Uutiset

Työkoneet

Lokomo-varaosat uuteen kotiin

Hiljattain Tuusulasta Läyliäisiin muuttanut, vuonna 1990 perustettu Cotac Oy on erikoistunun käytettyjen nosturien kauppaan. Yritys tuo ulkoa Suomeen myyntiin vuosittain muutaman nosturin.

Pääasiassa toiminta on kuitenkin Suomessa vaihtoikään tulevien mobiili- ja ristikkopuominostureiden välittämistä kolmansiin maihin. 20-40 nosturia löytää vuosittain Cotecin kanavien kautta uuden kodin Suomen ulkopuolelta.

Kuva: Cotac Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Jussi Risto tekee käytettyjen nostureiden kauppaa ympäri maapallon ja puhelin sekä tietokone ovat tärkeitä työvälineitä. 

Asiakkaita on ympäri maapalloa, pääasiassa Aasiassa, Afrikassa ja enenevässä määrin myös Etelä-Amerikassa. Jussi Risto myi ensimmäisen käytetyn nosturinsa jo 90-luvun puolivälissä, jolloin maarakennuskoneiden kauppa oli vielä miehen pääasiallinen toimeentulon lähde.

2000-luvulle tultaessa maarakennuskoneet jäivät pois ja toiminta keskittyi täysin nostureihin. Vuosien mittaan vakioasiakkaita on kertynyt paljon ja asiakassuhteet ylläpidetään huolehtimalla nopeasti myös mahdollisista eteen tulevista ongelmista.

Kuva: Cotacin uudet toimitilat sijaitsevat Läyliäisissä.

”Suomessa mobiilinosturit tulevat nykyään vaihtoikään keskimäärin 15 vuoden iässä. Meillä on nostureita ja nostoja koskeva tarkka lainsäädäntö katsastuksineen, joten kolmansiin maihin myytävät koneet ovat lähes poikkeuksetta hyvässä kunnossa. Toki teemme luovutusfiksauksia ja tarpeen vaatiessa ostamme myös korjauspalveluita. Asiakkaat pyritään pitämään tyytyväisinä panostamalla kaupan jälkeisiin toimintoihin. Kävimme juuri esimerkiksi Romaniassa opastamassa asiakasta myymämme ristikkopuominosturin kokoamisessa ja käytössä”, valistaa Risto.

Meiltä käytössä poistettu nosturi saa vielä pitkän elämän kolmansissa maissa. Toimintaympäristö on vapaampi, eikä kosteudesta tai talvesta johtuvia ongelmia tule vastaan.

Cotacilla on agentti Puolassa sekä yhteyshenkilöitä ympäri maailmaa. Monet vanhat asiakassuhteet perustuvat molemminpuoliselle luottamukselle. Useita nostureita aiemmin ostaneet asiakkaat eivät välttämättä käy edes katsomassa kohdetta Suomessa, vaan Riston lausuntoon luotetaan.

Suomessa Cotac tekee yhteistyötä useampien nosturiyrittäjien kanssa. Tieto vaihtoon tulevasta kohteesta kantautuu yleensä nopeasti Riston korviin ja asiakkaan etsintä alkaa. Mainostamista tehdään niin kansainvälisissä alan lehdissä kuin internetissä. Valokuvat ja videot kohteesta kulkevat nopeasti maapallon toiselle puolellekin.

”Koko urani aikana meillä ei ole ollut yhtään nosturin asiakaspalautusta”, kehaisee Risto.

Cotacin strategia poikkeaa myö monista Keski-Euroopan kilpailijoista esimerkiksi koneen toimituksen suhteen. Kauppa tehdään aina niin, että siihen kuuluu myös koneen toimitus asiakkaalle.

Lokomo-mobiilinostureiden valmistus loppui 80-luvun puolivälissä kestettyään kaikkiaan parisenkymmentä vuotta. Lokomoperinne jatkui vielä Hoist-merkillä 90-luvun alkuun asti.

”Ihmettelen vieläkin, miksi edistyksellisen ja aikanaan erittäin kuljettaystävällisen nosturin valmistus lopetettiin juuri, kun tuote oli parhaimmillan ja nosturibuumi maailmalla lähdössä kovaan kasvuun. Ehkä tuotelinja ei sopinut enää Rauma Repolan strategiaan”, arvelee Cotac Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Jussi Risto.

Lokomo Mobile Cranes –sivusto tarjoaa Facebookissa rautaisannoksen kuva- ja muuta materiaalia Lokomo-käyttäjiltä ympäri maailman.

Cotacin palvelukonsepti laajeni, kun yritys hankki Teräspyörä Oy:ltä hallintaansa Lokomon varaosavaraston sekä koko valmistusajan kattavat täydelliset piirustukset.

”Lokomoihin sopivia varaosia on hyllyillä nyt noin 2500 nimikettä. Suomeenkin kysyntää on olemassa, sillä töissä olevia Lokomoja on vielä noin satakunta. Ulkomailla täydessä käytössä on useita satoja Lokomo-mobiilinostureita. Ja suuri osa niistä on meidän myymiämme. Hankin nämä varaosat juuri palvelun parantamiseksi maailman Lokomo-asiakkaillemme. Mitään suurta bisnestä en tästä odota.”

Täydelliset, koko Lokomon valmistushistorian kattavat piirustukset, ovat hyödynnettävissä jos jotain osaa ei hyllystä löydy. Se voidaan teettää. Edelleen hyllytavarana on esimerkiksi paljon laakereita, venttiilejä ja hydraulipumppuja, jotka sopivat varmaan muihinkin tuon ajan merkkeihin.

Tee se itse -miehille ja koneiden enstisöijille Cotacin Lokomo-hyllyt saattavat olla pienimuotoinen varaosataivas. Piirustukset kattavat jopa muualta ostettujen komponenttien kuten hydraulipumppujen räjäytyskuvatkin. Varaosalistojen laatiminen tietokoneelle on parhaillaan työn alla. Tämä nopeuttaa valmistuttuaan osien löytymistä ja kohdentamista.

Kuva: Taustalla näkyy arkistokaappeja, joista löytyy kaikki Lokomon piirustukset.

”Pidän näitä Lokomojen piirustuksia kansallisaarteina”, naurahtaa Jussi Risto lopuksi.

Läyliäisiin muutto toi Cotacille suuret ja avarat hallitilat. Sijainti on tosin kauempana Helsingistä, mutta toimintaympäristö koheni. Pihalla on runsaasti tilaa ja tilavassa hallissa toimii Cotacin lisäksi veneiden ja museoautojen talvisäilytyspaikka. Sekä veneiden säilytystilaa että Lokomon osia voi tiedustella suoraan Jussi Ristolta.

Lue seuraavaksi