Uutiset

Työkoneet

LM Trac 587 – pikkuveli on syntynyt

Pari vuotta sitten esitelty, raumalaisen oy Lai-Mu ab:n valmistama LM Trac 687 saa nyt pikkuveljen. Ruotsissa pidetyssä Maskimässa-konenäyttelyssä oli esillä ensimmäistä kertaa missään noin 3 850 kiloa ilman takanostolaitetta painava LM Trac 587 -taajamakone. Se sijoittuukin varsinaiseen volyymiluokkaan. Isoveli 687 painaa parisen tuhatta kiloa enemmän.

Ulkopuolinen muotoilu noudattaa hyvinkin sama linjaa molemmissa, nyt keltaisen värityksen saaneissa koneissa. Itse asiassa ohjaamo on yhteneväinen. Silmiinpistävää on, että tilaa ilmavalla komentosillalla on harvinaisen paljon ja näkyväisyys joka suuntaan on hyvä. Tuulilasi taittuu yläosastaan ohjaamon katolle ja sivuovet ovat kokonaan lasia, kun aiempi ovi oli alaosastaan metallinen. Uusien seiskasarjalaisten ohjaamosta etuosan mittari- ja katkaisinpaneeli on historiaa. Ohjauspyörä ja sen ohut pylväs ovat ainoat eteenpäin näkyväisyyttä rajoittavat seikat. Kaikki katkaisimet ja vivut ovat oikealla. Mittaritiedot ovatkin luettavissa kätevästi uudesta seitsemän tuuman värinäytöstä. Edelleen näyttö informoi moottorin ja sähköjärjestelmän mahdollisista vikakoodeista. Myös lisävalojen ja majakan käyttö on keskitetty näyttöön. Peruutuskameran kuva välittyy sekin näytölle, joko koko- tai osaruudulle. 

Lai-Mun uusin innovaatio on vajaat 4 000 kiloa painava LM Trac 587, joka on saanut monia ominaisuuksia pari vuotta sitten esitellyltä mallilta 687.

Isompi ”Lämäri” 687 on varustettu 97 kilowatin tehoisella, nelisylinterisellä Cummins-moottorilla. Stage IV -vaiheeseen pääsemiseksi pakokaasuja kuritetaan  ilman

Vesa Hietikko (vas.), Markus Miekanmaa ja Jani Takalo kertoivat, että ensiesittely Tukholman konemessuilla sujui erinomaisesti. Uudet taajamakonemallit herättivät runsaasti kiinnostusta messuväen keskuudessa.

partikkelisuodatinta DOC+SCR+EGR -järjestelmillä. AdBlue on siis käytössä. Uuden pienemmän mallin peltien alla on neljämukinen Kohler ja teholukema 55,4 kilowattia. Mitään pakokaasujen jälkikäsittelylaitteita ei tarvita Stage IIIB -vaiheeseen, vaan pakokaasujen takaisinkierrätys riittää (EGR). 

Hydrostaattisessa voimansiirrossa on Linden tekemä ajopumppu (HPV 75), joka kierrättää maksimissaan öljyä 180 litraa minuutissa  työpaineella 420 baaria. Tällä irtoaa maksiminopeus 40 kilometriä tunnissa. Suunnanvaihto on sähköhydraulinen. Koneen 3,85 tonnin massa jakaantuu seuraavasti: etuakselille 1 760 kiloa ja taakse 2 090 kiloa. Vetovoimaksi valmistaja lupaa 32 kilonewtonia. Aika monia taajamissa töitä tekeviä tietenkin kiinnostaa koneen ulkomitat. Varsinkin korkeus, joka siis on 2 280 millimetriä. Majakan kanssa 140 millimetriä enemmän. Pituus ilman takanostolaitetta on 4 200 ja leveys lamput sisään käännettynä 1 690 millimetriä.

Säätyvätilavuuksinen hydrauliikka

Molemmilla akseleilla on levyjarrut öljykylvyssä ja sähköhydraulisesti toimiva seisontajarru vaikuttaa etuakselille. Hydrostaattisen runko-ohjauksen kääntökulma on 45 astetta ja täydellä ohjauskulmalla saavutetaan 1 600 (sisä)/3 400 (ulko) millimetrin kääntösäteet. Työhydrauliikkajärjestelmä on kuormantunteva ja Sauer Danfossin valmistetta. Tuottoa saadaan maksimissaan 130 litraa minuutissa ja paine on 200 baaria.

Portaattomasti säädettävä moottorihydrauliikka antaa minuutissa litroja vastaavasti välillä 0-100. Työlaitteita varten kuormaajaan on saatavilla eri pikakiinnikkeitä kuten Kunta 500, Volvo, Vila ja Trima. Koneen kaatokuorma runko-ohjaus suorana on 20 kilonewtonia ja tyhjennyskorkeus kauhalle 2 200 millimetriä. 

Konepeitto aukeaa vetämällä taaksepäin eli paljastaa kokonaan moottorin yläpuolen. Luukku voidaan avata, vaikka esimerkiksi hiekotin olisi paikallaan. Molemmat “sivuposket” aukeavat niin ikään reilusti selälleen ja ovat myös nostettavissa helposti kokonaan pois. Uusi LM Trac 587 tulee  toimitusjohtaja Markus Miekanmaan mukaan myyntiin heti, kun kaikki testaukset on suoritettu loppuun ja hyväksynnät saatu.

Uusissa LM Trac -malleissa on erittäin tilava ohjaamo. Hallintalaitteet ovat keskitetty pääasiassa oikealle sivustalle. Seitsemän tuuman kokoinen värinäyttö tarjoaa kuljettajalle käyttöliittymän koneen anatomiaan.

Lue seuraavaksi