi MC 200 on uutuus. Se on kehitetty erityisesti kaapelien ja profiiliputkien leikkaamiseen. Peruskoneeksi käy minikaivukone tai purkurobotti. Tyypillinen kohde purkusakselle on esimerkiksi ydinvoimalan purkutyömaa, missä kaapeleita ja putkia on runsaasti.

Purkusaksi painaa 120 kiloa ja soveltuvan peruskoneen paino on 1200-2800 kiloa. Leuan avautuma on 200 milliemtriä ja se kykenee leikkaamaan pyöreää putkea aina 150 millimetriin saakka, lattarautaa kooltaan 80 x 8 millimetriä. I-palkki katkeaa aina kokoon 120 x 64 x 6,3 millimetriä. Suurin katkaisuvoima on 50 tonnia.

Valmistajan kotisivut tästä.

On olemassa rakennus- ja saneerauskohteita, missä räjäyttäminen ei tule kysymykseenkään. Siinä kohtaa apuun tulee toinen Dardan uutuus eli kaivukoneeseen kytkettävä C20-halkaisusylinteri. Maahantuojan sivuilla olevassa mallistossa on runsaasti myös käsikäyttöisiä malleja.

Kiveen porataan ensin reikä, johon isketään kiilaterä kiven halkaisemiseksi. Menetelmän etuina on hiljaisuus, pölyämättömyys ja tärinättömyys. C20 0n malliston järein ja se vaatii reiän, joka on halkaisijaltaan 64-65 millimetriä. Vaadittava peruskoneelta saatava paine on 100 baria ja virtaus vähintään 100 litraa minuutissa. Laite painaa 240 kiloa.

Italialainen Messersi valmistaa minikaivukoneiden lisäksi tela-alustaisia minidumppereita paitsi omalla nimellään myös esimerkiksi Wacker Neusonille ja Gehlille.

Mallistossa on niin dieselmoottori- kuin sähkökäyttöisiä malleja.Kuvan malli TCH R800 D (dieselmoottori Kubota 13 kW) kykenee viemään 800 kilon kuorman ja koneen tyhjäpaino on 700 kiloa. Voimansiirto on hydrostaattinen ja maksimi nopeus on neljä kilometria tunnissa.

Lue seuraavaksi