Uutiset

Työkoneet

Maxpo 2015: Komatsu ja Stage IV

Viime keväänä Intermat-näyttelyssä nähtiin ensimmäinen 11-sarjan Komatsu-kaivukone mallimerkinnältään PC360LC (37 t/202 kW). Nyt Suomessa oli näytillä ensi kertaa uutta sarjaa edustava kuvan PC240LC-11 (26 t/141 kW).

Muita päästörajoiltaan IV-vaiheeseen päivitettyjä malleja ovat PC210LC-11 (23 t/123 kW), PC290LC/NLC-11 (31 t/159 kW), PC360LC-11 (37 t /202 kW)ja PC490LC-11 (49 t/270 kW).

Komatsu päivittyy Stage IV-vaiheeseen pakokaasujen takaisinkierrätyksen (EGR), partikkelisuodattimen (DPF)  ja sen lisäksi SCR-tekniikan (AdBlue) avulla.  Ensin kuusisylinteriset mallit eli järeämmän pään kaivukoneet. Nelisylinteriset ovat Stage IIIB-vaiheessa. Valmistajalla on varastossa edelleen Stage IIIB-moottoreita, jotka käytetään tietenkin ensin pois.

”Kumpaakin moottorivaihetta on saatavana rinnan. Nyt mennään siirtymävaihetta, jonka aikana konemalleja päivitetään yksi toisensa perään. Tarkkaa aikataulua päivityksille on vaikea sanoa”, kertoo myyntijohtaja Jari Salomäki Suomen Rakennuskone Oy:stä.

”Ymmärrettävää on, että asiakkaat aristelevat uusia komponentteja peltien alla, mutta tekniikka on hyvin testattua jo kuorma-autopuolella. AdBlue on jo henkilöautoihinkin tulossa yhä vahvemmin. Tosin taitaa olla niin, että kun kiinalaiset käynnistävät maanantaiaamuna moponsa yhtaikaa, niin siitä syntyy enemmän saasteita kun koko Euroopan konekannasta”, pohtii Salomäki. Suomen Rakennuskone on panostanut jälkimarkkinointiin rajusti viimeisten vuosien aikana. Komatsu Care oli näyttävästi esillä Maxponkin osastolla.

”Olemme viimeiset kaksi kolme vuotta kehittäneet kiivaassa tahdissa asiakkaalle tärkeitä jälkimarkkinoinnin palveluita. Takaamme nykyään varaosat 95 prosentin varmuudella seuraavaksi päiväksi asiakkalle. Huoltoon on on palkattu lisää ihmisiä ja takuupalveluja on viety eteenpäin niitäkin.”

”Komatsu Care ohjelmaan Stage IIIB-koneille sisältyy määräaikaishuollot 2000 tuntiin (tai 3 vuotta) veloituksetta. Siihen kuuluvat muun muassa työ, öljyt ja suodattimet. Asiakas maksaa vain asentajan matkakulut. Olemme IIIB-koneissa laajentaneet myös takuun viiteen vuoteen tai 9000 tuntiin pakokaasujen jälkikäsittelylaitteiden osalta.

Tähän kuuluu kaksi ilmaista partikkelisuodatinta vaihtoineen. Sama takuu pätee myös uuteen AdBlue-tekniikkaan. Ja lisäksi tähän takuuseen sisältyy myös ilmainen AdBlue säiliön tarkistus ja puhdistus”, valistaa Salomäki lopuksi.

”Jälkimarkkinointia Pohjois-Suomeen tulee vahvistamaan ensi vuonna Ouluun avautuva uusi jälkimarkkinointikeskus. Näemme Pohjois-Suomessa olevan vireillä useita merkittäviä hankkeita, joten haluamme olla lähellä asiakkaita, nykyisiä ja tulevia. Myös kaivosalan painopiste on pohjoisessa. Vaikka metallien hinnat ovat nyt alhaalla, tulevat ne taas varmasti nousemaan tulevaisuudessa. Tällöin kaivosalastakin tulee taas kannattavampaa. 1500 neliömetrin rakennus on Oulussa parhaillaan työn alla”, valaisee toimitusjohtaja Kari Kokkonen.

Valokuvassa ( PC240LC-11) edessä oleva ”pönttö” on tuttu partikkelisuodatin (KDPF).  Siitä pakokaasut kulkeutuvat SCR-katalysaattorin (partikkelisuodattimen takana) kautta äänenvaimentimeen ja taivaalle. Komatsun moottorissa on myös muuttuvatilavuuksinen turboahdin (KVGT) . Pakokaasujen takaisinkierrätys (EGR) on myös käytössä pitkässä pakokaasujen puhdistusketjussa.

Komatsu Stage IV -vaiheen tekniikkaa. Katso video.

Nordkalk Oy Ab ja Suomen Rakennuskone Oy  ovat sopineet kuuden Komatsun kaupasta. Siihen kuuluu kaksi PC800-8/LC-8 (85 t/379 kW) kaivukonetta sekä neljä kuvan HD605-7 –kiviautoa. Kapasiteetti on 63 tonnia ja moottoriteho 552 kilowattia. Kaikki ovat menossa Lappeenrannan kaivokseen.

Lue seuraavaksi