Uutiset
Linde – Aschaffenburgista yli miljoona trukkia
Linde Material Handling GmbH eli Linde esitteli viime vuoden lopulla uusia trukkimalleja maailmanlaajuisesti myydyimpään eli alle kahden tonnin painoluokkaan. Uudet mallit valmistetaan Frankfurtin lähellä Aschaffenburgissa Saksassa, jossa ne myös esiteltiin. Uusien trukkien esittelyn ohella tilaisuudessa päästiin tutustumaan tuotantolaitokseen.
Trukkivalmistuksen lisäksi Linde tarjoaa erilaisia ratkaisuja trukkikaluston- ja varastonhallintaan, varastojen automatisointiin sekä kuljettajaa avustaviin järjestelmiin.
Linden teollinen historia ulottuu 1800-luvun lopulle asti. Carl von Linde perusti tuolloin kylmälaitteita valmistavan yrityksen, joka myöhemmin osti Aschaffenburgissa toimivan, koneita ja laitteita valmistavan yrityksen. Linden juuret ovat siis vahvasti Aschaffenburgissa, jossa Linde-konsernin pääkonttori sekä yksi monista tuotantolaitoksista sijaitsevat nykyisin.
Linde on tänä päivänä yksi maailman suurimmista trukkivalmistajista. Tuotantolaitoksia on useampien Saksan tehtaiden lisäksi myös Ranskassa, Italiassa, Puolassa, Tšekissä, USA:ssa ja Kiinassa. Yhtiöllä on omaa henkilökuntaa yli sadassa maassa hoitamassa myyntiä ja huoltoa. Suomessa Linden Trukkien maahantuonnista ja jälleenmyynnistä vastaa Wihurin Tekninen Kauppa.
Linden teollinen toiminta käynnistyi toden teolla 1900-luvun alkupuolella ja yritys valmisti vuosien varrella erilaisia moottoreita, koneita ja laitteita. 50-luvulla syntyi hydrostaattinen voimansiirto ja sillä varustettu tavaroiden kuljetin. Se lienee oikea nimitys tälle, lähinnä pyörillä varustettua trukkilavaa muistuttavalle laitteelle. Yksi tällainen Hydrocariksi nimetty laite on nähtävilläkin pääkonttorin tiloissa. Pian sen jälkeen syntyi ensimmäinen hydrostaattisella voimansiirrolla varustettu haarukkatrukki. 60-luvun alussa toiminta keskittyi trukkien ja haarukkavaunujen eli pumppukärryjen valmistukseen.
Kaikkea varastonhallintaan
Tänä päivänä Linden tarjontaan kuuluu laaja valikoima materiaalien siirtoon ja varaston hallintaan liittyviä koneita, kuten sähkö- ja polttomoottoritrukkeja (1–18 t), motorisoituja ja käsikäyttöisiä haarukkavaunuja, pinoamisvaunuja, kapeakäytävä-, työntömasto- ja keräilytrukkeja sekä paljon erilaisia erikoislaitteita varastotehtäviin. Koneiden lisäksi yritys tarjoaa moninaisia hallinta- ja ohjausjärjestelmiä sekä automatisointiin liittyvää suunnittelua ja toteutusta varastoihin. Linden mukaan automaattisesti operoivat trukit tulevat hoitamaan tulevaisuudessa suurta osaa varastojen ja tuotantolaitosten materiaalivirroista. Automatisoinnin myötä helpotetaan raskaita töitä, vähennetään virheitä ja onnettomuuksia sekä ennen kaikkea tehostetaan varastotoimintoja.
Aschaffenburg
Linden Aschaffenburgin tehtaalla on pitkä historia trukkien valmistuksessa, yli 50 vuotta. Vuoden 2021 alussa tehtaan linjalta rullasi ulos miljoonas vastapainotrukki. Tänä päivänä tehtaalla syntyy noin 200 trukkia päivässä (1,2–8 t) eli vuositasolla puhutaan 35 000 trukista.
Tehtaalla työskentelee noin 2 500 ihmistä. Lukuun sisältyy 200 hengen R&D Center eli tuotekehitys- ja testauskeskus, joka vastaa kaikkien Linden tuotteiden kehityksestä ja suunnittelusta, siis muidenkin kuin Aschaffenburgissa valmistettavien.
Tehtaan yleisilme vaikuttaa hyvin automatisoidulta, kun automaattitrukit (AGV) hoitavat tavaravirtoja laitoksen käytävillä. Ne ovat tietenkin Linden omaa tuotantoa ja operoivat Linden kehittämän ohjausjärjestelmän käskyttäminä. Varsinainen kokoonpanotyö tehdään käsityönä AGV:n päällä kulkevaan aihioon. Liukuhihnoja ei talossa ole. Automaattitrukit myös ruokkivat kokoonpanopisteitä tuomalla varastosta komponentteja ja kuljettavat puolivalmisteita seuraaviin työvaiheisiin. Automaattitrukkien ohella käytävillä risteilee lisäksi kuljettajallisia trukkeja.
Tehdasalueella on käytössä myös 21 vetykäyttöistä trukkia, joita varten on rakennettu oma vetyasema. Kyseessä ei ole pelkkä tankkausasema, vaan vetyä tuottava laitos, joka hyödyntää uusiutuvaa energiaa, kuten tehtaan omista aurinkokennoista saatavaa aurinkoenergiaa. Tehtaan ajoissa on yhdeksän 3,5 tonnin Linde E35- ja 12 viiden tonnin E50-vetytrukkia.
Automatisoitua toimintaa
Trukkien kokoonpanon lisäksi Aschaffenburgissa tehdään trukkirunkojen, ohjaamoiden ja mastojen teräsvalmistusta aina maalaukseen asti. Mastojen osalta Aschaffenburgin tehdas valmistaa valta-osan kaikista Linden trukeissa käytettävistä mastoista. Teräsvalmistuksessa käytetään paljon robotiikkaa, esimerkiksi hitsauksessa ja maalauksessa.
Mastot maalataan pulverimaalausmenetelmällä. Täysautomaattisen maalaamon läpi kulkee vuodessa yli 100 000 trukkimastoa. Samainen maalausmenetelmä on käytössä Linden muissakin tehtaissa.
Viimeisenä vaiheena trukinvalmistuksessa on testaus. Se hoituu automaattisessa testausyksikössä, joka käy läpi kaikki trukin toiminnot mitaten suoritusarvot ja muut tarpeelliset parametrit. Näin jokaisesta trukista saadaan kirjallinen todiste sen toimivuudesta.
Syksyisen tehdaskierroksen yhteydessä Linde esitteli myös uuden, integroidulla litiumioniakustolla varustetun Xi-trukkimallistonsa. Kerroimmekin jo näistä uusista malleista Konepörssi 12/2024 -lehdessä (luettavissa myös tästä linkistä).