Uutiset

Työkoneet

Lokotrack LT1213S – Kivikolmio panostaa laatuun

”Korkea, tasainen laatu on meille määrän ohella keskeinen tekijä asfaltin ja betonin kierrätysmurskauksessa. Laadulla voimme taata loppuasiakkaillemme kierrätettävien materiaalien tehokkaan ja monipuolisen uusiokäytön.” Näin kommentoi toimintastrategiaansa Suomen suurimman kierrätysmurskaajan, Kuusakoski Recycling -konserniin kuuluvan Kivikolmio Oy:n toimitusjohtaja Mika Hiironen. Yhtiö urakoi asfaltin ja betonin murskauksessa ja seulonnassa viidellä siirrettävällä iskupalkkilaitoksella koko Suomessa.

”Juuri hankkimamme Metson Lokotrack LT1213S on aloittanut lupaavasti, jopa paremmin kuin ajattelimme. Uudenaikaisen, iskupalkkimurskalla ja seulalla varustetun laitoksen avulla voimme vastata kasvavaan kierrätysmurskaustarpeeseen”, Hiironen kertoo.

Kuljetettavuus sinetöi päätöksen pienempään

Kivikolmio on käyttänyt vuodesta 2008 lähtien Metson tela-alustaista Lokotrack LT1315 -iskupalkkilaitosta, jolla on murskattu yhteensä yli kaksi miljoonaa tonnia asfalttia ja betonia. Kierrätysmurskauksessa kapasiteetti on vaihdellut sadan ja 180 tonnin välillä tunnissa.

Mika Hiirosen mukaan erinomainen kuljetettavuus sinetöi päätöksen hankkia uudeksi laitteeksi luokkaa pienempi iskupalkkilaitos Metsolta. ”Vaikka LT1213S:ssä on mukana seula, niin laite siirtyy kätevästi osia purkamatta. Syöttösuppilon laidat ja sivukuljettimet taittuvat hydraulisesti, mikä nopeuttaa kuljetuskuntoon asetusta. Siirroissa säästyy aiempaan verrattuna ainakin yksi lavettilasti, mikä tuo vuoden mittaan tuntuvia säästöjä”, Hiironen huomauttaa.

”Metso valikoitui toimittajaksi aiempien, hyvien kokemusten perusteella. Luotamme myös kotimaisen valmistajan huoltoon”, hän lisää.

Toimitusjohtaja Mika Hiirosen mukaan Metsolta hankittu Lokotrack LT1213S -iskupalkkilaitos on ensimmäisten työpäivien aikana jopa ylittänyt odotukset.

Heti noin 170 tonniin tunnissa

Kivikolmio huolehtii useampivuotisella sopimuksella kaikesta NCC Industry Oy:n kierrätysasfaltin murskauksesta kahdeksalla eri paikkakunnalla Etelä- ja Keski-Suomessa.

LT1213S-laitoksen ensimmäinen, noin 60 000 tonnin asfalttiurakka aloitettiin huhtikuun lopulla Nokialla, Myllypuron louhoksella. Ensikokemukset ovat varsin myönteisiä.

”Murskaamme ja seulomme asfaltin NCC:lle 0–16 mm:n kokoon kierrätettäväksi. Jo ensimmäisinä työpäivinä olemme päässeet noin 170 tonnin tuntikapasiteettiin ja parhaana päivänä 2400 tonnin tulokseen, vaikka laitetta vasta viritellään,” Mika Hiironen kommentoi.

Uusi Lokotrack tekee työtä suljetussa kierrossa, jolloin seulalta tuleva ylite – noin kolmasosa materiaalivirrasta – kiertää paluukuljettimen kautta murskaimeen takaisin. Polttoaineen kulutus on ensimmäisinä päivinä ollut noin 40 litraa tunnissa.

Laitteen seulamoduulina on kaksikulmainen DS-yksitasoseula, jossa yläosassa on käytössä 22 mm:n ja alempana 20 mm:n teräsverkot.

Iskupalkeilla tavoitteena 40 000 tonnia

Kierrätysmurskauksessa Kivikolmio käyttää Metson X-win-tyyppisiä, martensiittisia iskupalkkeja. Tavoitteena on murskata yhdellä setillä noin 40 000 tonnia. LT1213S-mallissa iskupalkkien välys säädetään hydraulitoimisesti.

”Kulutus- ja kulumistiedot tarkentuvat, kun pääsemme tarkentamaan murskaimen säätöjä. Myös kierrätysasfaltin kuluttavuus vaihtelee huomattavasti työmaalta toiselle,” Mika Hiironen huomauttaa.

”Tavoitteena on murskata LT1213S:lla loppuvuoden aikana vielä noin 200 000 tonnia, joista puolet asfalttia ja puolet betonia. Myös betonissa satsaamme laatuun. Huolehdimme Rudukselle kaiken heidän tarvitsemansa betonimurskauksen, jota yhtiö markkinoi Betoroc-tuotenimellä.”

Kierrätysasfaltissa tarkka laadunvalvonta

NCC:n Myllypuron louhoksella aloitti toukokuun alussa työnsä peruskunnostettu asfalttiasema, jonka kapasiteetti on 300 tonnia tunnissa. Asemalta toimitetaan remix-laatuja Pirkanmaan päällystyskohteisiin.

”Valvomme murskatun ja seulotun kierrätysasfaltin laatua jatkuvasti. Haemme viikoittain näytteet, jotka analysoidaan omassa laboratoriossamme Raisiossa. ”Kierrätysmateriaalin määrä asfalttimassassa vaihtelee kohteen vaatimusten ja tilaajan ohjeistuksen mukaan.” kertoo NCC Industry Oy:n työnjohtaja Jouni Hakunti.

NCC Industry Oy:n työnjohtaja Jouni Hakunti (oik.) käy ottamassa Mika Hiirosen johtaman Kivikolmio Oy:n tuottamasta kierrätysasfaltista näytteet laboratorioon joka viikko.

Lue seuraavaksi