Uutiset

Työkoneet

Mawson selvisi oikeudessa sakoilla

Mawson Resources

Mawson Resources Limited kertoo sille on ilmoitetun, että lähes kolme vuotta kestäneen poliisitutkinta- ja oikeusprosessin jälkeen Kemi-Tornion käräjäoikeus on julkistanut tuomionsa yhtiötä koskevassa asiassa.

Tuomiossa todetaan, että yhtiö ja sen työntekijät eivät ole syyllistyneet jutun perussyyhyn eli uhanalaisten kasvien tuhoamiseen tai turmelemiseen malminetsinnän yhteydessä, ja eivät siltä osin myöskään ole syyllistyneet luonnonsuojelurikokseen. Kaikki asiaan liittyvät vahingonkorvausvaateet hylättiin.

Oikeus kuitenkin katsoi, että yhtiön vuosina 2010–2011 luonnonsuojelualueille kohdistuneiden malminetsintätöiden yhteydessä käsin kaivamat tutkimuskuopat ovat aiheuttaneet luonnonvaurioita niin, että ne ovat vakavasti heikentäneet luonnonarvoja sekä yksittäistapauksissa myös hävittäneet ja turmelleet niitä. Oikeuden mukaan teko täyttää luonnonsuojelurikoksen tunnusmerkit ja se tuomitsi yhtiön kahdelle työntekijälle 5 320 ja 6 930 euron sakot sekä yhtiölle 5 000 euron yhteisösakon. Lisäksi Mawson ja sen työntekijät joutuvat yhdessä korvaamaan valtiolle todistelukuluja 748 euroa.

“Olemme saaneet tietoomme oikeuden päätöksen ja tutustumme nyt siihen. Yhtiö tiedottaa myöhemmin suhtautumisestaan käräjäoikeuden päätökseen. Kokonaisuudessaan tapaus on ollut valitettava ja vahingoittanut yhtiömme mainetta sekä hidastanut työtämme. Onneksi paikallinen yhteisö ja yhteistyökumppanimme ovat olleet tukenamme tietoisina siitä, että toimimme alan parhaita käytäntöjä noudattaen”, kertoo Mawsonin toimitusjohtaja Michael Hudson.

Metsähallituksen luontopalveluiden ei katsottu olevan tapauksessa asianomistaja, joten sillä ei ole oikeutta vaatia seuraamuksia Mawsonille tai sen työntekijöille. Myös Metsähallituksen vaatimukset oikeudenkäyntikulujen korvaamiseksi hylättiin ja sen vahingonkorvausvaatimukset hylättiin ennenaikaisina.

”Mawson on jo aloittanut Metsähallituksen kanssa keskustelut kyseessä olevien alueiden suunnitellusta ennallistamisesta ja suunnitelmien hiominen jatkuu tulevana vuonna hyvässä yhteistyössä ja yhteisymmärryksessä kaikkien sidosryhmien kanssa”, Hudson toteaa.

Mawson Resources Ltd. on malminetsintäyhtiö, jonka merkittävin tutkimushanke on Rompaksen kultaesiintymä Ylitorniolla ja Rovaniemellä. Yritys on listattu Toronton pörssiin, ja se suunnittelee sivulistautumista Helsinkiin. Mawson Resources toimii Suomessa ja Ruotsissa tytäryhtiöidensä Mawson Oy:n ja Mawson AB:n kautta.

Lue seuraavaksi