Uutiset

Työkoneet

Liebherrin betoniasema ylhäälle vuoristoon

Sveitsiin rakennetaan Liebherrin betoniasema 2 340 metrin korkeuteen merenpinnasta. Asema toimittaa betonia läheiseen köysirataprojektiin. Korkeuksissa syntyy jopa 60 kuutiometriä betonia tunnissa.

Liebherr toimittaa Compactmix 1.0 – betoniaseman Sveitsin vuoristoon rakennettavan kabiinihissin (köysiradan) työmaalle. Projekti on erittäin haastava niin logistisesti kuin työolosuhteidenkin osalta.

Keski-Sveitsiin rakennettava kabiinihissi (tai gondolihissi) tulee avaamaan pääsyn Eigerin jäätikölle sekä Männlichenin ylängölle. Grindelwald-Grundista alkavaa rataa jatketaan nykyiseltä yläasemalta kolmekaapelisena kabiinihissinä Eigeriin. Sieltä se jatkuu edelleen Männlicheniin. Lisäksi rakennetaan uusi julkisiin kulkuneuvoihin yhdistyvä ala-asema. Projektiin haettiin betonin valmistukseen laitteistoa, joka voitaisiin kuljettaa ylös, läpi vaikeakulkuisen maaston.

Liebherr Compactmix 1.0
Laitteisto on suunniteltu erityisesti Grindelwaldin köysirataprojektiin. Se soveltuu ideaalisesti kyseessä olevaan työhön. Kompakti rakenne, suorituskyky ja esikootut sekä kuljetukset huomioiva moduulikokoonpano olivat ratkaisevia seikkoja, kun asemaa valittiin.       
Betoniaseman osat kuljetettiin ylös 2 340 metrin korkeuteen kaksiakselisilla kuorma-autoilla ja dumppereilla. Asema pystytettiin Eigerin jäätikön läheisyyteen. Optimaalisen sekoituksen takaamiseksi, asema on varustettu planetaarisella sekoittimella ja täristimellä. Kylmissä oloissa toimimista varten laitteisto on varustettu talvisia säitä kestävillä suojilla. Tarvikkeet ja materiaalit asemalle toimitetaan käytön aikana olemassa olevalla köysiradalla. Osa aineksista kipataan radan kuljetusvaunuista suoraan aseman siiloihin.
Köysiradan urakoinnista ja myöhäisemmästä operoinnista vastaavat Jungfraubahn AG ja Grindelwaldin Männlichenbahn. Koko rataprojektin kustannusarvio on 270 miljoonaa Sveitsin frangia (noin 240 milj. €). Sen on tarkoitus valmistua 2020/2021-talvikaudelle.

 

 

Lue seuraavaksi