Uutiset

Työkoneet

Mansen Mörinät 2018: Rotatorilla komentajan vaihdos

Rotator Oy:tä menestyksekkäästi pitkään luotsannut toimitusjohtaja Thomas Åhman (vas.) on siirtynyt eläkepäiviä viettämään. Hänen seuraajansa Jari Valtanen ja talousjohtaja Tommi Latva lahjoittivat Mörinöillä innokkaalle motoristille hienon, asianmukaisin logoin ja valokuvin koristellun kypärän.

Uusin täydennys Hitachi-pyöräkuormaajaperheeseen on noin 12,5 tonnin painoluokkaan sijoittuva ZW150PL-6. Kutossarja alkaa näin olla täydennetty valmiiksi. Cumminsin neljäsylinterisen dieselin (104 kW) pakokaasut puhdistetaan Stage IV -tasolle ilman partikkelisuodatinta eli DOC ja SCR ovat käytössä. Valmistajan mukaan helppo huollettavuus on ollut yksi kehitystyön johtotähdistä. Päävirtakatkaisija on nyt koneessa vakiovarusteena. Taakan kantamista helpottaa aisasto, joka pitää esimerkiksi trukkipiikit automaattisesti vaakatasossa noston aikana.

Rotatorin portin pylväskin oli sieltä jykevämmästä päästä. Kittiläläiselle Maansiirto Jorma Vainio Oy:lle myyty kutossarjalainen Hitachi Zaxis 890 LCR (84-87 t/382 kW) suuntasi Mörinöiltä Pohjois-Suomeen kiveä mättämään.

Alle 10 tonnin painoisista koneista ei juuri ole totuttu näkemään pitkäpuomiversioita. Hitachi ZX85US-5A BL SLF on tällainen harvinaisuus ja ulottuvalla Auraosa Oy:n valmistamalla puomilla varustettuna se painaa noin yhdeksän tonnia. Ulottuvaisuus maantasossa on 10,3 metriä. Suurin kaivusyvyys on 8,3 metriä. Vaikkapa mökkirannan ruoppaukseen tai piiriojan kaivuuseen hyvin soveltuva kaivukone oli myyty.

JLG660SJ -kuukulkijan korikuorma on nostettu 230 kilosta 340 kiloon. Korin maksimi kallistuskulma on sekin kasvanut kolmesta viiteen asteeseen. Myös liikenopeuksien kerrotaan kohentuneen edelliseen malliin verrattuna. Maksimi työskentelykorkeus on 22 ja sivu-ulottuma 17,4 metriä. Deutzin dieselmottorista voimansa saava nostin painaa 11,5 tonnia.

Maxpossa viime vuonna esitelty Dino 280RXT on 28 metriin nostava, kevyt ja maastokelpoinen henkilönostin tukijaloilla. Ensimmäinen on myyty nyt Suomeen Leinolift Oy:lle. Se soveltuu valmistajansa mukaan erinomaisesti työkohteisiin, joissa on painorajoituksia tai joissa tarvitaan maastokelpoisuutta ja hyvää tasauskykyä. 280RXT -nostimessa on täysin uusi puomiprofiili, joka mahdollistaa paremman ulottuman entistä suuremmalla korikuormalla. Muita parannettuja ominaisuuksia ovat korkeammalle nostava saksivarsisto sekä korivarsi. Puomi alhaalla maksimi ajonopeus on 10 kilometriä tunnissa. Neljää puomin liikettä luvataan voivan ajaa samaan aikaan.

Lue seuraavaksi