Uutiset

Työkoneet

Mansen Mörinät 2014: LiuGong 922E

Tuusulalainen Fatgad esitteli Suomessa ensimmäistä kertaa kuvan LiuGong CLG 922E-kaivukoneen Mansen Mörinöillä.  Uutuus painaa noin 22 tonnia. Uutta E-sarjaa on myös pykälää suurempi malli eli CLG 925E,  jota ei vielä kuitenkaan Suomessa nähdä.

Tampereella esitellyssä koneessa oli vielä Stage IIIA-moottori, mutta seuraavissa mennään Stage IIIB-vaiheeseen. Siksi allaolevassa tekstissä puhutaan IIIB-vaiheen koneesta, koska tulevaisuudessa tähän mennään.

Kaikki muut paitsi moottoria koskevat muutokset on tehty jo nyt Suomessakin nähtyyn koneeseen.

922E painaa työkunnossa  22 tonnia ja Cumminsin kuusisylinterinen dieselmoottori (Stage IIIB) antaa 127 kilowatin tehon. Vakio kuokkakauhan koko on 1000 litraa. CLG 925E painaa 25,5 tonnia. Niin ikään Stage IIIB-vaiheeseen päivitetyn Cumminsin  teho on 142 kilowattia ja kauhakoko 1,2 kuutiometriä.

922E:n ulottuvaisuus on parantunut hieman, sillä vakio kauhanvarren sekä kaivupuomin  pituudet ovat kasvaneet yhteensä 40 millimetriä. Sama muutos on tehty myös mallin 925E kauhanvarteen, kaivupuomi on pysynyt saman mittaisena.

922E:n ylävaunun pyörintänopeus D-sarjaan verrattuna on kasvanut (12,5 r/min), kauhanvarren murtovoima on lisääntynyt ja myös maksimi ajonopeus on noussut 5,7 kilometriin tunnissa.

Kuljettajaa helpottavia ominaisuuksia ovat vakiona oleva automaattinen ilmastointi, radio MP3-valmiudella sekä uusi LCD-näyttö. Näyttö toimii monipuolisena ohjauskeskuksena ja sen avulla kuljettaja muun muassa valitsee kuudesta eri kaivualueesta sopivimman.Painonapin takaa löytyvät muun muassa P (power), E (economy), L (lifting) sekä iskuvasara B-valinta.

Hydrauliikka tulee Kawasakilta ja järjestelmässä on Liugongin mukaan kaksi prosenttia vähemmän osia kuin aikaisemmin. Tämä tarkoittaa vähemmän vuotomahdollisuuksia. Myös venttiilistö on uusi ja polttoainetta säästävä. Hydraulipaine on nostettu 373 baariin. Hydrauliputkien läpimittaa on kasvatettu. Esimerkiksi kauhan sylinterin putki on nyt läpimitaltaan 25 millimetriä entisen 19 millimetrin sijaan. Näin pyritään vähentämään tehohäviötä linjassa.

Molemmissa malleissa on uusi IPC-järjestelmä (Intelligent Power Control), joka optimoi moottorin ja hydrauliikan yhteiseloa.  Automaatiinen tyhjäkäynnille pudotus on vakiona.

Polttoainetalouden Liugong lupaa kohentuneen molemmissa malleissa kolmisen prosenttia. Puomistoa on vahvistettu niin ikään molemmissa malleissa useasta kohdasta. Kääntökehän rungon ainevahvuutta on nostettu 25:stä 28:aan millimetriin ja nyt käytetään karkaistua terästä. Käännön vahvuutta ja momenttia lisää myös hampaiden lisääminen  kehälle.

Cumminsin Stage IIIB-moottorissa Liugong kertoo olevan nyt 40 prosenttia vähemmän osia kuin A-mallissa.

Ohjaamon koko on kasvanut ja muotoilu on pyöreämpää kuin aiemmin. Pituutta on kasvatettu eniten eli 1820 millimetriin ja kyseessä taitaa olla kokoluokkansa pisimpiä kajuuttoja. Vähän enmmän eväslaukkua raottanut kuljettajakin sopii poistumaan katon kautta. Kattoluukku on nyt isompi.

Huollettavuuden suhteen parannusta tuo uusi jäähdytinpaketti, jossa kaikki kolme jäähdytintä voidaan kätevästi irrottaa yksitellen huoltoa tai puhdistusta varten.

Jorma Lindström maahantuojalta kertoo, että Stage IIIA-malleja on vielä varastossa. IIIB-malleja saa kolmen kuukauden toimitusajalla. Perusvarusteinen LiuGong CLG 922E maksaa nollaverolla 114.000 euroa. Stage IIIB malli maahantuojan arvion mukaan noin 20.000 euroa enemmän.

Lue seuraavaksi