Uutiset

Työkoneet

Lumiaura tukkikouraan

Sahayhtiö FM Timber kehitti tukkikouraan sovitettavan lumiauran ja nyt sen patentti on myytävänä.

Pihtiputaalla toimivassa sahakonserni FM Timberissä syntyi arjen työn sivutuotteena keksintö, joka patentoitiin ja otettiin heti käyttöön. Tukkikouraan liitettävä helppokäyttöinen lumiaura halutaan nyt muidenkin ulottuville, joten yhtiö on valmis myymään sen patentin tai lisenssin.

”Koekäytimme lumiauraa viime talven ajan, ja huomasimme sen nopeuttavan selvästi työprosesseja. Aurauksen voi hoitaa tukkikouralla varustetun pyöräkuormaajan kuljettaja itse, eikä erillistä aurauskalustoa tai auraajaa tarvita”, FM Timberin toimitusjohtaja Petri Säteri kertoo.

Aura voidaan kytkeä tukkikouraan muutamassa sekunnissa hyvin helposti. Aiemmin pyöräkuormaajaan on vaihdettu aura tukkikouran tilalle lumenpoiston ajaksi, ja sen vaihtaminen on ollut merkittävästi hitaampaa kuin uuden auran käyttö.

”Nyt kuljettajan ei tarvitse tulla hytistä ulos, kun hän ottaa käyttöön tämän lisälaitteen. Näin saadaan työprosessiin kustannustehokkuutta ja selviä säästöjä. Työt voivat jatkua keskeytyksettä, vaikka lunta tulisi taivaan täydeltä”, Säteri toteaa.

Auran keksi FM Timberin kunnossapitopäällikkö Arto Stranius.

”Keksintö syntyi selkeästä arjen tarpeesta, kun aloin miettiä, miten lumikelillä voitaisiin hoitaa hommat tehokkaammin”, Stranius sanoo. Keksintö patentoitiin ja auraa valmistettiin kolme kappaletta.  Koska FM Timber keskittyy puhtaasti sahatoimintoihin, auran patentti tai lisenssi ovat nyt myytävänä.

”Aura on täysin sarjatuotantokelpoinen, ja olisi hienoa, jos se saataisiin laajempaan käyttöön tehostamaan muidenkin työskentelyä. Saha- ja vaneriteollisuuden toimijoilla on isoja ulkokenttiä, joiden aurauksessa voidaan tämän ansiosta siirtyä uuteen aikakauteen. Auralle olisi varmasti käyttöä myös muilla toimialoilla”, päättää Säteri.

Keksintö sai viime viikonloppuna Viitasaaren Keksintöjen Viikko -tapahtuman järjestäjien kannustepalkinnon.

https://youtu.be/QhEDhY3qvdc

Lue seuraavaksi