Uutiset

Työkoneet

Mansen Mörinät 2017: Brittiläisin silmin

Sosiaalisen median moniosaaja ja tunnettu bloggaaja sekä Earthmovers-lehden toimittaja Nick Drew (55 v) tuli Suomeen Lännen Tractorsin kutsumana. Ohjelmaan kuului Loimaan tehtaan toimintaan ja asiakkaisiin tutustumisen lisäksi kahden päivän kierros Mansen Mörinöillä. Myös allekirjoittanut kyyditsi kolleegaa Suomen turneella. Näin tarjoutui oiva tilaisuus kysyä, miltä perinteinen suomalainen tapahtuma näyttää brittiläisestä näkövinkkelistä

Jääkiekkoa rakastava (luit oikein: jääkiekkoa) ja Englannin kiekkoliigassa aikoinaan itsekin pelannut Nick esiintyi ensimmäisen kerran Konepörssin sivuilla jo vuonna 2010.

Kaksi varsin tehokkaasti sosiaalista mediaa hyödyntävää hahmoa tapasi toisensa ensi kertaa Witraktorin pihamaalla Mansen Mörinöillä. Nick nappasi Camilla Kuivalaisen kainaloonsa. Tai toisinpäin.

Tuolloin blogin kirjoittaminen oli vielä miehen sivutyö ja yli 30 vuotta jatkunut kaivukoneella kaivaminen päätyö. Noista ajoista työ maarakennustyömailla on jäänyt ja mediatyöstä on tullut ammatti. Sekä Earthmovers-lehden internetsivuilla julkaistun Nickin  blogin että Instagram– ja Facebook-sivujen suosio kasvaa koko ajan. Mies myös twiittaa ammattiasioita säännöllisesti. Blogi kerää kymmeniä tuhansia vierailuja kuukaudessa. Huhtikuun puolivälissä ”Digger Man Blog” Facebook-sivulla oli lähes 13 000 tykkäjää. Instagramissa Nickin puuhia seuraa lähes 8000 ihmistä. Ja käyrä nousee koko ajan. Koska Nick on entinen kuljettaja, lähestyy hän asioita varsin usein juuri ruohonjuuritasolta, käytännön näkökulmasta. Nyt kaikissa medioissa on jo päivityksiä Suomesta ja lisää on tulossa niin Earthmovers-lehteen kuin sosiaaliseen mediaan.

Mitä mieltä mies sitten oli Mansen Mörinöistä?

”Olin hyvin vaikuttunut tapahtumasta. Konsepti oli minulle aivan uusi kokemus. Oli mielenkiintoista nähdä niin monta hyvin tunnettua konemerkkiä kerralla ja laajasti. Erityisesti ilahdutti nähdä lauantaina, kuinka kokonaiset perheet olivat pikkulapsineen liikkeellä sankoin joukoin. Nämä tulevaisuuden toivot tulevat toivottavasti myöhemmin alalle. Tällä hetkellä nimittäin nuorten houkutteleminen rakennusalalle on vaikeaa koko läntisessä maailmassa”, aloittaa Nick.

Nick sanoo, ettei koskaan ennen ole nähnyt vastaavasti järjestettyä konenäyttelyä, missä näin moni koneliike osallistuu yhdessä tuumin omille pihoilleen kasattuun näyttelyyn.

Nickin Suomen vierailun ohjelmaan kuului myös Lännen Tractors -tehdasvierailu sekä työmaakäyntejä. Rymättylässä mies pääsi kokeilemaan Joni Venton uutta 8800K-mallia.

”Tässä olisi ideaa monelle muullekin. Isoihin keskitettyihin näyttelyihin osallistuminen on varmasti Suomessakin kallista, mutta Mansen Mörinät konsepti on varmasti taloudellisesti järkevämpää. Kuka sitten idean onkin keksinyt, saa kyllä minulta kunniaa”, jatkaa Digger Man.

Aiemmin Nick on vieraillut muutamia kertoja Ruotsissa, joten pohjoismainen tapa tehdä töitä ja varustaa koneita on tuttua. Mies on myös toiminut kauhanpyörittäjien ”suurlähettiläänä” Englannissa ja tehnyt omalta osaltaan konseptia tunnetuksi.

”Kauhanpyörittäjien valmistajilla on mennyt aikansa vakuuttaa englantilainen skeptinen ja muutosvastainen urakoitsijakunta konseptin eduista. Nyt näyttäisi viimeinkin siltä, että kaikki maahantuojat raportoivat kasvavasta mielenkiinnosta ja lisääntyneistä tilauksista. Koneohjausjärjestelmät eivät meillä ole vielä kovinkaan paljon käytössä. Nyt uusi

Nick on toiminut kauhanpyörittäjien puolestapuhujana kotikulmillaan jo vuosia. Varsin jouhevasti kauha miestä totteleekin.

”tietokonesukupolvi” on kuitenkin tulossa työmaille. Sen edustajat tarttuvat ennakkoluulottomasti kaikkeen nykyteknologiaan”, valistaa Nick vallitsevaa tilannetta brittein saarilla.

”Olen aina ollut suuri ihailija Skandinavia tavalle tehdä maarakennustöitä. Minulle ei siis tullut yllätyksenä, että niin monet kaivukoneet olivat varustettu kauhanpyörittäjillä. Näin paljon kalliota ja kiviä, joten olosuhteet ja maaperä täällä kuluttavat varmasti koneita ja lisälaitteita nopeasti. Suomessa onkin tehty perinteisesti maailman parhaat iskuvasarat ja murskaimet. Täällä on totuttu tulemaan toimeen kovien sääolosuhteidenkin kanssa. Minuun teki vaikutuksen myös Suomessa rakennettavat Lännen-koneet, jotka ovat varmasti lajissaan maailman huippua. Ja koneiden laajan työlaitevalikoiman hyödyntämisessä vain mielikuvituksen puute asettaa rajat. Lännen-koneita voidaan käyttää varsin laajalla rintamalla.”

Nickin mukaan Englannin markkinoilla on paljon suomalaisia tuotteita. Esimerkiksi Rammer, Avant ja Remu tulevat hänelle äkkiä mieleen.

”Te suomalaiset olette innovatiivista porukkaa ja uusille tuotteille on meilläkin aina tilaa. Englannin markkinoille pääsy ei ole helppoa ja kisa on kovaa. Suomessa ja pohjoismaissa tehtyjen tuotteiden laatu kyllä on jo myyntivaltti, mutta hinta pitää saada myös kohdalleen. Odotan innolla lisää suomalaisia yrityksiä Brittein saarille. Brexitin vaikutuksia en lähde arvailemaan.”

Lopuksi mies kiittelee Suomea ja mainitsee tavanneensa ainoastaan lämpimiä ja ystävällisiä ihmisiä vajaan viikon reissun aikana.

”Sain myös paljon uusia ystäviä vierailun aikana. Ihmisten lisäksi vaikutuksen minuun tekivät ruuhkattomat tiet ja puhdas, raikas ilma. Puhumattakaan suuresta intohimostani. Pääsin seuraamaan Tappara-HIFK –jääkiekko-ottelua, eikä siinä vielä kaikki. Otin luistimet mukaani ja pääsin pelaamaan  ikämiesjääkiekkoa uusikaupunkilaisryhmän kanssa. Aktiiviajoistani on aikaa, mutta jääkiekko on edelleen minulle se ykköslaji”, päättää varsin harvinainen urheilumies saarivaltakunnasta.

Kuka haluaa potkia palloa, kun jääkiekkoakin voi pelata. Aikanaan Englannin liigaa Southhampton Vikings -joukkueessa tahkonnut Nick yllättyi positiivisesti, kun pääsi monen vuoden tauon jälkeen jälleen jäälle Uudessakaupungissa. Ja matsin jälkeen otettiin tietenkin miehen ensikosketus – mihinkäs muuhun kuin suomalaiseen saunaan. Oh dear.

Lue seuraavaksi