Uutiset

Työkoneet

Louhintahiekka Oy – monta konemerkkiä, runsaasti työmaita

Mauri Jokela perusti tänä vuonna 40 vuotta täyttävän Louhintahiekka Oy:n vuonna 1974 ja aloitti koneurakoinnin kaivavalla kalustolla ja parilla kuorma-autolla. Nyt yrityksen toimitusjohtajana ja toisena omistajana on Maurin poika, Mika Jokela. Hän on kasvattanut Louhintahiekasta määrätietoisesti keskisuuren, 90 henkilöä työllistävän ja noin 15–30 miljoonan euron liikevaihdon omaavan menestyvän yrityksen.

Historiaan on miehen sanoin sopinut niin ala- kuin ylämäkiä. Nykyään Louhintahiekka tekee monipuolisia maarakennustöitä niin pääkaupunkiseudulla kuin Kymessä ja Hämeessäkin. Huhtikuussa 2014 työmaita oli käynnissä parisenkymmentä.

Vaativia kohteita urakoiva Louhintahiekka työllistää myös useita teknisiä toimihenkilöitä. Teknisen johtajan alaisuudessa työskentelee kolme työpäällikköä ja vielä vajaat kymmenen työnjohtajaa. Maarakennusala vaatii nykyään koulutusta ja runsaasti myös paperisotaa.

Nykymenoa Jokela katsoo varsin kriittisesti.

”Vaatimukset rakentajia kohtaan ovat kasvaneet. EU on tuonut oman byrokratiansa ja valtiovalta laatii koko ajan uusia määräyksiä ja ohjeita. Lippujen ja lappujen täyttö alkaa jo olla pääasia ja varsinainen työnteko jää toisinaan sivuosaan. Uusilla asetuksilla ja direktiiveillä ei työn tuottavuus nouse, yrittäjien kustannukset kyllä. Joskus yrittäjänä tuntuukin siltä, että tässä ollaan valtiovallan mielestä pahantekijöitä, joita pitää rangaista aika ajoin”, ruoskii Jokela.

Kalustoluettelon kivijalan muodostavat Caterpillarin kaivukoneet ja puskukoneet. Merkkiä tunnustetaan yhteensä noin 20 yksiköllä. Myös Volvoja ja Hitacheja tallista löytyy. Kuorma-autojakin on reilu tusina, nekin Volvo-merkkisiä.

”Pääasiassa luotan näihin suuriin merkkeihin. Koneet ovat käyttökelpoisia ja kaikilla tekee kätevästi työtä. Tekniset erot koneissa ovat nykyään pieniä. Usein muut seikat, kuin se varsinainen kone, ratkaisee kaupan. Caterpillarin kohdalla huoltosopimus ja siihen liittyvät asiat ovat tärkeitä, vaikka hankintahinta ei olekaan huokein. Jälleenmyyntiarvo ja jälkimarkkinoinnin luotettavuus ovat isoja asioita. Saan Wihurilta esimerkiksi vuorokauden sisään varakoneen käyttöön, jos konetta ei saada kuntoon”, jatkaa Jokela.

Louhintahiekan työmaiden kierros alkaa Matinkylän rakenteilla olevasta metrokeskuksesta. Monttu on iso ja pohjalla Cat 385C lastasi kiveä autoihin pois vietäväksi.

Matinkylän asema tulee olemaan osa Matinkylän metrokeskus -nimistä hanketta, jossa ostoskeskus ja bussiterminaali rakennetaan tulevan metroaseman päälle. Matkustajia aseman kautta odotetaan kulkevan noin 30 000 päivittäin. Metrokeskus valmistuu ensi vuoden aikana.

Järvenpäässä on käynnissä aliurakka Poikkitien parantamiseksi. Siellä oli uusi E-sarjan Cat 349E -kaivukone töissä huhtikuun alkupäivinä. Maaliskuun lopussa alkanut toinen vaihe käsittää työt, joissa Poikkitien ja Järvenpääntien–Sibeliuksenväylän liittymää parannetaan kiertoliittymällä sekä alikulkukäytävillä.

Lisäksi hanke käsittää jalankulku- ja pyöräteiden, jäte- ja sadevesilinjojen sekä meluesteiden ja valaistuksen rakentamista. Louhintahiekalle kuuluu urakassa pohjatöitä. Hankkeen odotetaan olevan valmiina vuoden loppuun mennessä.

Vuoden päivät Louhintahiekalla on ollut käytössä myös Liugong 925LC joka on ensimmäinen Kiinassa valmistettu kaivukone Jokelan tallissa.

”Olen konehankinnoissa avoin joka suuntaan ja päätin kokeilla myös kiinalaismerkkiä. Se on ollut varsin raskaissa vasarahommissa lähes koko ajan ja kestänyt hyvin. Sillä tekee työn aivan samoin kuin muillakin merkeillä. Ei ole moitteen sanaa. Hinta– laatusuhde on varsin kohdallaan. Merkin osuus tulee varmasti Suomessa kasvamaan heti, kun tunnettavuus lisääntyy”, päättää Jokela.

Lue koko artikkeli tulevasta Konepörssistä 6/2014 (ilmestyy 19.5.2014)

Lue seuraavaksi