Uutiset

Työkoneet

MaskinExpo 2012 – konemessut entisellä golfkentällä

MaskinExpon kotisivut tästä.

Messujärjestäjien ostama, vanha Skepptunan golfkenttä lähellä Arlandan lentokenttää toimi erinomaisena näyttelypaikkana hyvän säänkin ansiosta. Pehmeille nurmikkopohjille ajetut koneet pystyivät kuivassa hellesäässä pinnalla. Rankkasateella tilanne olisi saattanut olla toisenlainen.

Messujärjestävät joutuvat varmasti vahvistamaan alueen pohjia jatkossa. Monelta kohtaa vanhat viheriöt kärsivät jo nyt varmasti korvaamatonta tuhoa. Toisaalta raskaimman kaluston edustajia oli sijoitettu viisaasti alueen vahvimpiin kohtiin.

Messualue sinänsä on pitkä ja kapea eli käveltävää riitti. Kaikilla osastoilla vierailu tuotti kävelymittariin kuuleman mukaan ainakin 6-7 kilometriä. Jotkut puhuivat yli 10 kilometrin päivämatkasta.

Näytteilleasettajia alueelta löytyi kaikkiaan 545 ja messuvieraita kolmen päivän aikana vieraili alueella järjestäjien mukaan yhteensä 26475. Perjantai oli ruuhkaisin päivä, yli 11000 ihmistä käveli messuportista sisään.

Kritiikkiä tuli kulkuyhteyksistä. Paikalle johtavat väylät ovat kapeita ja mutkittelevia kyläteitä, eikä ruuhkilta vältytty. Koska moottoritietä ei varmastikaan paikalle lähiaikoina saada, joutuvat järjestäjät miettimään, miten liikenne saadaan sujumaan mutkattomammin tulevina vuosina.

Kaikki Ruotsin merkittävimmät valmistajat ja maahantuojat olivat paikalla, joten messuvieraille tarjottiin runsas kattaus koneita ja lisälaitteita.

Suomen kannalta mielenkiintoisia uutuuksia olivat mm. Lännen uudet kaivurikuormainmallit (esillä FinnMetkossa 30.8.-1.9.) sekä Wille 255-taajamatraktori Näihinkin siis palaamme seuraavassa Konepörssissä lomien jälkeen.

Engconilta uuden sukupolven pyörittäjä

Engcon esitteli osastollaan ensimmäistä uuden sukupolven kauhanpyörittäjää tyyppimerkinnältään EC226, joka on tarkoitettu 18-26 tonnin painoisille kaivukoneille. Se korvaa hiljalleen tuotannossa vanhan mallin EC20.

”Uuden sukupolven tuotteet perustuvat täysin uuteen periaatteeseen. Ennen kaikkea niihin voidaan sisällyttää nykyaikainen tiedonsiirtotekniikka. Noin vuoden mittaisessa kehitystyössä on painopisteessä ollut hyvä huollettavuus, kallistuskulmat ja kulutuskestävyys. Uusi sukupolvi on kehitetty asiakkaiden näkemysten ja toivomusten mukaisesti nykyisestä sukupolvesta”, sanoo sunnittelupäällikkö Johan Johansson.

”Uutuudessa on muun muassa valmius nykyaikaisen koneenohjauksen antureille ja sisään valetut voitelukanavat ja voitelukohdat ovat yhteydessä voitelukeskukseen. Näin keskusvoitelun asennus on helppoa ja nopeaa”, jatkaa Johansson.

Nyt kallistuskulma on vanhan 40 asteen sijaan 45 astetta. Holkkien mitoitusta on kasvatettu reilusti käyttöiän pidentämiseksi. Lisäksi hydraulimoottori on siirretty  vasemmalle puolelle  kuljettajan näkyväisyyden parantamiseksi.

”Lisäksi monet uuden sarjan mallit ovat suunniteltu Engconin uudelle, suuren virtauksen pyörivälle liittimelle, joka varmistaa 150 litran virtauksen minuutissa lisätoiminnolle. Lisäksi olemme kehittäneet täysin uuden ja kevytkäyttöisen venttiilityypin, joka seuraa paremmin liikkeitä ja vähentää polttoaineenkulutusta”, lopettaa Johansson.

Uuden EC226-esisarjan toimitukset on jo käynnistetty. Seuraava uuden sukupolven, samaa tekniikkaa sisältävä malli, tulee olemaan EC218. Se soveltuu 12-18 tonnin peruskoneisiin.

Pohjolaan tarkoitettu

Veekmas Oy ja sen ruotsalainen tytäryhtiö Veekmas Svenska AB esittelivät uutta FG 2428-tiehöylämallia , joka on paitsi uudelleen muotoiltu myös helpompi huoltaa kuin edeltäjänsä FG 2327 S.

Uuteen muotoiluun kuuluvat mm. uudelleen suunniteltu ja muotoiltu moottoripeitto ja uusi väritys. Ohjaamon alla olevien komponenttien käsiksi pääsyä on huollon kannalta helpotettu ja valotehoa on kasvatettu. Kytkinpaneli on sekin uusi.

Vaihteisto on sijoitettu aivan koneen taakse. Sen ansiosta on koneen ohjaamon melutasoa kyetty laskemaan. Valmistaja ilmoittaa sen olevan vain 66 desibeliä. Myös painojakauma tulee valmistajan mukaan näin optimiksi ja taakse sijoittaminen parantaa edelleen koneen huolto-ominaisuuksia.

Tehoa puunkäsittelyyn

Cat diilerinä Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Hollannissa toimiva Pon Equipment esitteli MaskinExpon osastollaan uutta puutavaran käsittelyyn tarkoitettua Cat DLH100K-pyöräkuormaajaa. Kone on Caterpillarin ja hydraulisia työlaitteita sekä muita erikoisratkaisuja valmistavan Demlonen yhteistyön tulos. Peruskoneena on Caterpillar 980K. Demlone on rakentanut siihen nostoaisat, kouran sekä elektorhydraulisen hallinnan.  Myös koko konstruktion kokoonpano on Demlonen käsialaa.

Pyöräkuormaajan vaihteisto on kehitetty raskaisiin töihin ja sen avulla raskaita taakkoja voidaan siirtää täydellä siirtonopeudella. Etupään geometria sallii puutavaran käsittelyn viiden metrin pituuteen asti. Koko kuormaaja on tehty Weldox 700-teräksestä.

Kuormaajaosaan saa liitettyä keskusvoitelujärjestelmän ja niin ikään lisävarusteena myös kameran tarjoamaan lähikuvaa kourasta. Kourakokoja on valittavina kolme; 3.2, 3.5 ja 4.0 kuutiometriä.

Demlone valmistaa Caterpillarille myös mm. purkukoneiden puomeja liitettäväksi kaivukoneisiin.

Lue seuraavaksi