Uutiset

Työkoneet

Lokotrackit vuokralla luomutilalla

Savonlinnalainen Sydänmaan Luomutila lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla Metson valmistamilla ja Rotarentin vuokraamilla Lokotrackeilla. Kauniissa, eteläsavolaisessa mäkimaisemassa tilan kalliohuippu murskaan tasaiseksi hyötykäyttöön ja saadaan samalla lisätilaa toiselle pihattonavetalle, rehuvarastolle ja sadalle uudelle kyyttölehmälle.

”Metson huollon opastamana pääsimme Lokotrackeilla tuottavaan murskaustyöhön jo varsin pian aloituksen jälkeen. Laitteet ymmärtävät toisiaan prosessinohjauksen ansiosta hyvin, mikä auttaa paljon ensikertalaisia työssä,” arvioi tilan isäntä Petri Temonen.

Petri Temonen esittelee hiekotussepeliä, jolla estetään ensi talvena liukastelua Savonlinnan kaupungissa.

”Laitevuokraus oli meille ehdottomasti kustannustehokkain ratkaisu. Kannattaa muistaa, että minun tarvitsi maksaa nyt vuokraa vain kuukausista, jolloin oikeasti tarvitsin murskaa. Ostaessa laitteet osamaksu napsahtaisi joka kuukausi siitä huolimatta, ovatko laitteet käytössä vai seisomassa pihassa.”

”Kesällä ulkopuoliset murskausurakoitsijat olivat varsin kiireisiä, joten omana työnä tehty murskaus oli meille paras vaihtoehto. Itse murskaten saimme tontin rakennusvalmiiksi jo alkusyksystä,” Temonen lisää.

Tuhat tonnia päivässä

Toisella työviikolla ensikertalaiset murskausurakoitsijat pyörittivät kaksivaiheista murskauslaitosta ja mobiiliseulaa jo ammattimiesten tapaan. Murskeita syntyi parhaimmillaan tuhat tonnia päivässä, kun koneita käytettiin aamukuudesta iltayhdeksään. Kolmen miehen murskaustiimi koostuu Petrin lisäksi hänen pojistaan Nikosta ja Henristä. Kokemusta miehillä oli aikaisemmin vain maatalouden koneista ja pitkältä ajalta metsäkoneurakoinnista.

Räjäytetty, 0–600 millimetrin louhe syötetään ensin Lokotrack LT106-leukalaitoksen käsittelyyn, josta se siirtyy LT200HP-kartiomurskainlaitokseen ja viimeksi ST3.8-mobiiliseulaan. Leukaa ajetaan 85 ja kartiota 28 millimetrin asetuksella.

Petri Temonen arvioi murskeita syntyvän Sydänmaan kallioista parissa kuukaudessa noin 20 000 tonnia. Näistä 4 000 tonnia on 3–8 millimetrin hiekoitussepeliä Savonlinnan kaupungille sekä 0–16 millimetrin SRT-luokiteltua mursketta tienperustuksiin. Myös katkaistuja sepeleitä tehdään suljetussa kierrossa.

Vuokratyössä myös laitteiden polttoaineen kulutus on olennainen yksityiskohta. Petri Temonen oli myönteisesti yllättynyt Lokotrackien kulutuslukemista:

”Leukalaitos kuluttaa 27 litraa, kartiolaitos 25 litraa ja seula 10 litraa tunnissa, mikä on yllättävän vähän esimerkiksi kaivukoneen lukemiin verrattuna.”

”Vuokralaitteissa etuna on lisäksi se, että voimme aina työskennellä uusilla laitteilla, eikä remontteihin kulu turhaa aikaa.”

Vuokralaitteiden etuihin kuuluu työskentely uusilla laitteilla, josta esimerkkinä uudistettu LT200HP-kartiomurskainlaitos.

Sukutila jo 1700-luvulta saakka

Petri Temosta voidaan hyvin kuvailla monialayrittäjäksi. Hän pyörittää vaimonsa kanssa Savonlinnan Pihlajalahdessa 1700-luvulta periytyvää sukutilaa. Hoidossa on nyt noin 200 kyyttöä, joita laidunnetaan luomuperiaatteiden mukaan kuvankauniilla, noin 500 metriä merenpinnasta nousevalla mäellä. Temosen Timber Agency Finland Oy on tehnyt metsäkoneurakointia 1990-luvulta lähtien. Puunkorjuureissussa on nähty Ruotsi ja viivähdetty Ranskassakin myrskytuhojen korjuussa vuosikymmenen ajan.

”Murskausurakointi näyttää sopivan yllättävän hyvin myös luomukarjatilalle. Kun Lokotrackit laitettiin käyntiin ensimmäistä kertaa, niin kyyttöjen märehtiminen pysähtyi vain kahdeksi sekunniksi”, lopettaa Temonen.

Lue myös: E. Hartikaisen Lokotrack-junalla vauhdikas alku ja Metsolla maailman ensi-ilta.

Tarkasta seulontatuloksesta vastasi kaksitasoseulalla varustettu ST3.8-mobiiliseula.

Murskeeksi jalostetulla mäellä ruokailee pian sata uutta kyyttöä.

 

 

 

 

 

 

 

Lue seuraavaksi