Uutiset

Työkoneet

Mansen Mörinät: Rotator laajalla skaalalla

Rotator oy:n Pirkkalan toimipisteessä oli esillä runsaasti koneita ja laitteita maailman johtavilta konevalmistajilta. Pihamaalta löytyi mielenkiintoisia uutuuksia kuten Hitachi ZX135USL-6 metsämallin kaivukone, Avidbots-siivousrobotit, Dino 230VT -autoalustainen henkilönostin, Merlinum-sähkötrukit sekä Metso LT200HP- kartiomurskain.

Mukana oli talon omien edustusten lisäksi noin 30 yhteistyökumppania, jotka esittelevät tuotteitaan ja palveluitaan Rotatorin ulko- ja sisätiloissa. Jälkipalvelut tarjosivat Mörinäpäivien ajan ohittamattomia varaosa- ja huoltotarjouksia. Perinteinen rompetori oli myös täynnä mielenkiintoista ostettavaa.

Hitachi-kaluston järeää osastoa edusti Hitachi Zaxis 890LCH-6, jonka työpaino on noin 87 tonnia.

Toimitusjohtaja Jari Valtasen mukaan myös Rotatorin liikevaihto kasvoi viime vuonna.

”Nyt alkanut vuosi on lähtenyt liikkeelle vielä viime vuotta vauhdikkaammin. Metson kanssa viime vuoden syyskuussa solmittu sopimus pienten Lokotrack- murskaus- ja –

Ruotsissa valmistettavat Merlinum-trukit saavat käyttövoimansa litiumioniakuista. Kyseessä on Rotatorin uusi edustus. Trukkeja on saatavilla 6–11 tonnin nostokapasiteeteilla.

seulontalaitosten myynnistä Suomessa on polkaistu hyvin käyntiin. Laajentuminen siihen suuntaan on otettu asiakaskunnassa hyvin vastaan”, kertoo Valtanen.

Hitachin myyntiorganisaatioon on Rotatorilla tehty joitain muutoksia. Kaivosliiketoiminnan johtaja Sami Laitila vastaa nyt siis kaivossektorista ja isoista koneista. Myyntijohtaja Markku Lappalainen on maanrakennuspuolen johdossa.

”Kokonaispalveluille on nyt kysyntää. Enää ei tehdä pelkkiä konekauppoja, vaan huoltosopimukset ym. jälkipalvelut ovat yleistyneet huomattavasti. Kun vuonna 2014 puolet maarakennuskoneista myytiin huoltosopimuksilla, niin viime vuonna jo 70 prosenttia asiakkaista valitsi huoltosopimuksen konekaupan yhteydessä”, totesi myynti-insinööri Iiro Haataja.

Uutuusedustus on ruotsalainen akkukäyttöisiin trukkeihin erikoistunut Merlinum. Se valmistaa trukkeja nostokapasiteeteilla 6-11 tonnia. Rotatorin toinen trukkiedustus Unicarriers ei valmista näin isoja akkukäyttöisiä trukkeja, joten Merlinum istuu hyvin repertuaariin.

Lopuksi Ari Lepistö Rotarentiltä kertoi, että vuokrausbisneksen kasvu jatkuu. Vuokralla oleva maa- ja tienrakennuskalusto on jo kentällä ulkona ja koko vuoden varauskalenteri näyttää melko täydeltä.

Myyntipäällikkö Janne Salomäki varsin harvinaislaatuisen rivin edessä. Takana näkyvän kuuden Bomag-jyrän lisäksi myytynä oli vielä kaksi lisää. Malleja BW213 niistä on kuusi ja kaksi on mallia BW177. Jannen mukaan Bomagin kehittämä Variocontrol-järjestelmä takaa homogeenisen tiivistystuloksen. Sen avulla saavutetaan hallittu ja suunnattu valssin isku maaperään. Amplitudi ja iskun suunta muuttuvat maaperän kantavuuden mukaan.

Kuvan Lokotrack LT200HP sai maailmanensi-iltansa Baumassa, mutta tietysti sitä ennen se esiteltiin Mansen Mörinöillä. Valmistajan mukaan uudistetun LT200HP:n polttoaineenkulutus on vähintään 15 prosenttia pienempi kuin hydraulikäyttöisen murskauslaitoksen, koska siinä on toteutettu suoraveto suoraan vaihteistosta. LT200HP on myös ensimmäinen Stage V -päästömääräysten mukainen Lokotrack. Molemmissa malleissa on käytössä Nordberg® HP200™, joka on markkinoiden suosituimpia kartiomurskainmalleja. Toimitukseen kuuluu myös käyttäjäystävällinen, älykkääksikin mainittu Metso IC™ -automaatiojärjestelmä. Sillä saadaan valmistajan mukaan lisää tarkkuutta ja yhdenmukaisuutta murskaustoimintoihin sekä varmistetaan jatkuvasti hyvä murskeen laatu. Moottorina on Cat ja teholukema on 310 kilowattia. Laite painaa varustuksesta riippuen 32–38 tonnia.

Rompetorin laatikoiden ympärillä kävi kova kuhina. Monenlaista muutakin tarjousta oli tartuttavana.

Lue seuraavaksi