Uutiset

Työkoneet

Liebherrin lyhytperäinen 36 tonninen Belgiaan

Liebherr ilmoittaa luovuttaneensa ensimmäisen lyhytperäisen R 936 Compact -kaivukoneensa Belgiaan, Elboka N.V -yhtiölle. Suomen ensimmäinenhän tuli loppuvuodesta 2018 VM Suomalainen oy:lle ja Konepörssikin kävi sen katsastamassa (lue juttu tästä). Elbokan kone on varustettu 6,2 metrin pituisella kaivupuomilla ja 3,2 metrin kauhanvarrella.

R 936 on Liebherrin lyhytperäisten malliston järein ja valmistettu Liebherr-France SAS:n kaivukonetehtaalla Colmarissa, missä saavutettiin juuuri 60 000 valmistetun kaivukoneen rajapyykki.

R 936 on jo iso kone, mutta vaatimattoman 1,98 metrin peräylityksensä ansiosta se soveltuu työskentelemään ahtaassa urbaanissa ympäristössä. Dieselmoottori antaa 190 kilowatin tehon ja päästöt kuritetaan Stage IV -luokkaan SCR-teknologialla (urea). Suositeltava kauhakoko siirrettävästä materiaalista riippuen on 1-2,15 kuutiometriä.

Elbokan yksilö varustettiin pitkällä LC-alavaunulla ja 900 millimetrin levyisillä telalapuilla mahdollisimman pienen pintapaineen saavuttamiseksi. Muutenkin belgialaisyhtiö luottaa Liebherr-merkkisiin maarakennuskoneisiin. Tela-alustaisia kaivukoneita on tunsaasti arsenaalissa ja raskain painaa 45 tonnia. Muita lyhytperäisiä malleja ovat R 914, R 920 ja R 926.

Pyöräalustaisia A 914 -malleja on neljä ja myös pyöräkuormaajat L 506 Compact sekä L 544 ja L 515 Stero ovat nekin kalustoluettelossa.

Samoihin aikoihin uuden lyhytperäisen kanssa Elpoka hankki myös tela-alustaisen R 936 – ja yhden pyöräalustaisen A 914 -mallin lisää. Viimeksi mainittu on varustettu kallistuvalla kauhanpyörittäjällä ja GPS-laitteilla, mikä ei Belgiassa ole vielä kovin tavanomaista.

Lyhytperäiset kaivukoneet ovat Belgiassa erittäin suosittuja nykyään. Tiheään asutussa maassa työskennellään usein varsin ahtaasti ja koneiden mahdollisimman kompakti koko suhteessa kaivutehoon on ykköskriteeri.

Lue seuraavaksi