Uutiset

Työkoneet

Maansiirto Marttunen Oy – miljoona tonnia lähestyy taas

Nykyinen soralupa alueella umpeutuu vuonna 2017. Lupa alueella loppuukin ennen kuin alueen sora. Renkomäestä seulottava aines on ihanteellista betoniteollisuuden raaka-aineeksi. Ainoastaan filleri ajetaan muualta.
Marttusen Renkomäen seulontaketjussa on tela-alustainen Powerscreen Chieftain 1400 -seula sekä sille vielä niin ikään teloilla kulkeva jälkiseula Chieftain 400. Pyöräkuormaajia seulaa syöttämässä ja alta kantamassa on kaksi. Myös lajikkeiden lastauksessa on Marttusen pyöräkuormaajat. Päivässä betonilajikkeita syntyy Renkomäessä 2000-2500 tonnia.
”Jälkiseulan avulla pystymme tekemään useampia tuotteita ja varmistamme näin myös laadun. Sepeli on varmasti puhdasta”, aloittaa toimitusjohtaja Marko Marttunen. Marko pyörittää yritystä pääasiassa veljensä, työpäällikkö Anssin kanssa. Isä Pekka on myös edelleen mukana hallituksen puheenjohtajana ja ns. jokapaikan apuna. Myös 25 vuotta talossa ollut tuotantojohtaja Matti Rantanen on tärkeässä roolissa yrityksessä.
”Isä aloitti täällä Renkomäessä murskauksen jo tuolloin vuonna 1978. Murskaustoiminta myytiin vuonna 1997 kokonaisuudessaan Karjalan Murske Oy:lle ja sen jälkeen on keskitytty yhä vahvemmin ainoastaan seulontaan”, jatkaa Marko.
”Seula-asemia meillä on yhteensä neljä ja pyöräkuormaajia 12. Toimintaa tällä hetkelläkin on mm. Kukonkoivussa, Vierumäellä ja Okeroisissa. Käymme myös useassa eri kohteessa vuoden mittaan tekemässä seulontaa ja myyntikuormausta. Hyviä työllistäviä asiakkaita on useita. Lohja-Rudus on suurin. Kysyntä on viimeaikoina taas ollut kasvavaa ja meillä varakoneetkin ovat olleet töissä. Kiihkeinä rakentamisen vuosina 2006 ja 2007 seuloimme vuositasolla yli miljoona tonnia. Noiden vuosien jälkeen tiputus olikin sitten raju ja meilläkin osa koneista seisoi toista vuotta ja jouduimme myös lomauttamaan henkilökuntaa vuonna 2008”, muistaa Marko. Hän toteaa pistäneensä koneet mieluummin seisomaan kuin seulomaan tappiollisilla taksoilla.
”Oli siitä seisokista hyötyäkin. Kun jälleen lähdettiin eteenpäin, oli kalusto kunnossa ja iskukykyistä.”
Marraskuussa 2011 eli haastattelua tehtäessä seulottuna oli kuluvana vuonna 700.000 tonnia, joten suunta on ollut taas ylöspäin. Täksi vuodeksi Marttuset ovat budjetoineet noin 800.000 tonnin seulonnan.
”Itse asiassa meillä olisi kyllä yhdelle lisäseulallekin taas tarvetta. Harkinnassa on”, pohtii Rantanen. Taantuma ei ainakaan vielä loppuvuodesta 2011 Rantasen mukaan näkynyt missään. Varsinkin Helsingin seudulle on mennyt ja menee paljon rakennushiekkoja.

Kuluseuranta päällä

Tarkka kirjanpito koneiden ja laitteiden käyttö- ym. kustannuksista on ohjannut Marttusen konehankintoja. Seulakalusto on ollut ja on Vimelco Oy:n maahantuomaa Powerscreen –linjaa ja pyöräkuormaajissa merkiksi on nyt vakiintumassa Cat.
”Polttoainekulutus meillä on suurta. Vuodessa menee noin 500.000 litraa savuna ilmaan. Kustannusseuranta sekä polttoainekulutuksen että varaosakulujen osalta kannattaa pitää tarkasti. meillä kuljettajat litteroivat jokaisen työtunnin ja kirjaavat tankkaukset ja työtunnit ylös. Tämä kokonaiskulujen seuraaminen antaa konehankinnoille suunnan. Esimerkiksi Catin pyöräkuormaajiin siirryttyämme nousi seulan alta kannetun tonnin polttoainekulu 20 prosenttia. Huolto- ja varaosakuluissa tulee kuitenkin säästöä enemmän, joten vaihto on osoittautunut kannattavaksi”, filosofoi Marttunen.
Marttusten kokemusten mukaan polttoaineen kulutus maansiirtokoneissa nousee uusien moottoreiden ja tiukkenevien päästömääräysten myötä.
”Vaikka yleisesti kaikki konevalmistajat kyllä toista väittävät”, ihmettelee Marko.
Hän sanoo, että enemmän kuin kuljettajan ajotapa, vaikuttaa vallitseva keli pyöräkuormaajan tuntikulutukseen. Liejuinen raskas alusta nostaa tuntuvasti kulutusta.
Myös säännöllinen huolto on tärkeä osa koneketjun toimivuuden takaamista.
”Ruokatunnilla Martti ja Anssi esimerkiksi rasvaavat seulat ja tarkistavat verkot joka päivä. Siirtojen yhteydessä tehdään kerran kuukaudessa isommat remontit ja huollot. Omalla hallilla onnistuu lähes kaikki toimenpiteet. Uusissa Chieftain –seuloissa on nyt Caterpillarin moottorit, mitä Marko pitää hyvänä asiana kaluston yhteneväisyyden kannalta.
Marttuset ajavat itse myös koneita aina kun on mahdollisuus. Pikkupoikina jo kuljettajiksi opetelleet veljekset pystyvät näin toimimaan tuuraajina, sairaslomasijaisina ym.
Anssi hoitaa pääasiassa maailmalla kiertävää seulalaitosta ja Matti Rantanen huolehtii mm. Renkomäen toimivuudesta. Toimistotyöt kuten kirjanpidon ja palkkojen laskennan hoitaa Markon vaimo Salla. Vahva sitoutuminen yrittämiseen on tuonut myös menestystä. Vuoden 2009 liikevaihto kasvoi 32,6 prosenttia vuoteen 2010 siirryttäessä.
”Koko maarakennusalan mentaliteetti on jotenkin muuttunut tässä viime vuosina. Alalle tulevilla nuorilla on usein liian kovat odotukset. Tämä ala vaatii kovaa työtä, eikä helppoa hommaa hakevien kannata alalla suunnata. Työtä ei saa pelätä”, tietää Marko.
”Jos tämä ala on verisesti kilpailtua, niin kuljetuspuoli on vieläkin ankarampaa. Niinpä päätimme luopua toisesta toimialastamme eli myimme vuonna 1990 perustetun Mart-Ke Kuljetus Oy:n vuoden 2012 alussa. Sen osti lahtelainen Maansiirto KMA Oy”, tiedottaa Marttunen lopuksi.

Internet -osoitteet:  www.marttunenoy.fi www.vimelco.fiwww.powerscreen.com

Lue seuraavaksi