Uutiset

Työkoneet

Lundberg 50 -sarjaan valittiin Deutz

Lännen MCE Group esitteli uuden Lundberg 6250 -taajamakoneen Maskinexpo 2019 -näyttelyn yhteydessä Tukholmassa. Koko mallisarja on uudistunut samaan formaattiin ja sarjatuotanto on alkamassa. Suurimmat muutokset liittyvät tietenkin dieselmoottorien pakokaasujen jälkikäsittelyyn. Kolmen suurimman mallin voimanlähteeksi valittu Deutz on nyt viimeisintä Stage V -päästöluokkaa. Ulkokuorikin on hieman pyöristynyt. Etenkin kokonaan moottorin päältä pois vedettävän, lasikuidusta valmistetun konepeiton osalta. Runkoniveltä on vahvistettu kauttaaltaan.

Lundberg kuuluu nykyään olennaisena osana Lännen MCE-ryhmään (Mobile Construction Equipment) yhdessä Lännen- ja Vesimestari-tuotteiden kanssa. Lundbergien kokoonpano on keskittynyt Lundberg Hymas Ab:n tehtaalle Ruotsiin. Yritysryhmään kuuluvat yhtiöt Suomessa ovat Lännen Tractors Oy ja Aquamec Oy. Ruotsissa vastaavasti Lännen Tractors Ab Jönköpingissä ja Lundberg Hymas Ab Skellefteåssa.

Isommassa kuvassa on uuden mallisarjan Lundberg 6250 ja pienemmässä vanhan malliston 8240. Muutos ulkoisesti on suurin konepeitossa ja graafisessa ulkoasussa. Myös vasemmanpuoleisen lokasuojan päältä komponentit on siirretty nyt konepeiton alle.

Skellefteån tehtaan historia ulottuu aina vuoteen 1945 asti. Göran ja Birger Lundberg aloittivat kyläseppinä ja jo 1950-luvulla asensivat itse tekemiään etukuormaajia erimerkkisiin maataloustraktoreihin. 1960-luvulla veljekset kokosivat pyöräkuormaajia Volvo BM -merkille, mutta luopuivat sitten yrityksestään vuonna 1969. Ensimmäinen

LMCE-ryhmän toimitusjohtaja Timo Huttunen kertaili tilaisuudessa Lundbergin pitkää historiaa. Uuteen mallistoon on hänen mukaansa kerätty vinkkejä niin asiakkailta kuin työn teettäjiltä. Monipuolisuus ja tehokkuus ovat sanelleet tuotekehityksen kaarta.

runko-ohjattu pyöräkuormaaja rullasi tehtaan pimennosta päivänvaloon jo 1970-luvulla. Kun Valmet osti Lundberg Hymasin vuonna 1984, markkinoille tulivat esimerkiksi sellaiset tuona aikana varsin edistykselliset, meillä hyvin tunnetut Valmet 9000- ja 7000-kaivurikuormaimet.

Valmetin tarun päätyttyä David Gustafsson ja Torgny Söderlund ostivat vuonna 1992 koko tehtaan tuotteineen ja jatkoivat liiketoimintaa aina vuoteen 2008 saakka, jolloin myivät sen Lännelle. Lännen aikana mallisto on kokenut nopeaa tuotekehitystä. 10-, 20- ja 40-sarjalaiset seurasivat tiiviillä aikataululla toisiaan ja nyt siis uusi 50-sarja tulee markkinoille.

”Me yhtiössä uskomme, että älykkäillä ja liikkuvilla, erittäin monipuolisilla ratkaisuilla saavutamme puhtaamman, turvallisemman ja paremmin toimivan ympäristön. Tavoitteenamme on, että työt tehdään vähemmillä konemäärillä ja siten alemmilla kustannuksilla. Me tiedämme, että vähemmän on enemmän”, aloitti LMCE-ryhmän toimitusjohtaja Timo Huttunen Lundberg-esittelytilaisuuden.

Niin Lännen-kaivurikuormaajat kuin Lundberg-taajamakoneet toteuttavat erinomaisesti edellä mainittua filosofiaa. Mainittakoon, että Lännen itse käyttää edellä mainituista nimitystä monitoimikone.

”Uusien mallien kehitystyössä ei ole tehty kompromisseja. Kysyimme myös asiakkailta ja töiden teettäjiltä sitä, minkälaisia koneita ja ominaisuuksia he haluavat. Sitten oma tuotekehityksemme antoi oman osansa ja tässä ollaan nyt. Uusien mallien sarjatuotanto alkaa aivan pian ja tämä vuoden tuotanto on jo kutakuinkin myyty”, jatkaa Huttunen.

Kulkee viittäkymppiä

Nyt siis esiteltiin ensimmäiseksi mallisarjan toiseksi suurin kone eli 5,5–6,5 tonnin kokoluokkaan sijoittuva 6250. Muut malliston jäsenet ovat 4150 (etukuormaaja)/4250 (teleskooppikuormaaja), 5250 ja 8250. Näin työpainot sijoittuvat välille 3,7–7,5 tonnia (ilman työlaitteita) eli valikoimasta löytyy sopiva kokoluokka niin kiinteistöjen ympärivuotiseen huoltoon kuin järeämmän mittakaavan talvikunnossapitoonkin.

Lasikuidusta valmistettu konepeitto on kevyt ja yksi henkilö saa sen helposti nostettua pois ja paikalleen. Malleissa 5250, 6250 ja 8250 VM-moottori on korvattu Deutzilla. Pakokaasumääräysten Stage V -taso alitetaan sekä AdBluen että partikkelisuodattimen avulla.

Moottori on tosiaan vaihtunut nyt Deutziin (TCD 3,6 L4) kolmessa mallissa, pienimmässä se on edelleen VM. Deutzissa voi käyttää nyt myös uusiutuvaa HVO-dieselpolttoainetta (Hydrotreated Vegetable Oil). Esimerkiksi Neste myy tätä pääosin jätteistä ja tähteistä tehtyä polttoainetta nimellä MY-uusiutuva diesel. Kutsumanimi tälle on myös toisen sukupolven biopolttoaine. Hyvä uutinen siis ympäristöasiat tosissaan ottavalle käyttäjälle ja työn teettäjälle.

Mallissa 4150/4250 VM:n teho jää 55 kilowattiin, jolloin Stage V -tasoon ei tarvita AdBlue:ta eli SCR-järjestelmää. Kolmesta suurimmasta mallista urealiuoksen täyttöaukko löytyy. Tämä oli toki jo edellisessä 40-sarjassakin. Kaikissa kolmessa koneessa on 10 litran säiliö AdBluelle ja luonnollisesti myös samankokoiset polttoainesäiliöt eli 100 litraa menolientä sopii kerralla mukaan.

Malleista 5250–8250

Mallissa 5250 Deutzista kepitetään tehoa ulos 80 ja kahdessa suurimmassa koneessa 6250 ja 8250 vastaavasti 100 kilowattia. Tuulettimen siivet pyörivät nyt hydraulisesti eli niitä voidaan ajaa molempiin suuntiin jäähdyttimen kennon puhdistamiseksi. Täysi tuuletusteho saavutetaan pienemmillä kierroksilla, mikä säästää polttoainetta. Oikean tarpeen mukaan pyörivä tuuletin myös nopeuttaa moottorin lämpenemistä pakkasilla. Hydrostaattisessa voimansiirtolinjassa on kaikissa koneissa sähköisesti hallittu mekaaninen siirtovaihde. Pienimmässä mallissa vaihteita eteen/taakse on 2/2. Muissa pykäliä on 4/4. Kaikille malleille valmistaja lupaakin myös maksiminopeuden 50 kilometriä tunnissa. Laturi on nyt 200 ampeeritunnin ja myös starttimoottori on suurempi, teholtaan neljä kilowattia.

Ulkoinen habitus on muuttunut niin uudelleen muotoillun konepeiton kuin graafisen ilmeenkin ansiosta. Mustat vauhtiraidat kyljistä ovat saaneet väistyä ja tilalle on luotu pelkistetympi ilme Lundberg-logolla ja tyyppinumerolla. Ulkonäköön vaikuttaa myös se, että ilmanpuhdistimen suojakotelo on poissa vasemmanpuoleisen lokasuojan päältä. Uudet led-valot ovat kaikissa malleissa sekä edessä että takana. Etummaiset ovat varustettu lämmityksellä.

Runko on pysynyt kutakuinkin entisellään ja siten myös koneen ulkomitat. Myös runkonivelen kääntö- ja keinuntakulmat ovat entisellään, mutta sen toteutus on laakereilla entisten puslien sijaan. Kääntösylinterit ja niiden korvakkeet ovat suuremmat kuin aiemmin. Koska runko-ohjauksen venttiili on nyt sähköohjattu, voidaan lisävarustelun avulla uudesta näytöstä säätää työtehtävään sopivat rattikierrokset välille 1,5–5.

Mallin 6250 uudesti konstruoidun kuormaimen tappikorkeus on hieman kasvanut eli on nyt 3 580 millimetriä, kun se edellisessä mallissa oli 3 544. Alhaalta uusi Lundberg 6250 nostaa 57 kilonewtonia ja täydellä nostokorkeudellakin voimaa on jäljellä vielä 47 kilonewtonia. Voimaa on siis tullut lisää. Työhydrauliikka tarjoaa litroja lähes 300 minuutissa. Sillä pyörivät suurta tuottoa vaativat lisälaitteetkin varmuudella.

Ohjaamossa nähtyä

Ohjaamo näyttäisi olevan koneissa ulkoiselta konstruktioltaan entisellään, mutta sisätiloissa on pientä muutosta. Näyttöruutu (nyt kosketusnäyttö) ohjaamossa on isompi kuin aiemmin, sille luvataan parempi kontrasti ja terävämmät värit. Kaikkien toimintojen nopeudet ovat säädettävissä näytöltä niin käytettävän työlaitteen kuin työtehtävänkin mukaan.

Ohjaamossa ei ole tehty kovin suuria muutoksia, mutta kosketusnäyttö on uusi ja suurempi kuin aiemmin (vasen kuva). Katkaisimet ja muut hallinnat ovat kutakuinkin ennallaan. Virta-avaimen paikka on siirretty vaakatasosta pystytasoon (ohjaimen vasemmalla puolella oleva reikä). Virta-avain painetaan hahloonsa käynnistettäessä. Oikeanpuoleisessa kuvassa siis vanha ohjaamo.

Virtalukko on uusi. Käynnistys tapahtuu painamalla virta-avain hahloonsa. Yksi avain sopii kaikkiin koneen lukkoihin. Lisävarusteena on saatavana ilmastoitu ja ilmajousitettu istuin. Kaiken kaikkiaan uusiin Lundberg-malleihin vakiovarustelun määrä on kasvanut jonkin verran. Hieno mallisarja otettaneen tyytyväisyydellä vastaan käyttäjäkunnassa. Tekniset yksityiskohdat ovat mietitty tarkkaan kohdilleen ja kohtuullisen suppean asiakaskunnan sieluista käydään jatkossa entistä kovempaa taistelua.

Uutta Lundberg-mallistoa tulee olemaan esillä niin Lepaa 2019- kuin Maxpo 2019 -tapahtumissakin.

Maskinexpo-näyttelyssä Lännen maajohtaja Juhani Kaitila (vas.), tehtaanjohtaja Jouko Paalanen, markkinoinnin suunnittelija Aija Pietilä ja tuoteryhmäpäällikkö Jan Aspvik hymyilivät sateesta huolimatta. Ilon aihetta toi uusi Lundberg 50 -perhe.

Lue seuraavaksi